Česnek kuchyňský (Allium sativum)

16. ledna 2011

Česnek je jednou z nejstarších známých léčivých bylinek. Hrál pravděpodobně velice významnou roli v lidské výživě již v období rozvinuté antické kultury. Již staří Egypťané si bylinky velice vážili. Dělníci, kteří stavěli pyramidy, dostávali česnek místo části své mzdy. Před objevením antibiotik se využíval k léčbě nejrůznějších infekčních onemocnění. Za první světové války sloužil často k ošetření zranění.
Ale i na severu se česnek pěstuje již po staletí. Vikingové dávali každému muži z posádky lodi plavící se po moři jednu palici česneku denně. Věděli tedy, že kromě blahodárného účinku na zažívací trakt je zdrojem vitaminu C a tedy obranou před četnými nemocemi.
Ale i u nás se stále více cení jeho vlastnosti, především schopnost povzbudit chuť k jídlu.
Česnek kuchyňský můžete pěstovat i na parapetu, i když jen v docela malém množství. Na podzim vysaďte stroužky česneku na záhon ve sponu 20 cm a do hloubky 6-8 cm. Česnek je relativně odolnou bylinkou. Stroužky záhy zakoření a vytvoří dlouhé a úzké listy. Některé listy můžete ještě na podzim odříznout a použít jako koření, bylince to neuškodí. Když v létě příštího toku začnou listy vadnout, cibule ze země okamžitě vyjměte. U nás jsou většinou menší, potažené jemnou, růžovou šupinou. Než je uskladníte, nechte je na slunci důkladně oschnout a odstraňte z nich zbytky zeminy.
Jednotlivé stroužky česneku můžete vysadit i na jaře. Sklízet však budete o něco později než při podzimní výsadbě a také výnos bude nižší. Kuchařky dávají přednost paličákům (odrůdy Ropal, bzenecký a znojemský), jejichž stroužky jsou větší. Používají se drcené nebo utřené stroužky česneku, čerstvý i sušený česnek slouží jako přísada do jídel k výrobě hotových léčivých preparátů.

Léčivé účinky:
Česnek se používá při chronických zánětech průdušek, katarech dýchacích cest, zejména horních cest dýchacích, celkově zvyšuje odolnost organismu. Svým působením na trombocyty zpomaluje srážení krve a zlepšuje její oběh. Některé nové studie dokazují jeho schopnost chránit jaterní tkáň před poškozením jedy.
Alicin,vitaminy A, B, C, enzymy a další účinné látky řadí česnek k nejúčinnějším léčivým bylinkám. Jsou potvrzeny jeho výrazné antiseptické účinky na celý trávicí systém, pomáhá při rozpouštění hlenů a usnadňuje odkašlávání, ulehčuje pocení, významně snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a údajně také hladinu cukru v krvi (působí hypoglykemicky).

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP