Vodnice (Brassica rapa)
2. července 2013
Popis a výskyt:
Vodnice je dvouletá rostlina. V prvním roce vytváří přízemní růžici svěže zelených, hustě štětinatých listů a bulvu. Vodnici znalo už starověké Řecko a provázela lidstvo i po celý středověk. Nakonec však zůstala jen doplňkovou zeleninou, dnes již téměř zapomenutou. Znovu se k ní vrací především farmáři pěstující bio zeleninu. Rostlina je příbuzná s řepkou ladní.
Barva bulvy může být: bílá, zeleno-bílá, fialovo-bílá, červeno-bílá. Dužina je bílá. Chuť je podobná kedlubně či ředkvičkám.
Léčivé účinky:
Jak trochu napovídá název, vodnice obsahuje až z 95 % vodu. Dále je přítomen draslík, silice a éterické oleje. Těm se přisuzuje kladná úloha v trávicí soustavě, protože podmiňují tvorbu žaludečních šťáv a povzbuzují chuť k jídlu.
Užívaná část:
Z vodnice užíváme převážně bulvu, která se může jíst syrová i tepelně upravená. Ke konzumaci je však možné využít i mladou, pěknou nať.
Skladování
Vodnice sklízená na podzim vydrží čerstvá v chladném a suchém prostředí dlouho do zimy. Konkrétně kultivar Albína vydrží ze srpnových výsevů až do Vánoc.
0 komentářů:
Okomentovat