Řeřicha setá (Lepidium sativum)

14. října 2011

V bedýnce jsme včera našli novou bylinku - řeřichu, takže zde krátký článek o této malé zdravé bylince. Přiznám se, že jsem také nejprve nevěděla co to je. Řeřichu poznám, když je taková ta ještě maličká jen s pravými lístky. ........no, zase jsme o něco chytřejší a zdravější :-)
A pokud zrovna nemáte čas na experimenty v kuchyni, udělejte s řeřichou to co já - viz foto :-) Řeřicha je sice trošku ostrá, ale přesto tak jemná, že ji na chleba můžete dát klidně hromadu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Původ
Řeřicha setá = řeřicha zahradní byla odedávna pěstována v Iráku, odkud také pochází. Od dob antiky obohacuje jídelníček Evropy a Asie. Dříve se také používala jako léčivá bylinka.

Popis
Řeřicha je jednoletá bylinka, patřící do čeledi brukvovitých. Z dlouhého hlavního kořene vyrůstají rozvětvené stonky (dorůstají do výšky přibližně 30 cm), listy jsou peřenoklané. Květy jsou malé, mají bílou nebo slabě načervenalou barvu. Semena jsou drobná, mají červenohnědou barvu a jsou uložena v malých šešulích.
Řeřicha patří k nenáročným bylinkám, roste rychle a dobře snáší skoro každé klima. Rychle klíčí, za 8 až 14 dnů ji můžeme konzumovat. Sklízíme mladé rostlinky vysoké do 20 cm – starší rostliny a rostliny pěstované na úpalu mají příliš ostrou až hořkou chuť. Jakmile bylinka začne kvést, nedá se již ke kořenění použít, protože už chutná hořce. Naproti tomu k léčebným účelům se sklízí právě v době květu.


Použití v kuchyni
Řeřicha chutná podobně jako bílá ředkev, má svěže ostrou chuť. Jemně nasekanou řeřichu můžete přidávat do různých tvarohových, vaječných a sýrových pomazánek, je velmi chutná v zeleninových salátech. Používá se také do omáček, paštik, na chleba s máslem a do majonézy. Řeřicha se dá i tepelně upravovat, hodí se například do zeleninových polévek. Nevýhodou je, že při vaření ztrácí většinu vitaminu C a také svou typickou chuť.

Pěstování
Řeřichu můžete pěstovat i doma. V květináčích nebo v miskách můžete řeřichu postupně vysévat po celý rok. Také venku můžete provádět postupné výsevy, první se provádí v březnu, do řádků 15 cm vzdálených. Semena však rychle ztrácejí klíčivost, proto není vhodné kupovat starší semena. Semena vyséváme hustě na povrch substrátu (písek, piliny, trochu rašeliny) nebo buničité vaty, poté květináč umístíme na stinné místo a udržujeme stále dostatečnou vlhkost substrátu. Semena klíčí při teplotě 16-18 st.C do tří dnů. Po vyklíčení (cca za 2 až 3 týdny) můžeme sklízet mladé rostlinky se dvěma pravými lístky. Ořezáváme vždy vrchní část nati (nejlépe nůžkami). Řeřicha velmi rychle dorůstá, takže ji budeme mít stále k dispozici.

Léčivé účinky
Řeřicha zlepšuje krvetvorbu, působí protizánětlivě a pročišťuje dýchací cesty. Působí příznivě při obtížích močových cest, dýchacích a ledvinových obtížích. Podporuje trávení a také pozitivně ovlivňuje metabolismus. Řeřicha je zdrojem vitaminu A, C, vitaminu B1 a K a beta karotenu. Obsahuje také éterické oleje, silice s antibiotickým účinkem a mnoho minerálů, jako je například draslík, vápník, železo, síra, hořčík, enzymy, hořčičný glykosid a další.
V lidovém léčitelství se řeřicha setá používá jako močopudný prostředek, při zánětech močových cest a dále s přísadou medu proti kašli.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP