Domácí čerstvý sýr z jogurtu nebo tvarohu

8. června 2013

Chtěla jsem původně napsat Lučina, ale tenhle sýr je z jogurtu. Lučina je vyrobena z tvarohu, smetany a soli, stejně jako Krajanka (ta je bez soli). Tento recept se ke mně dostal po telefonu od babiččiny kamarádky. Lze ho najít i na internetu. Sýr u nás zmizel během jediného dne. Dětem moc chutná a prý je to nejlepší Lučina na světě, říká starší Martin :-) O klasickou Lučinu a Krajanku oba příliš nestojí a tak je tohle ideální varianta.
Pokud budete chtít docílit chuť Lučiny nebo Krajanky, přidejte dohladka zamíchaný tvaroh, nebo jogurt tvarohem zcela nahraďte.
Výtěžnost se bude lišit kvalitou a hustotou jogurtu. Na první várku jsem použila klasický bílý jogurt (3,9 % tuku) a smetanu z Kauflandu. Hotový sýr vážil 279 g.


Cenová rekapitulace:
500 g bílý jogurt                  15,- Kč
125 ml 33% smetana             9,- Kč
špetka soli
--------------------------------------------------------------------
celkem  276 g sýru              24,- Kč = 87,- Kč/kg = 8,70 Kč/100 g

Sýr Lučina 100 g stojí cca 20,- Kč
Sýr Lučina 200 g stojí cca 35,- Kč
Sýr Krajanka 100 g stojí cca 15,- Kč

Takže cena je více než příznivá. Práce s tímto sýrem je minimální, chce to jen mít chuť a čas.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
500 g bílého jogurtu, 125 ml smetana 33%, (tvaroh, sůl)

V míse dobře promícháme jogurt se smetanou popř. i tvarohem. Podle chuti můžeme přidat trochu soli. Cedník umístíme do čisté mísy a vyložíme ho plátnem. Na plátno nalijeme obsah mísy. Přikryjeme pokličkou a uložíme na 24 h do chladu. Z jogurtu postupně odkapává syrovátka. Kontrolujeme, aby cedník nebyl potopený v syrovátce. Po 24 hodinách odkapávání ještě sevřeme v ruce okraje plátna a snažíme se odstranit poslední syrovátku. Hotový sýr můžeme jíst samostatně nebo použít k výrobě pomazánek. Odkapanou syrovátku můžeme vypít.

Dobrou chuť!

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP