Bezinkové víno

14. října 2011

Z bezinek jsme tedy letos ještě na zkoušku udělali víno. Protože obírání bezinek je celkem piplačka, nechtělo se mi ho dávat do 10l demižonu. V místním marketu prodávají červené víno v takovémto pěkném 5l demižonu a stojí jen 105,- Kč. Takže jsme ho prozatím přelili jinam a demižonek se náramně hodil. Opět se k tomuto receptu vrátím, až bude víno hotové.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
1 kg bezinek, 1,3 kg cukru, 3 l vody, 1 kousek skořice celé, 4 hřebíčky, 3 kuličky nového koření, 20 hrozinek, 2 citróny

Otrhané, přebrané a řádně oprané bezinky dáme do hrnce. Přivedeme je k varu a povaříme jen krátce (2-3 minuty), aby pustily šťávu a odstranili se projímavé látky. Odstavíme a necháme vychladnout cca na 25 st. C. Vodu svaříme s cukrem a také necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Bezinky i vodu s cukrem nalijeme do čistého a suchého demižonu. Přidáme rozmnožené kvasinky dle návodu a 2 nakrájené citróny i s kůrou. V případě potřeby dolijeme demižon vychladlou převařenou vodou do 3/4 objemu. Obsah demižonu promícháme a uzavřeme zátkou s kvasnou trubičkou. Necháme při pokojové teplotě kvasit. Po proběhnutí bouřlivého kvašení dolijte demižon převařenou vychladlou vodou a necháme dál cca 2 měsíce kvasit. Hotové víno můžeme stáčet do lahví.

(Pokud chcete, můžete po bouřlivém kvašení stočit víno do jiné nádoby, aby se lépe vyčistil kal.)

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP