Mangoldovo-cuketový koláč s ricottou

19. srpna 2012

Nesu další recept na zpracování mangoldu. Těsto je převzaté, náplň je vlastní recept.
Původní záměr byl, udělat mangoldový závin. Těsto z ricotty jsem dělala poprvé, a nevěděla jsem jak se s ním pracuje, tak jsem zvolila koláč do formy. Mangoldu je potřeba celkem hodně. Vycházela jsem z množství jaké bývá v našich bedýnkách a trochu ho nastavila cuketou. Místo cukety můžete použít třeba listy a řapíky z červené řepy (povařit spolu s mangoldem).
A hodnocení vlastního výtvoru :-) Náplň nám moc chutnala, ale mohla být o něco slanější. Množství soli jsem v receptu o malinko zvýšila, ale stejně závisí na množství a druhu sýru, které použijete. A těsto nás moc nenadchlo, chtělo by to zvolit jiné.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
Ricottové těsto: 200 g hladké mouky, špetka soli, 125 g másla, 125 g měkkého sýru Ricotta

Mouku dejte do mísy, přidejte změklé máslo a sůl, a nejprve vidličkou, pak rukou částečně spojte. Přidejte Ricottu, a na válu nebo pracovní desce vypracujte na hladké těsto. Zabalte do fólie a dejte na 40-50 min. odpočinout do lednice. Pak těsto vyválejte a vyložte jím dortovou formu.

Náplň: 300 g mangoldu, 200 g cukety, 125 g sýru Ricotta, 40 g parmezánu, 2 vejce, 150 ml smetany, 2 stroužky česneku (12 g), 2 zarovnané lžičky soli, mletý černý pepř, máslo

Na proužky pokrájený mangold  povaříme 10 min. ve vodě, scedíme a necháme vychladnout. Nahrubo nastrouhanou cuketu zasypeme 1,5 lžičkou soli a zalijeme trochou studené vody. Zamícháme a necháme cuketu pustit vodu. Po cca 10 min. ji scedíme a co nejlépe vymačkáme všechnu vodu, nejlépe přes sítko.
V míse vyšleháme žloutky s ricottou, přidáme vymačkaný mangold a cuketu, najemno nastrouhaný parmazán, prolisovaný česnek, 0,5 lžičky soli, pepř a smetanu. Vše promícháme a nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Směs nalijeme do formy vyložené těstem, poklademe tenkými plátky másla a dáme 40 min. péct na 200 st. C. Ke konci pečení zvedneme teplotu na 250 st.C a necháme vršek koláče lehce zezlátnout.

Dobrou chuť!

2 komentářů:

Unknown 20. srpna 2012 v 7:41  

Ale vypadá to báječně!

Lenka 20. srpna 2012 v 10:57  

Díky ;-) ....jen to těsto musím vyzkoušet jiné. Kdo má rád listové, určitě by se hodilo.

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP