Libeček lékařský (Levisticum officinale)

16. ledna 2011

Libeček je jednou z našich nejstarších kulturních bylinek velmi bujného vzrůstu a pochází z Persie. K nám se dostala již v devátém století a našla si v naší kuchyni své nezastupitelné místo. Za starých časů se libeček nazýval též „Panakes“ nebo „Panax“. To znamená „všeléčivý“. Ve středověku se libeček doporučoval proti bolestem břicha a krku, proti nadýmání a používal se jako močopudný prostředek. Dříve se pro zhotovování léků využívaly zejména kořeny, listy se uplatňovaly jako koření v kuchyni, a to je zvykem do dnes.
Chuť a vůně libečku jsou trochu zvláštní. Jsou lidé, kteří neznají nic příjemnějšího, a jiní, kteří mají k libečku jako ke koření odpor. Aroma připomíná celer. Každopádně by se libeček měl v kuchyni používat s určitou dávkou opatrnosti. Již část lístku nebo malý plátek kořene by mohl v jídle způsobit divy. Příliš mnoho dobrého však může pokazit celé jídlo.
Libečku se také lidově říká opych, opich, opyš, české maggi. Obzvláště dobře se libeček hodí do různých druhů polévek, „eintopfů“, omáček, rýže, ragú, k dochucení brambor, nebo jako přísada do nádivek a dušených jídel. Zajímavé chuti docílíme přidáním čerstvých lístků libečku do masových směsí, především z masa kuřecího, vepřového a skopového. Jelikož se libeček používá úsporně, stačí pro obvyklou potřebu většinou dvě až tři bylinky.
Libeček můžete také pěstovat v květináči. Nejlepší doba výsevu je v březnu. Použijte klíčivá semena. V květináčích vyrostou mladé bylinky asi do výše 40-50 cm. Listy byliny pěstované v květináči nejsou tak veliké, jako u byliny pěstované na záhoně. V místnosti většinou nekvete. Chuť a vůně je stejná. Libeček v květináči na podzim zlikvidujte a z jara vysejte nový. Listy, které ještě zbývají, usušte. Tak se však část jeho vůně ztrácí. Kořeny, které se rovněž používají jako koření, vydrží dlouho čerstvé v lednici.
Jakmile vysejete semena libečku, pokryjte květináč tabulkou skla a umístěte jej do blízkosti topného tělesa. Dbejte především na to, aby noční teploty byly nižší. Po měsíci semena vyklíčí. Udržujte zeminu stále vlhkou. Po vyklíčení přemístěte květináče na méně teplé místo. Přesazují se jen ty nejsilnější bylinky.
Libečku je nejlépe venku v zahradě, kde dorůstá do značné výše. Tam dobře roste dlouhou řadu let. Jakmile se jednou rozroste, patří ke zcela nenáročným bylinkám, které nepotřebují zvláštní péči. Jako u všech víceletých bylinek odumírají po prvním mrazu všechny nadzemní části a přezimují jen kořeny. Na jaře bylina znovu vyraší.

Léčivé účinky:
Libeček lékařský používáme především při zánětu močových cest a močového měchýře, ke zlepšení trávení, pro podporu chuti k jídlu, při snížení hladiny kyseliny močové v krvi, podpoře činnosti žlučníku, mírnění nadýmání, mírnění únavy, vzpružení nervové činnosti, činnost srdce a jater. Libeček také používáme k odstraňování otoků, při zažívacích obtížích a také na rány, které se špatně hojí. Při dietách ho můžeme použít místo soli. Je znám i svými afrodiziakálními účinky.
Libeček lékařský obsahuje silice, třísloviny, organické kyseliny, furokumariny, vitamíny C, A, hořčiny, pryskyřici, cukry.

Čaj z libečku lékařského: 1 a půl čajové lžičky sušeného libečku lékařského zalijeme 200 mililitry vroucí vody. Necháme vyluhovat a poté pijeme 2x až 3x denně.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP