Lesní plody a bylinky

25. července 2011

I když třeba bydlíte v paneláku, můžete si udělat malý výlet do přírody pěšky či na kole, a při té příležitosti nasbírat třeba léčivé bylinky na čaj, lesní plody jako jsou maliny, ostružiny, borůvky, brusinky a houby.
Maliny už letos končí, možná ve vyšších polohách byste je ještě nasbírali. Nyní rostou borůvky, letos je jich však málo. Borůvky můžete dát zamrazit, nebo zavařit jako kompot popř. si z nich udělat žahour třeba k palačinkám, udělat z nich marmeládu či víno. Nebo usušit, sušené borůvky působí proti průjmům.
Brusinky můžete zavařit do malých skleniček třeba ke svíčkové. Ostružiny jsou výborné jen tak do pusy nebo na koláč popř. na marmeládu či víno.
Houby - hlavní houbařská sezóna teprve začne. Houby sbírejte pouze ty, které opravdu znáte. Můžete je usušit nebo z nich udělat smaženici, hubník, řízky nebo dát pod maso.

Při sběru lesních plodů byste se měli chovat k přírodě ohleduplně. Zbytečně nepošlapovat borůvčí, netrhat co nesbíráte, nekopat do nejedlých hub, nebýt hluční a neodhazovat odpadky. S manželem občas nechápeme co všechno jsou lidé schopni v lese odhodit nebo dokonce vyklopit z auta :-(
V teplých letních dnech dejte pozor na zmije. Poznamenávám, že zmije jsou chráněné!

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP