Dýňová buchta se švestkami
30. srpna 2012
Přidávám jeden podzimní sladký recept, který by se vám mohl hodit. Je to vlastní recept, kombinace dýně a švestek, které se současně potkávají v našich bedýnkách. Dýňovou buchtu jsem vyzkoušela dnes, a doma ji hodnotíme jako výbornou. Příště bych klidně přidala na povrch buchty min. o polovinu více švestek, dýně a ořechů, a vyzkoušela i nějakou zdravější mouku.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
těsto: 420 g polohrubé mouky, 270 g dýně Hokkaido, 170 g cukru, 2 dcl podmáslí (mléka), 2 dcl oleje, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva
na povrch: 350 g švestek, 200 g dýně Hokkaido, 50 g vlašských ořechů, 45 g krystalového cukru, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého kardamomu
Dýni vč. slupky nastrouháme najemno, ořechy nasekáme nožem nahrubo. Do misky si připravíme dýni nakrájenou na kousky, švestky nakrájené na měsíčky, přisypeme skořici a kardamom a vše dobře promícháme.
Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny, přidáme olej a podmáslí (můžete použít i mléko). Přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rovnoměrně rozetřeme na hluboký plech vyložený pečícím papírem. Do misky kde máme připravené švestky a dýni, přidáme ještě hrubý krystalový cukr, promícháme a ihned poklademe na těsto. Navrch nasypeme vlašské ořechy a dáme na 40-45 min. péct nejprve na 220 st.C, později stáhneme na 185-200 st. C.
2 komentářů:
Vypadá luxusně!!!
Dýně a švestky? Tak taková kombinace by mě asi nikdy nenapadla. Na druhou stranu si ale říkám, že proč by ne, co? Protože ono to dost často člověka překvapí. Jako nedávno mě osobně překvapila jedna káva v akci, kdy jsem fakt nečekala, že bude tak moc dobrá. Tak vyzkoušejte.
Okomentovat