Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)

16. ledna 2011

Pažitka pobřežní neboli šnytlík pochází z Evropy a pěstuje se již od 16. století jako koření a léčivá bylina. Roste divoce na vlhkých místech. Čínská pažitka naproti tomu pochází z Asie a pěstuje se již celá staletí především v Japonsku a v Číně. Obě pažitky jsou blízko spřízněné s cibulí a pórkem.
Listy Pažitky pobřežní (šnytlíku) jsou duté, válcovité. Čínská pažitka má naproti tomu listy trochu tmavší, úzké a ploché, které dorůstají délky 35 až 40 cm. Používá se stejně jako Pažitka pobřežní, liší se však od ní jemnou česnekovou chutí. Obě odrůdy kvetou od června do srpna. Mají i stejné dlouhé a pevné stonky na kterých jsou buďto světle fialové kulovité okolíky (Pažitka pobřežní – šnytlík ) nebo bílé kulovité okolíky (Čínská pažitka). Pěstování obou pažitek je stejné. Pažitku můžete snadno pěstovat v květináči. Velké množství listů vytváří brzy hustý trs. Množí se pomocí nebo dělením, obojí je snadné. Vysévají se v březnu - dubnu. Semena velice dlouho klíčí a nesmí vyschnout. Vysévají se do hloubky 1 až 1,5 cm do písčité a hlinité půdy bohaté vápníkem. Klíčí nejlépe při teplotě 20 – 25 °C, bylinky rychle rostou a v krátké době jsou tak velké, že je můžete použít jako koření. Můžete je ale také přesadit do větších květináčů nebo truhlíků a postavit přes léto ven.
Od dubna je také možné pažitku vysévat na záhon do humózní půdy bohaté vápníkem. Jsou-li jemné listy velké několik centimetrů, vezměte vždy chomáček mladých bylinek a přesaďte je. Vytvoří se velmi rychle silné trsy, které se mohou příštího jara znovu dělit.
Pažitku je možné pěstovat přes zimu v místnosti, ale vyžaduje to mnoho práce a vždy se to nepovede. Chcete-li se o to pokusit, pak od srpna nezalévejte venku rostoucí bylinky, nechte je vyschnout. Potřebují období vegetačního klidu. Pažitka (Šnytlík) snese zimu. Slabý mráz dokonce příznivě ovlivňuje její pozdější vývoj. V první polovině listopadu takto připravené bylinky vykopejte. Kořenové baly mají být zcela vyschlé a zmrzlé. Dle potřeby se během zimy mohou tyto zmrzlé trsy dát do sklepa rozmrznout a potom se vysadí do květináčů o průměru 12 cm. Dlouhé kořeny zkraťte, nebo rozdělte trsy a vysaďte do květináčů..
Květináče postavte na kuchyňské okno, zeminu udržujte vlhkou. Budete-li postupovat podle tohoto návodu, očekávejte dobrou sklizeň. V zimě lze však koupit pažitku v malých květináčích.
Pažitku používejte pokud možno čerstvou, protože při delším skladování mnohé látky, které obsahuje, rychle vyprchají. V kuchyni lze listy pažitky použít nadrobno nakrájené ke zdobení pokrmů, k dochucení másla, tvarohu a pomazánek, na brambory, vejce, ryby, na remulády a omáčky. Nikdy ji nevaříme, teplé pokrmy jí posypáváme nejlépe až na talíři.
 
Léčivé účinky:
Pažitka má vysokou biologickou hodnotu, obsahuje éterické oleje, vitamíny C, B2 a karoten, dále vápník, draslík, fosfor a železo. Působí mírně projímavě, močopudně, antisepticky a stimulačně. Čínská pažitka obsahuje stejné účinné látky jako pažitka pobřežní, má ale ještě i vysokou koncentraci éterických olejů Alicinu se sirnatými, antibakteriálními substancemi.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP