Čtení č. 14 aneb mohlo by Vás zajímat
27. srpna 2012
Houby
Nejaktuálnější zpráva je o houbách. Z důvodu předpovědi horšího počasí jsme se v neděli rozhodli, že nepojedeme na chalupu, ale že otestujeme jak to vypadá s houbami. Navzdory všem zprávám o tom, že houby nerostou, jsme vzali staršího syna a vyrazili na osvědčená místa. Z větší části jsme to pojali jako výlet, ale tajně doufali, že také něco najdeme. Počasí bylo parádní, žádné vedro, žádná zima ani déšť. Vlastně ani žádní houbaři :-) ....teda my potkali jen cyklisty.
Podařilo se nám najít zhruba půl košíku (běžná velikost). Nejvíce zabíral místo v košíku kotrč kadeřavý, ze kterého Pavel udělal falešnou držkovou polévku. Našli jsme ještě jednoho hřiba smrkového, hřiba žlutomasého, lišku obecnou a hřiby hnědé.
Výlet to byl ale parádní, všude nádherně kvete vřes, ta úžasná vůně lesa..... Všichni jsme byli spokojení, a Martínek říkal: "....mě se nejvíc líbí ta houba, co vypadá jako houba na mytí nádobí" :-))) .....a už se ptá, kdy vyrazíme zase.
Domácí chléb
Za sebou mám další dvě pečení domácího žitno-pšeničného chleba. Tentokrát však celkem úspěšnější.
První z těchto dvou pečení dopadl, co do kynutí a výsledného tvaru, na jedničku. Ovšem při tom všem soustředění na kynutí, jsem do těsta zapomněla dát kmín a sůl. Chleba bez soli.... je hrozný :-) ...ale nakonec jsme ho i tak skoro celý snědli :-) Ovšem kynutí tohoto těsta mi ukázalo, že to jde zvládnout snadno a jen při pokojové teplotě za necelých 10 hodin včetně pečení.
Teď už vím, že úspěch a rychlost kynutí je ve správně načasovaném použití kvásku. Pokud ho použiji v nesprávný čas, můžu si pomoci zvýšením teploty, ale trvá to pak podstatně déle.
Druhý z těchto pokusů probíhal zpočátku také na výbornou, bohužel jsem nemohla včas přidat hladkou mouku a žitné těsto zřejmě překynulo, protože kynutí finálního bochníku trvalo opět velmi dlouhou dobu a musela jsem mu pomoci kynout v troubě. Výsledný bochník, tentokrát s dýňovými semínky, měl v průměru 25,5 cm a výška byla 7,5 cm, což považuji prozatím za úspěch :-)
Jediné co mi zatím nevyšlo, je čas pečení. Pokaždé jsem začínala v jinou dobu, a pokaždé mi pečení vyšlo na noc. Mám ty bochníky nějaké zakleté :-)
Zhruba před 14 dny jsem zkoušela založit nový kvásek, ale v posledních teplých dnech to zkrátka nešlo a musela jsem ho vyhodit.
Cukety
Často se ptáte na to, jaký je rozdíl mezi zelenou, žlutou nebo žíhanou cuketou. Ptala jsem se paní farmářky a také zkusila trochu pročíst internet. V zásadě se cukety moc neliší, na chuti se to až tak moc nepozná, přesto někteří pěstitelé vychvalují zejména žluté cukety. Jiní pěstují různé druhy pro jejich pestrobarevné použití v kuchyni. Někteří prodejci osiva se o žluté cuketě zmiňují jako o vhodném druhu pro přímý konzum např. do salátů. Naposledy jsem si také všimla u velké žíhané cukety, že měla velmi malá a měkká semínka, oproti jiným cuketám. Našla jsem to poznamenáno i v nějaké diskuzi.
Odrůdy cuket:
Ambassador F1 - tmavě zelená
Bětka F1 - smetanově bílá
Black Beauty - tmavě zelená
Gambit F1 - tmavě zelená matná
Goldena - zlatožlutá
Goldline F1 - žlutá
Giallo di Napoli - zelená žíhaná
Jigonal - tmavě zelená Kveta - bělavá
Nefertiti - tmavě zelená
Startgreen F1 - tmavě zelená
Striato di Napoli - tmavě zelená se světlými pruhy
Tapír - zelená se světlými pruhy
Tonda di Piacenza - světle zelená (kulatá)
0 komentářů:
Okomentovat