Petržel zahradní (Petroselinum crispum)

16. ledna 2011

Petržel pochází pravděpodobně z východního Orientu. Její dobře známá vůně a její chuť pochází z éterického oleje s komplexní, proměnnou skladbou.
Již staří Řekové a Římané používali petržel pro její močopudné účinky a schopnost pomáhat při zažívacích a menstruačních potížích. Nechyběla ani ve středověkých klášterních zahradách s léčivými bylinkami.
Petržel se má používat pokud možno čerstvá, protože zahřátím se zničí nejlepší substance. Není jenom kořením do jídel, ale i vynikající léčivou bylinkou.
Známe především dvě odrůdy: petržel s kadeřavými listy a hladkolistou petržel. K dekoračním účelům se často používá petržel s kadeřavými listy, která však ve velké části světa není známá. Hladkolistá je mnohem rozšířenější a má také pikantnější chuť. Obě můžete snadno pěstovat sami, nebo si zvolíte tu, která vaší chuti nejlépe vyhovuje. Pevné místo mezi kuchyňskými bylinami má i další druh petržele - kořenová petržel s tlustým, masitým kořenem a s hladkými listy. Skoro každá u nás prodávaná " zelenina do polévek " obsahuje vedle celeru, mrkve a pórku také bílý petrželový kořen.
Petržel je užitečná jako koření i jako léčivá rostlina a navíc vypadá hezky a dekorativně se svými silnými, svítivě zelenými listy. V kuchyni ji nejčastěji používáme do polévek, pomazánek, nádivek a zapečených jídel, a všude kde chceme zpestřit jídlo svěží zelenou barvou (špekové knedlíky apod.) 
Petržel je dvouletá rostlina z čeledi mrkvovitých, stejně jako kopr, kmín a jiné bylinky, používané jako koření. V prvním roce vytváří růžice jednoduše vykrajovaných nebo kadeřavých listů. Jestliže v tuto dobu budete pilně listy řezat, pak budou až dlouho do podzimu dorůstat stále nové. Druhé jaro, když kořeny přezimovaly v zemi, petržel opět obrazí. Nejlépe bude, když ihned vysejete nová semena, protože ta klíčí jen velmi pomalu. tímto způsobem máte stále k dispozici dostatečné množství petržele. Odstraňujte vyrážející stonky dříve, než se na nich plně vyvinou květy, protože poté zastavuje rostlina produkci listů.
Roste-li petržel v zahradě nebo na balkoně, můžete ji v pozdním podzimu přikrýt fólií, aby jí mráz neublížil (není zvlášť citlivá na mráz). Později můžete postupně brát jednotlivé rostliny do domu a v květináči je můžete postavit na kuchyňské okno. Potřebu petržele tak můžete pokrýt skoro po celou zimu. Petržel samozřejmě můžete také sušit. Přitom sice ztrácí něco ze své silné vůně, přesto však je doma usušená petržel mnohem lepší než kupovaná. Petržel si podržela svou oblibu přes velkou konkurenci jiného koření.

Léčivé účinky:
Nejúčinnějšími látkami jsou silice (hlavní složkou je apiol) a flavonoidy, které působí hlavně močopudně. Kromě toho povzbuzuje petržel chuť k jídlu a usnadňuje pocení. Vědecky jsou prokázané pozitivní účinky čistících petrželových kůr při onemocněních močových cest a jako prevence proti ledvinovým kamenům. Petržel se užívá i při zánětech kloubů, revmatismu a artritidách, protože pomáhá odstraňovaní zplodin látkové výměny z kloubů. Kořen petržele pomáhá i při nadýmání, zánětech močového měchýře či bolestivé menstruaci. V lidovém léčitelství slouží jako prostředek pro vyvolání potratu a zvýšení mužské potence.
Čerstvé listy obsahují kromě toho rychle se rozkládající alkaloid, železo, vápník, fosfor a vysoké procento vitaminů A a C.

Náš tip:
Pokud zrovna nebudete vědět co s větším množstvím petrželky v bedýnce, operte ji ve studené vodě a nakrájejte najemno a uložte do mrazáku. V zimě budete rádi za takové zdravé zásoby.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP