Ředkvičky

19. ledna 2011

Ředkvičky patří mezi naši oblíbenou kořenovou zeleninu a jsou nedílnou součástí českého jídelníčku. Velkou výhodou ředkviček je, že se dají ve sklenících pěstovat a sklízet po celý rok.
Největší pěstitelé jsou Čína a Japonsko. Existuje mnoho odrůd, které se liší velikostí, palčivostí, tvarem – kulaté nebo oválné a nebo barvou slupky – červenou, červenobílou, bílou nebo černou.
Čerstvá ředkvička je křehká a šťavnatá a její listy jsou svěží a nepřerostlé. Nekupujeme ředkvičky povadlé a na omak měkké – ty jsou buď staré nebo nevhodně pěstované. Nevhodné ředkvičky poznáme i podle toho, že jsou gumovité, dřevnaté, "vyšeptalé" nebo popraskané.
Nejchutnější a zcela jistě i nejzdravější jsou ředkvičky čerstvé. Čerstvé konzumujeme především s chlebem namazaným máslem, sýrem, jako součást salátů, předkrmů a pomazánek.
Ředkvičky můžeme také tepelně upravovat, a to buď jako zeleninu do polévky nebo teplou zeleninovou přílohu k masu. Dají se také nakládat do octového nálevu.

Léčivé účinky:
V ředkvičkách najdeme bohatý zdroj vitaminu C, prospěšnou látkou v této zelenině je kyselina listová. Ředkvičky jsou také bohaté na selen. Dále obsahují např. vápník, hořčík, draslík, karoten. Také obsahují vlákninu.
V ředkvičkách jsou ale ve vysoké míře zastoupeny další, našemu zdraví velice prospěšné látky - hořčičné oleje (dodávají ředkvičkám onu typickou, štiplavou chuť), které si tato zelenina produkuje ke svojí vlastní ochraně proti škůdcům a nebezpečným mikroorganismům.

Ředkvičky hubí střevní bakterie a plísně, podporují peristaltiku střev, odstraňují zácpu, chrání buňky před volnými radikály, působí proti nadýmání, jsou prevencí žlučových a ledvinových kamenů, snižují cholesterol, uvolňují hleny při kašli, posilují nervy, posilují imunitu.
Pravidelnou konzumací ředkviček můžeme zabránit rozmnožení bakterií a plísní a přemnožené kultury účinně likvidovat. Hořčičné oleje, produkované ředkvičkami fungují i v ústní dutině a v oblasti nosohltanu. Pomáhají rozpouštět usazený sekret, léčí rýmu a kašel. Pomáhají potlačovat infekce a posilují naše tělo v boji proti nim.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP