Jáhly

14. ledna 2011

Pokud se alespoň minimálně zajímáte o zdravý životní styl, jistě vám neunikla poměrně rozšířená obilovina, ze které je možno tvořit desítky receptů na sladký i slaný způsob. Jáhly jsou loupaná žlutá zrnka prosa obecného – latnatého (Panicum miliaceum). V našem podnebném pásu se jedná o velmi rozšířenou obilovinu, která byla ale přivlečena z Asie díky kočovným kmenům před několika stovkami let. Naši předkové si na jáhlech rádi a často pochutnávali, protože se jednalo o levnou potravinu s vysokou výživnou hodnotou. A stejně tak si můžete na jídlech z jáhel pochutnat vy. Čím prospívají lidskému tělu a jak je připravovat?

Jáhly jsou bezlepková obilovina, jež obsahuje hodně minerálních látek, které zajišťují, že je nejméně kyselinotvornou obilovinou. Proto je velmi přijatelná a léčivá pro náš žaludek.
Jáhly mají vysoký obsah minerálů (především zinku, fosforu, draslíku, hořčíku, železa a mědi), vitamínů (především skupiny B) a vlákniny, což z nich tvoří ideálního společníka pro všechny, kteří chtějí své tělo rozmazlovat zdravými pochoutkami. Obsahují vysoké procento křemíku, který posiluje a chrání zuby, nehty a vlasy. Díky množství železa jsou ideální také pro nemocné chudokrevností. Jsou vhodné pro osoby dodržující bezlepkovou dietu i pro alergiky. Působí také na zlepšení funkce organismu, pomáhají při vyčerpání a dodávají živiny pro správnou funkci žaludku, ledvin a slinivky břišní.
Při koupi jáhel dbáme na to, aby byly lesklé a neobsahovaly mnoho černých kuliček. Někdy mohou být jáhly nahořklé, ty nepoužíváme (mnohdy se dočteme, že hořkosti je zbavíme spařováním, ale to je mylná informace, pokud jsou již hořké, žádné spařování nepomůže).
Jáhly používáme jako: celé obilné zrno, jáhlovou mouku

Způsob přípravy
Před samotným vařením můžete (ale nemusíte) jáhly spařit vroucí vodou. Vaří se v přiměřeném množství vody (cca 1:2) asi patnáct až pětadvacet minut, záleží na konkrétním druhu. A co z tohoto výživného zázraku můžete připravit? Budete se možná divit, ale z jáhel lze připravit široká paleta jídel, které obohatí váš obvyklý jídelniček. Kromě známé jáhlové kaše například karbanátky, placičky, knedlíky nebo nákypy. Jáhly také můžete ochutit různým kořením a podávat jako přílohu třeba k masu nebo zeleninové směsi.

Jahelník (pro 4 osoby)
300 g jáhel, 1 a ½ litru polotučného mléka, sůl, 300 g švestek (čerstvých, kompotovaných či sušených, jenž necháme nabobtnat ve vodě), 100 g cukru, 80 g tuku, 2 vejce, skořice nebo kakao dle chuti

Jáhly spaříme vroucí vodou (nemusíme) a poté spolu s mlékem (1/8 litru si mezitím odstavíme na později), solí, kouskem tuku a trochou cukru pomalu uvaříme doměkka. Mezitím vymažeme pekáč a polovinu uvařených jáhel do něj rozvrstvíme, poklademe švestkami a posypeme směsí cukru a skořice. Poté překryjeme druhou polovinou jáhel. Ve zbytku mléka rozšleháme vejce a vzniklou směsí polijeme povrch jahelníku. Poté vložíme do předehřáté trouby a pečeme na střední stupeň, dokud není hotovo. Nejlepší je podávat ještě teplý, ale výtečně chutná i studený.

Extra tip: Do směsi ke švestkám můžeme přidat trochu rumu, oříšky nebo slunečnicová semínka. Švestky lze vyměnit za meruňky, broskve nebo jiné sezónní ovoce.

(Zdroj: www.prakticky-zivot.cz, kniha Radost ze zdravých dětí - Vladimíra Strnadelová, Jan Zerzán)

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP