Tykev obecná (Cucurbita pepo)

17. ledna 2011

Tykví je popsáno téměř 30 druhů a pocházejí z oblasti Střední a Jižní Ameriky. Semena příbuzných druhů objevená v Mexiku pochází z doby již před 7000 – 5500 let př. Kr. Do Evropy se tykve dostaly v průběhu 16. století v souvislosti se španělskými kolumbovými výpravami. Nejdříve se tykve rozšířily do Španělska, pak přes Francii do celého Středomoří a do Česka se dýně dostaly až oklikou přes Turecko, při nájezdech Turků do Evropy.
Tykev obecná má keříčkový charakter. Vytváří velkou listovou růžici a z jejího středu narůstají dlouze řapíkaté, dlanitě dělené listy. Rostliny mají velké jednodomé květy žluté barvy a jejich plodem jsou bobule různého tvaru a zabarvení. Stopka plodu je hranatá a tvrdá. Tykev obecná zahrnuje ze známějších typů cukety a patizony, které jsou velmi vhodné pro zpracování v kuchyni a na jejich přípravu existuje množství chutných receptů. K dalším odrůdám tykve obecné patří tykev olejná a tykev špagetová. Její oválné plody mají zvláštní vlastnost, že se po uvaření jejich dužina rozpadne na dlouhá a tenká vlákna podobající se špagetám. Proto je výborná jako přílohová tykev. Plody se vaří vcelku, jen je třeba je před vložením do vařící vody je propíchnout na několika místech vidličkou. Vedle tykví určených ke konzumaci náleží do druhu Cucurbita pepo také skupina tzv. okrasných tykví.

Přehled základních variet tykve obecné:
Cucurbita pepo, varieta giromontiina – cukety a kabačky
Cucurbita pepo, varieta patissonina – patizony
Cucurbita pepo, varieta oleifera – tykev (dýně) olejná

Pokud jste se rozhodli, že chcete zhubnout a není vám jedno, jakým způsobem toho docílíte, bude pro vás cuketový jídelníček jako stvořený. Cuketa je skvělé dietní jídlo, protože ji tvoří z velké části voda, takže cuketa moc kalorií neobsahuje. Cuketu můžete udělat na mnoho způsobů a tak když budete mít cuketu ve svém jídelníčku zařazenou 4x-5x týdně, rozhodně nic nezkazíte. Do těla se vám budou tak dostávat jen důležité látky které potřebujete a zbytečné kalorie jako v případě jiných jídel ne. Všechny potřebné látky z cukety dostanete a navíc se vám žádné nebezpečné látky do těla dostávat nebudou. Na doklad toho, že je cuketa opravdu nízkokalorická vězte že ve 100 g cukety se skrývá jen asi 80 kJ.

Cuketa je navíc výhodná v tom, že hubnete naprosto přirozenou, zdravou a nechemickou cestou. Je rozhodně lepší, když si zvolíte cuketovou dietu, než abyste si nechali předepsat pilulky na hubnutí. Chemické, uměle vytvořené látky rozhodně nijak tělu nepřispívají a jsou k němu nešetrné. Což o cuketě rozhodně říci nemůžeme. Ta naopak při vašich snaženích o hubnutí bude dodávat tělu všechny potřebné látky a udržuje ho ve skvělé kondici.

Cukety můžeme sklízet prakticky jakékoli. Ty které mají maximálně 30 cm, jsou více šťavnaté a nemusíme je loupat. Ovšem v kuchyni se neztratí ani obři cukety v délce 30 - 60cm. Cukety je dobré spotřebovat co nejrychleji, případně je nakrájet a dát zamrazit. Jestliže cukety uchováváme v chladné místnosti, vydrží nám klidně dvacet dní.

Těmto dužnatým plodům patří velká pochvala. Neumisťují se sice na předních příčkách, co se obsahu vitamínů týče, zato jsou plné vody. Ta tvoří až 90 % plodu cukety a jak víme - vodu není třeba vychvalovat, její blahodárné účinky na organizmus a pleť jsou notoricky známé. Cukety mají ovšem další velké plus, obsahují dostatečné množství vlákniny, která se stará o naše zažívání tak pečlivě, jako například hrnek horkého mléka s medem dbá o náš rozbouřený žaludek.

Cukety v kuchyni  - nebojte se jich. Budete s nimi spokojení. Cukety nejsou nevděčné a jejich příprava nevyžaduje samé jedničky v lekcích vaření. Voda dobře nasává chutě, proto cuketa vždy získá chuť připravovaného jídla a nepřimíchává do něj žádné své příchutě a vůně. Mladé cukety stačí omýt a osušit a do receptů je můžeme dát se slupkou i jadérky. Starší plody je lepší oloupat a vydlabat.

Léčivé účinky:
Slupka cuket je důležitým zdrojem karotenů, vitamímu E, hořčíku, vápníku, zinku, železa. Tím, že cuketa obsahuje velké množství vody, patří mezi nízkokalorickou potravinu (pomáhá při hubnutí). Cuketa pomáhá při vylučování vody a odpadních látek z organismu, posiluje imunitní systém, zlepšuje průchodnost střev a pomáhá zbavovat střeva jedovatých látek. Cukety aktivují přeměnu látkovou v buňkách, zvyšují výkon mozku a schopnost soustředění, působí na nervy uklidňujícím způsobem, avšak přesto stimulačně. Zvyšují stav bílkovin a zlepšují celkovou výkonnost, posilují svaly a srdce, odstraňují ochablost střev a zácpu, posilují všechny sliznice v těle.
Nesmíme zapomenout ani na vitaminy, které obsahuje slupka (ta je však dobrá pouze u mladých plodů cukety, u těch větších je lepší ji oloupat). Je to především vitamin A, který dbá o náš zdravý zrak a tělesnou kondici. Nejlépe se v těle vstřebá společně s troškou oleje. Za zmínku také stojí obsah vitaminu E, fosforu, vápníku, železa a draslíku.
Vláknina má čistící účinek zvláštně na naše střeva. Zbavuje je od nebezpečných usazenin a zlepšuje se tak jejich průchodnost. Přítomný draslík zase stimuluje činnost ledvin a napomáhá vylučování nadbytečné vody v těle (a spolu s ní odplavou také nechtěné toxiny…). Proto je cuketa výborná například pro lidi s nadváhou, cukrovkou, či zkrátka obecně pro zdraví. A jak jistě víme, zdravý člověk je odolný vůči infekcím, zánětům…

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP