Jahodník obecný (Fragaria vesca)

11. července 2012


Jahodník je vytrvalá rostlina, hojně rostoucí na celém území ČR od nížin až do horských oblastí. V nejvyšších polohách je vzácný. Kvete od května do června.

Popis:
Bylina dorůstá do výšky 5 až 30 cm. Oddenek je větvený, šikmý a hnědě zbarvený s plazivými, v uzlinách, kořenujícími výhonky pro vegetativní rozmnožování.
Listy jsou trojčetné, dlouze řapíkaté, pilovitě zubaté, na rubu hedvábně stříbřitě chlupaté a světle šedozelené, svrchu pak světle zelené. Lodyha je přímá s přízemní listovou růžicí. Květy jsou pětičetné, bílé a drobné, v chudém vrcholíku. Plodem je souplodí známé jako červená jahoda, dozrává během června a července.

Výskyt:
Jahodník roste na pasekách, při lesních okrajích a cestách, na lesních křovinatých stráních, sutích, v příkopech, preferuje půdy humózní, mírně suché až mírně vlhké, neroste na půdách velmi kyselých a velmi chudých, na světlinách obvykle bohatě plodí, v tmavších lesích bývá často neplodný.

Léčitelství:
Sbíranou částí je list, který se trhá v době květu a suší se ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C.
Jahodník působí mírně svíravě a protizánětlivě, užívá se zejména jako posilující prostředek při rekonvalescenci, při zánětech střevní sliznice spojených s průjmy, při chorobách ledvin a ledvinových kaméncích, kdy se užívá vnitřně (3 g lístků na 2 šálky vody, ve které se mírně povaří), zlepšuje metabolismus kyseliny močové, snižuje lámavost vlásečnic. Obklady z jahodníku se užívají při krvácivých hemeroidech nebo při mokvavých ranách, jako kloktadlo se jahodníku užívá při zánětech v ústní dutině či při zápachu z úst.
Obsahuje až 10 % tříslovin, flavonoidy, kvercitrin, kvercetin, třísloviny, vitamín C, draslík, malé množství silice s citrónově vonnou složkou a další látky. Plody obsahují cukry, pektiny, organické kyseliny, aromatické látky, antokyan, fragarin a a další látky.

(Zdroj: http://www.lecivapriroda.cz/herbar/jahodnik-obecny/, http://botanika.wendys.cz/kytky/K61.php)

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP