Oregano neboli Dobromysl obecná (Origanum Vulgare)

2. července 2011

Na dotaz jedné odběratelky bedýnek, co je to za bylinku ve svazečku spolu s oreganem, ještě uvádím, že jde také o oregano, ale jiný druh.

Historie: Pěstování a užívání dobromysli má dlouhou historii a provází ji mnoho legend, které vyzdvihují její pozitivní vlivy na své okolí a člověka. Ve starověkém Egyptě byla používána jako dezinfekční a konzervační prostředek. Vysazena na hroby, symbolizovala spokojený spánek zesnulých, kolem lidského obydlí měla zajistit štěstí a ochranu před zlem. Byla přísadou do nápoje lásky. Věřilo se, že působí jako protijed při hadím uštknutí a hojí žal u lidí i zvířat. Větvičky byly vplétány do svatebních věnečků, nebo položeny vedle díže s mlékem měly zabránit jeho zkysnutí při bouřce. Dobromysl byla součástí parfémů, vonných směsí, leštěnky na nábytek působící proti napadení červotočem. Mladé výhonky obsahují fialovo-hnědé barvivo, kterým se barvila zásnubní roucha.

Popis: Dobromysl nebo také oregano (Origanum vulgare) patří stejně jako majoránka do čeledi hluchavkovitých. Některé zdroje uvádějí, že je známo 20-40 druhů a dále řada kultivarů.

Jejich domovinou je Středomoří, Evropa a jihozápadní Asie. Obecně lze říci o celém rodu, že rostliny prospívají na slunečném stanovišti v sušší, propustné hlinito-písčité zemině, kde získají nejsilnější aroma listů. Jejich odolnost při pěstování v našem klimatu se liší dle druhu a pro úspěšné pěstování je k tomuto nutné přihlédnout a u citlivějších učinit potřebná opatření.

Nejodolnější a zároveň pro využití v kuchyni a léčitelství nejdůležitější je dobromysl obecná (O. vulgare) a její odrůdy. Přírodní druh roste jako 60-80 cm vysoká dřevnatějící trvalka, jsou však vyšlechtěny nízké a kompaktní odrůdy vysoké pouze 20-30 cm. Mezi rarity patří kultivary, které mají žluté nebo panašované listy a mohou tak vytvářet v záhonech zajímavé barevné kontrasty. Vzrůstnější oregána jsou vhodná do bylinkových i trvalkových záhonů a přírodních zahrad. Nízké lze kromě téhož použití vysazovat také na skalky, mezi kameny a jsou vhodná také pro pěstování v nádobách. Mohou být též okrasné bílorůžovými květy, které rozkvétají v létě. Do rodu Origanum dříve patřila i majoránka (O. majorana), dnes řazená do samostatného rodu jako Majorana hortensis. Pěstujeme ji jako jednoletou rostlinu.

Pěstování a péče: Aby dobromysl prospívala, potřebuje výborné odvodnění i dobrou cirkulaci vzduchu. Spokojí se s průměrně úrodnou půdou. Vyberte jí místo na plném slunci.
Pokud je půda příliš mokrá, dobromysl může začít trpět hnilobou a houbovými chorobami. Mezi zaléváním byste měli nechat vyschnout několik centimetrů vrchní vrstvy půdy.

Pravidelně zaštipujte stonky, aby se rozvětvovaly a oddálilo se kvetení. Pokud chcete, můžete zastřihnout koncem srpna všechny stonky na 5 cm od země.

Časem se rostlina mírně rozroste novými odnožemi. Jestliže chcete pěstování dobromysli rozšířit, vyryjte na podzim rostliny a rozdělte je, nebo zasaďte řízky, buď zjara, nebo na podzim.

Oregano může přežít zimu v květináči na slunném okenním parapetu s dobrou cirkulací vzduchu. Pro pěstování dobromysli v bytě můžete začít se zakořeněnými řízky.

Začněte opatrně sklízet, jakmile jsou rostliny asi 15 cm vysoké. Dobromysl pokvete počátkem léta. Nejlepší doba ke sklizni lístků na sušení je tehdy, kdy už jsou vidět poupata, ale ještě nerozkvetla.

Dobromysl je nejlepší, když se používá čerstvá. Pokud ji sklízíte ráno pro pozdější použití, operte stonky a dejte je do chladničky, nebo je skladujte ve sklenici s vodou na pracovní desce v kuchyni.

K sušení zavěste svazečky dobromysli na teplé, vzdušné místo. Neotrhávejte lístky ze stonků. Vydrží déle, když budete skladovat celé stonky ve skleněných nádobách na tmavém místě. Lístečky odstraňte ze stonků až těsně před použitím.

Lidové léčitelství: Používání dobromysli v lidovém léčitelství bylo velmi hojné a zahrnovalo mnoho potíží, kterými strádá lidské tělo i duch. Celá nadzemní část obsahuje léčivé látky a může být použita ve formě čajového odvaru, koupele, k inhalacím i v čerstvém stavu. Léčí chřipku, kašel, bolesti hlavy, menstruační křeče, uklidňuje nervy a pomáhá při nespavosti. Podporuje chuť k jídlu a trávení. Zevně dezinfikuje poranění, bodnutí hmyzem, mírní otoky a žvýkaní listů uleví při bolestech zubů. Silice patří v medicíně mezi nejlepší antiseptika. Dobromysl je také důležitou medonosnou rostlinou.


Použití v kuchyni: Intenzivní aroma a nezaměnitelná chuť pravé dobromysli je cenným kořením ke všem jídlům s rajčaty, k pečenému masu a zelenině. Jeho nepostradatelnost zejména ve středomořské kuchyni je známá. Neobešla by se bez něj pizza, saláty, polévky a mnoho jiných pokrmů.

Zdroj a více zde: http://www.garten.cz/a/cz/4348-origanum-vulgare-dobromysl-oregano/, http://www.zahradkar.org/archiv.php?kat=2011/04/s20

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP