Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

15. ledna 2011

Tato oblíbená bylinka má původ v Indii a Egyptě. Díky své svěží aromatické vůni a výrazné chuti je vyhledávána při přípravě mnoha druhů pokrmů všude ve světě. Společně s oreganem je bazalka neoddělitelnou součástí italské kuchyně. Používá se do rajčatových pokrmů, na pizzu, do fazolí, lilků, zeleniny, pomazánek, omáček, do bylinkových octů a olejů, na skopové i do mletých mas. Skvěle se doplňuje s chutí česneku a olivového oleje. Je součástí mnoha směsí koření. Nasekané čerstvé lístky jsou nezbytnou součástí italské omáčky pesto. Čerstvou bazalkou lze také skvěle zvýraznit chuť polévek, těstovin, pokrmů z kuřecího a telecího masa, ryb i plodů moře. Lístky bazalky trháme na drobné kousky a přidáme je při přípravě jídla až nakonec, aby neztratila svou specifickou chuť.

Léčebné účinky:
Bazalka pravá má také léčivé účinky. Podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání a křečím žaludku a také při poruchách trávení z důvodu dlouhodobého užívání léků, zklidňuje také při nervovém podráždění.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP