Medovník
9. září 2010
Uvádím zde tento recept kvůli tomu, že je v něm med ............. ikdyž teda málo. Našla jsem ho před několika lety na internetu, ale trochu jsem si ho i upravila. Díky tomuhle receptu nám už ani kupovaný medovník nechutná :-)
Je to sice pracné, ale nesní se to hned. Takže komu není líto cca 2-3 hod. práce, tak s chutí do toho.
V rámci zachování duševního zdraví, doporučuji abyste si práci rozdělili min. do dvou až třech dnů. První den si připravte posyp (perník, ořechy, káva), druhý den krém a třetí den až pečte a skládejte placky.
Recept
Těsto:
45 dkg hladké mouky, 1 vejce, 15 dkg cukru písek (krystal), 5 dkg tuku, 3 lžíce medu, 3 lžíce mléka, 1 lžička sody.
Do malého kastrolu dáme vše kromě mouky a za stálého míchání vaříme dokud hmota nezačne hnědnout (karamelizovat).
Po té ještě teplou hmotu vlijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto, které si rozělíme na 4-5 dílů. Z každého dílu vyválíme placku, kterou si ořízneme do kulata podle talíře. Placku přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a propícháme vidličkou. Pečeme na 180 st. do zlatova. Takto upečeme všechny placky.
Po vychlazení potřeme každou placku směsí z 1 dcl vody, 1 dcl šlehačky nebo smetany a 2 lžiček instantní kávy. Potíráme z obou stran hodně.
Krém:
25 dkg Hery nebo másla (dávám půl na půl), 35 dkg cukru moučka, vanilkový cukr, 1 žloutek
Vše smícháme a utřeme do pěny. Tento krém smícháme stejným dílem s kaší uvařenou z mléka a hrubé mouky (možno použít i uvařený hustý puding). Krém dobře promícháme a dáme do lednice vychladit.
1 komentářů:
Vypadá moc dobře, díky za tip na pečení:)
Okomentovat