Domácí rybízová marmeláda
20. července 2011
Kdo jste měl nebo máte možnost většího množství rybízu, můžete si kromě koláče udělat domácí šťávu nebo marmeládu. Na chalupě nám konečně rybíz dozrává, takže první sklizeň šla na marmeládu. Zbytek půjde do mrazáku a do vína :-)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
rybíz (rybízová šťáva 2 l), 2 kg cukru, 3x Gelfix extra od Dr. Oetker, kyselina citronová
Natrhaný rybíz vypereme v jedné vodě a necháme chvilku okapat. Pomocí odšťavňovače nebo lisu vylisujeme šťávu. Množství rybízu jsem zapomněla zvážit, ale vylisované šťávy bylo něco málo přes 2 litry. K odšťavnění jsme použili odšťavňovač zn. Breville, model JE15. K žádnému ucpávání u něj nedochází, pouze odpad je dost mokrý, takže je potřeba ho prolisovat vícekrát dokud není téměř suchý.
Do šťávy zamícháme 3 ks želírovacího prostředku Gelfix extra smíchaného se šesti lžícemi cukru (dle návodu). Přivedeme k varu a 1 minutu povaříme. Dle chuti přidáme cca 2 kg cukru a 2 lžičky kyseliny citronové. Vše povaříme 5 min. Z vrchu sebereme vzniklou pěnu a horkou marmeládu plníme do čistě vymytých a vysušených skleniček a pořádně zavíčkujeme a označíme letošním datem. Z tohoto množství je cca 15 přesnídávkových skleniček marmelády.
Rybízovou marmeládu můžete použít například k namazání na chleba, na pečení (na perník, na dort, do řezů), do svíčkové omáčky popř. místo brusinek, do jogurtu a na slepování cukroví.
0 komentářů:
Okomentovat