Fazolky

18. ledna 2011

Prapředek fazolí byl objeven ve zbytcích peruánského osídlení z doby 8000 let před n.l. Mezi prvními Evropany, kteří tuto potravinu ochutnali, byl slavný Kryštof Kolumbus. Ten pak tuto potravinu přivezl, a tak se stala součástí i našich jídelníčků.
Zelené fazolky jsou totiž nedozrálé plody velkých fazolí, které se konzumují i se svým obalem. Samozřejmě se jedná jen o některé odrůdy. Takto se tato luštěnina stala oblíbenou pochoutkovou zeleninou.
Jste-li příznivcem zelených fazolek (nebo se jimi teprve stanete) máte po starostech po celý rok. Teď v létě samozřejmě dáte přednost těm čerstvým, nejlépe z vlastní sklizně. Po zbytek roku se může rozhodnout mezi konzervovanými či mraženými.
Zelené fazolky (a fazole vůbec) se ovšem nesmí konzumovat v syrovém stavu. Obsahují totiž jedovaté lektiny. Požití syrových fazolek (i fazolí) vyvolává silné zvracení a průjem. Buďte proto opatrní, jestliže máte malé děti a pěstujete fazole. Ve snaze vše ochutnat by si mohly přivodit otravu.
Jak poznat v obchodech čerstvé fazolky? Stačí jednu zlomit. Jestliže při přelomení lusknou a prasknou, pak je kupte. Doma pak úpravu moc neodkládejte. Fazolky totiž snadno vadnou, a pak ztratí nejen chuť, ale i tolik cenné vitamíny.
A jak na ně? Je to jednoduché. Odkrojte oba konce lusku a potom odstraňte postraní vlákna. Jestliže nejsou fazolky stejně dlouhé, překrájejte je. Pro použití v salátech je nechte delší, pro přílohu je udělejte dlouhé 3 -5 cm. Před úpravou je vždy spařte osolenou vodou a poté prudce zchlaďte vodou ledovou. Tím si udrží pěknou zelenou barvu při dalším zpracování.
Fazolky mají své milovníky i odpůrce. Jedni na ně nedají dopustit, jiní je nemohou ani vidět. Kouzlo ovšem tkví v přípravě. Fazolky vyvařené v polévce či v podivné bílé omáčce moc sympatií nebudí. Ale co třeba zkusit je v salátu či jako přílohu ke šťavnatému bifteku?
Zelené fazolky se hodí do salátů, omáček či polévek. Restované s česnekem či slaninou se tradičně používají jako příloha ke steakům a biftekům. Skvěle v této úpravě také chutnají třeba k pečenému jehněčímu. Můžeme je také připravit spolu s vaječnou omeletou, tak jako to dělají ve Francii. A fazolky na smetaně zná snad každý ze závodní jídelny či školní kuchyně. Najdete je také v řadě zeleninových směsí ať už mražených či sterilovaných.

Léčivé účinky:
Všechny fazole jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, vitamíny skupiny B, spoustu nukleových kyselin a bílkovin. Zelené fazolky navíc obsahují i spoustu vitamínu C a kyselinu listovou. A také spoustu vlákniny. A tak mají ještě větší přínos pro náš organismus.
Obsažené nukleové kyseliny pomáhají regenerovat a omlazovat buňky. Při nedostatku bílkovin jsme unavení, nervózní a máme potíže se soustředěním. Vláknina je zase důležitá pro pohyb střev a správné vyprazdňování a tím nás chrání před rakovinou tlustého střeva. Vitamín C jako účinný antioxidant pomáhá udržovat naši dobrou kondici.
Zvláště vhodné jsou pro pacienty s poruchou jater, protože velký obsah vlákniny dokáže vázat i jedovaté a tukové látky. Díky odvodňovacím účinkům jsou vhodné při léčení urologických potíží. Zelené fazolky jsou proto součástí mnoha diet, včetně těch redukčních. Jsou nejen zdravé, ale i nízkokalorické (130 kJ/ 100g).

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP