Kynuté knedlíky s borůvkami

24. července 2012

Borůvková sezóna je v plném proudu, a já nesu jednu moji knedlíkovou premiéru. Pod dohledem pana kuchaře, jsem spáchala svoje první kynuté knedlíky. Příprava kynutého těsta se nijak nelišila od kynutého koláče, jen ta další práce mi přišla zdlouhavější. Knedlíky dopadly na výbornou, jen se musím naučit je lépe zavazovat. Voda na druhou várku byla už poněkud fialová :-))
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
600 g hrubé mouky, cca 4 dcl mléka, 20 g droždí, 20 g cukru, 1 vejce, sůl

V menší nádobě si připravíme kvásek - rozdrobíme droždí, přidáme polovinu cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme v teple nakynout. Do větší mísy dáme mouku, vejce, zbytek cukru, sůl, vykynutý kvásek a mléko. Řádně vypracujeme těsto, které se nelepí a v teple ho necháme vykynout. Polovinu vykynutého těsta dáme na pracovní desku (vál) a vyválíme na výšku cca 7 mm. Z těsta vykrajujeme větší kolečka, plníme ovocem, a těsto dobře uzavřeme a zatočíme. Do vroucí vody dáme první várku knedlíku a pozvolna vaříme dokud knedlíky nevyplavou. Hotové knedlíky vyndáme na mísu a ihned je na několika místech propíchneme špejlí nebo vidličkou. Takto plníme a vaříme druhou várku knedlíků.
Knedlíky servírujeme dle chuti - s cukrem a skořicí, s cukrem a tvarohem na strouhání, se sladkým měkkým tvarohem, se smetánkem, ....

Dobrou chuť!

2 komentářů:

Unknown 24. července 2012 v 22:05  

Knedlíky vypadají báječně! Jak nejsem na sladké, tak tohle mě láká ;-) Ale nejsem vůbec zručná na motání knedlíků, což jediné mi brání je vyzkoušet. No možná se překonám a zkusím to :-))

Lenka 25. července 2012 v 0:45  

Ještě by šlo vyhnout se motání a knedlíky udělat prázdné, a k nim borůvkovou omáčku a jen je polít ;-)

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP