Bramborové šátečky s lebedou

10. července 2013

Asi většina z vás viděla zahradní lebedu poprvé. Teda já vlastně taky :-) ...když nepočítám planou lebedu na záhonech. Za syrova jsem ji zatím neochutnala, ale po tepelné úpravě chutná jako špenát. .....možná i lépe.
Problém bude, mít tolik lebedy v bedýnce, abyste jí dokázali naplnit všechny šátečky co jsou na fotce. Měla jsem k dispozici 125 g lebedy, což vyšlo na 4 šátečky. Ostatní jsem naplnila špenátem a pak sýrem a slaninou. Takže kdo by chtěl šátečky vyzkoušet, vezměte lebedu, špenát, mangold popř. i mladé, pěkné listy z červené řepy a tuřínu a připravte si náplň. Nebo si potřebné množství nastřádejte v mrazáku.
Pokud plánujete konzumovat šátečky i druhý den, bude lepší použít polohrubou mouku.
Z jedné dávky vyšlo 13 šátečků a pro energetickou úsporu se mi je podařilo vecpat na jeden plech.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
Těsto: 300 g vařených brambor, 350 g hladké mouky (polohrubé), 1 vejce, 50 g rostlinného tuku, 10 g moučkového cukru, 20 g droždí, 2 lžíce mléka, 1 zarovnaná lžička soli

Náplň: 420 g lebedy (špenátu, mangoldu, listy tuřínu nebo červené řepy, ....), olej, česnek, sůl

1. Omytou lebedu pokrájíme nahrubo a krátce ji orestujeme na oleji. Ochutíme česnekem a solí. Pokud pustí vodu, můžeme lehce zaprášit moukou.

2.Tuk, cukr a vejce dobře utřeme. Přidáme vychladlé a najemno nastrouhané brambory a ještě chvíli třeme. Do směsi přidáme kvásek z droždí, mléka a špetky cukru. Nakonec přidáme mouku a sůl a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme pláty o tloušťce cca 3-4 mm a rozřízneme na čtverce. Plníme nádivkou z lebedy a tvoříme šátečky, okraje dobře uzavřeme. Šátečky skládáme na plech vyložený pečícím papírem (nebo plech vymazaný tukem a vysypaný moukou) a pečeme na 180-200 st. dozlatova.

Dobrou chuť

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP