3. bedýnka

2. září 2010

Tak dnes jsme měli možnost Vám přivézt další bedýnku, která byla ještě plnější než minule! Sáček s jablky a švestkami se tam ani nevešel. Některým z Vás jsme ještě přivezli přiobjednaný tmavý med.

Pro ty, kteří ještě zcela neznají princip bedýnkování musím připomenout, že se běžně odběratel zavazuje k odběru bedýnek po celou sezónu (cca polovina června-cca konec září) a sdílí s farmářem i počáteční pomalou či nižší úrodu. To znamená, že z počátku sezóny neobsahuje bedýnka takové množství zeleniny a ovoce jako bedýnky, které jsou odebírány v době vrcholu sezóny, kdy bedýnky můžou tzv. přetékat, takže za celou sezónu se to vzájemně kompenzuje. V podstatě nelze odebírat bedýnky pouze v době vrcholu sezóny. My jsme měli letos trochu vyjímku a štěstí, protože jsme oslovili naši farmářku přibližně v polovině sezóny a mohli tak sdílet převážně nejúrodnější období.

Vzhledem k tomu, že dnes téměř celý den pršelo a sklizeň probíhá jen pár hodin před tím než si pro bedýnky přijedeme, byla zelenina která je v zemi (brambory, řepa a mrkev) poměrně dost špinavá. Myslím, že ale příznivce bedýnek, které opravdu zajímá ekologické pěstování toto nemůže nijak rozházet :-) Osobně jsem dnes naší farmářce paní Hudské tu sklizeň v tomto počasí nijak nezáviděla.
Bedýnka dnes díky švestkám a dýni opravdu zářila barvami. Švestky měli trochu kosmetické vady (strupovitost), která je prý způsobena špatným počasím a zimou.
Vzhledem k tomu, že jsem se chystala zeleninu uložit do lednice a do mrazáku, tak jsem si dovolila ji před focením trochu omýt.

V bedýnce tedy dnes byla dýně Hokkaidó, cukety, kapusta, švestky, jablka, petrželka, pažitka,


mrkev, červená řepa, kedlubna (asi gigant), brambory a na ozdobu květy Měsíčku lékařského (můžete použít do čaje)


Z dýně Hokkaidó doporučuji uvařit dýňovou polévku, je opravdu výborná! (dám sem v nejbližší době recept). Jinak dýně se dá po dobrém vyzrání a "vysušení" výborně skladovat, ta Vám vydrží nejdéle.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP