Něco o dýni

9. září 2010

Dýně Hokkaidó

Dýně Hokkaidó je u nás známá poměrně krátkou dobu. Svým původem je z Nové Anglie. Byla však představena v Japonsku, kde se rozšířila, a odtud také pochází její název. V současnoti patří pro svoji výbornou chuť, schopnost vázat toxiny a široké spektrum vitamínů mezi jeden z nejoblíbenějších bioproduktů.

Co všechno obsahuje dýně Hokkaidó?
Dýně Hokkaidó obsahuje především betakaroten, který působí pozitivně na kvalitu kůže a chrání ji před účinky UV záření. Čím více je dýně zabarvena do oranžova, tím více betakarotenu obsahuje.

Dýně obsahují také řadu vitamínů (především jsou to vitamíny A, C, E) a minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo). Dýňová semena a současně lisovaný olej z těchto semínek obsahuje veliké množství zinku, který působí pozitivně na tvorbu a růst vlasů a nehtů.

Vysoký obsah vlákniny je příznivý pro správnou činnost střev. Dýně má detoxikační a močopudné účinky, výborně posiluje imunitní systém a je skvělým lékem na srdeční poruchy a onemocnění ledvin. Dýňová semínka působí kladně také na potíže s prostatou. Dýně Hokkaidó je výborným doplňkem stravy i při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní.

Charakteristika rostliny
Oproti dýni, která je u nás běžně známá, jsou její rozměry vcelku malé. Váha se pohybuje v rozmezí 0,7 – 2,5 kg. Kromě klasické oranžové barvy se můžete setkat i s barvami jako je zelená, žlutá, červená nebo žíhaná.

Dýně Hokkaidó je jednoletá rostlina. Nejlepší pro její pěstování je středně těžká humózní půda s dostatečným množstvím vláhy. Semínka sázíme v květnu přímo do půdy do předem připravených jamek do hloubky 3-5 cm a ve vzdálenosti 1,2 až 1,5 metrů od sebe. Během vegetace záhon pravidelně odplevelujeme, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost.

Dýně je potřeba hojně zalévat, ale nekropit listy. Dýně jsou zralé tehdy, až jsou jejich stopky uschlé a dřevnaté. Skladovat se mají na chladnějším místě. Při vhodném uskladnění mohou vydržet až do jara.

Příprava pokrmů
Dýně Hokkaidó je také jediná z dýní, kterou před úpravou nemusíte loupat. Již po chvíli vaření slupka nádherně změkne. Má přirozeně sladkou chuť, a proto je velice oblíbená při přípravě dětských pokrmů - kaší, polévek či omáček.

Nejčastějším pokrmem je polévka z dýně Hokkaidó. Je to velice chutný a jednoduchý pokrm, který vás překvapí originální chutí. Dýně Hokkaidó se dá také vařit v polévce místo brambor, můžete ji přidávat do dušených zeleninových směsí, napařovat ji jako přílohu, vyrábět z ní sladký dýňový krém či polevu na koláč. Přejeme vám dobrou chuť!

(Zdroj: http://www.mebio.cz/clanky/dyne-hokkaido-pestra-skala-vitaminu-mineralu-vlakniny/)

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP