Topinambury

18. ledna 2011

Pravlastí topinamburů je s největší pravděpodobností Mexiko a do Evropy se dostaly přes románské země v 17. století. Nejoblíbenější jsou v Izraeli a právě proto se jim často říká židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Největším pěstitelem v Evropě je Francie. U nás se pěstují bohužel převážně pouze jako krmivo, ale v jiných zemích se často dostávají do kuchyně, hlavně diabetiků, a tak to můžeme na jaře jako novinku třeba zkusit.
Topinambury jsou různě tvarované podzemní hlízy sladkých brambor. Nadzemní část tvoří až 3 metry vysoký stonek se žlutým květem. Rostlina se podobá slunečnici s malým květem a právě proto se řadí mezi slunečnicovité. Hlízy jsou mrazuvzdorné, proto je možné nechat je v zemi přes zimu až do února, března, kdy je nedostatek vitamínů a pak konzumovat. Hlízy se velmi rychle rozrůstají po celé zahradě, proto je třeba topinambury sázet někam do kouta zahrady. Jsou nenáročné na půdu i na světlo. Topinambur je z 80 % tvořen vodou.
Topinambury se špatně uchovávají ve sklepě, už po krátké době ve sklepě měknou, hnijí a plesniví. Proto je nejlépe je zkonzumovat brzo.

Topinambury jsou výborné za syrova např. na saláty a různé zeleninové doplňky. Pokud se přidržíte tepelné úpravy pamatujte, že kromě vaření je lze též např. dusit na másle s cibulí nebo opékat. Při přidávání do polévek je jde dávat do hrnce až těsně před koncem varu. Topinambury neškrábeme, ale umýváme je kartáčkem pod tekoucí vodou a buď se konzumují tak, jak jsou celé nebo se nastrouhají a smíchají s jinou zeleninou. Také je možné z nich v elektrickém odšťavňovači připravit šťávu, kterou je však nutné kombinovat s mrkvovou šťávou v poměru 1 : 1 a pít po malých doušcích. Můžeme je také vařit, dusit, opékat, zapékat, smažit, kromě již zmíněného použití syrových do salátů. Při jejich přípravě je však dobré mít na paměti jejich nasládlou chuť s oříškovou příchutí.

Léčivé účinky:
Nejbohatší složkou topinamburů jsou sacharidy ve formě inulinu, glukózy a fruktózy. Vlákniny je asi 1 %. Obsahují celou škálu organických kyselin, především kyselinu citronovou, mléčnou, jantarovou a jablečnou. Mimo to ještě vitamíny A, B1, B2, C a D a z minerálních prvků nejvíce draslík a v menší míře fosfor, hořčík, vápník, síru a železo.
Právě díky sacharidu inulinu je konzumace topinambur velmi vhodná pro diabetiky. Tento sacharid nerozlaďuje koncentraci krevního cukru. Topinambury jsou dietní potravinou a proto jsou velmi vhodné pro děti, rekonvalescenty, staré lidi a lidi bojující s nadváhou. Jejich pravidelná konzumace působí proti artritidě a v lidové medicíně se jim říká "hlízy na revma". Mimo jiné účinně mírní žlučové koliky, zmírňují křeče a jsou vhodné při nevolnosti v těhotenství. Snižují cholesterol v krvi, regulují krevní tlak, zlepšují činnost trávicí soustavy, chrání játra a ledviny, ale mají i antistresové či detoxikační účinky. Konzumace topinamburů a batátů spolu s dalšími potravinami bohatými na betakaroten mohou preventivně působit proti některým druhům kožní rakoviny.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP