Bábovka ze syrovátky

25. května 2013

Z předchozího sýru mi zbyla syrovátka a tak to zase odnesla bábovka :-) ....s dotazy staršího syna: "Proč zase pečeš bábovku? Proč pečeš zase tu stejnou bábovku?" ....měl na mysli tu předchozí kváskovou :-)
Ono je to vlastně jedno do čeho se to těsto nalije a bábovka je jen tvar.

Je to vlastní recept. Jen upozorňuji, že moje syrovátka obsahovala dost tuku (viz foto), takže kdo by ji neměl s tímto tukem, doporučovala bych přidat o něco více másla do těsta.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
350 ml syrovátky, 3 vejce, 450 g polohrubé mouky, 140 g cukru, 1 lžíce vanilkového cukru, 80 g másla, vinný kámen (prášek do pečiva), citronová kůra, rozinky

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přimícháme rozměklé máslo a přilijeme syrovátku. Z bílků si připravíme tuhý sníh. Ke žloutkům postupně přimícháváme mouku s kypřícím přípravkem. Nakonec přidáme rozinky a opatrně vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct na 200 st. cca 45-50 min.

Dobrou chuť!

Read more...

Domácí polotvrdý sýr z tvarohu (bez syřidla)

Tak jsem si myslela, že mě to mine. .....že sýry zkrátka dělat nebudu. Ne, že bych nechtěla, ale že nemáme vlastní krávu popř. kozu nebo ovci. Ale tenhle recept jsem zkrátka musela zkusit :-) Vidina toho, že k tomu nepotřebuji syřidlo nebo jiné nezbytnosti, byla lákavá. Tak jsem čekala na příležitost, kdy budu mít k dispozici domácí mléko. Sýr jsem zatím vyzkoušela jen z poloviční dávky. Tvaroh jsem použila plnotučný v alobalu. Po prvním natavení tvarohu jsem si myslela, že to půjde slepicím. Ale nevzdala jsem to a kupodivu se mi to podařilo dotáhnout do zdárného výsledku. Možná se konzistence trochu liší, ale beru v úvahu, že kupovaný tvaroh není to pravé. Navíc, další chyba byla, že mléko jsem dala ihned shora, kde bylo druhý den už hodně smetany. O tom, jak je tento sýr asi tučný, raději nepřemýšlím :-) Výsledkem tedy bylo 350 g sýru, polotvrdé konzistence.

Podrobný postup najdete tady nebo tady. (Potřebné rady můžete najít i v komentářích).

Cenový přehled tohoto domácího sýru:
2 ks plnotučný tvaroh                       32,- Kč
0,5 l domácí plnotučné mléko           10,- Kč
sůl, 2 lžíce zeleniny, el.energie     cca 6,- Kč
--------------------------------------------------------------
celkem 350 g sýru                          48,- Kč = 137,- Kč/kg

Myslím, že výtěžnost by mohla být i vyšší.
Určitě přijdou další zkoušky, takže časem přidám i nějaké kombinace surovin.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
1 kg tvarohu (ideálně domácího, ale ne ve vaničce), 1 l plnotučného mléka (čerstvé - domácí nebo z mlékomatu), 1 lžíce másla, 1 lžička jedlé sody, sůl, dle fantazie koření nebo vařená zelenina

1. Tvaroh dejte do hrnce a zalijte mlékem. Postupně zahřívejte a přiveďte k varu. Tvaroh by se měl lehce natavit a měla by se oddělit syrovátka. (V případě mého kupovaného tvarohu v alobalu, nebylo moc natavení zřejmé, jako je vidět na videu Kláry z kopce, která má vlastní tvaroh).
2. Odstavte a dejte přecedit přes jemné síto nebo plátno. Syrovátku uschovejte. Připravte si formu na výsledný sýr.
3. Do hrnce dejte máslo, na něj tvaroh a přímo na tvaroh nasypte sodu. Míchejte a zahřívejte, sýr se začne postupně natavovat. Přidejte sůl popř. další koření dle chuti. Míchejte tak dlouho, až se roztaví všechny hrudky, výsledný sýr má být hladký. Případnou zeleninu přimíchejte až nakonec.
4. Hotový sýr ihned přendejte do připravené formy.


Dobrou chuť!

No a jak to tak vidím, tak zřejmě se časem pustím i do jiných jednoduchých sýrů. A důvod je prostý. Tedy ono jich je víc. Jeden je ten, že bych chtěla znát postupy a vyzkoušet si je. Druhý, že to co nám někteří výrobci sýrů poslední dobou podsouvají jako sýry, je děs.

Read more...

Čtení č.20 aneb mohlo by Vás zajímat

24. května 2013

Jak to vypadá na poli
Tuto středu jsme si s Martínkem udělali výlet do Klokočí na pole. Podle fotek je zřejmé, že se zatím daří všemu, co bylo zaseté. Budeme doufat, že vše přežije avizované chladné noci, a že se také brzo dostaví potřebný déšť.




Kniha - Doba jedová a Doba jedová 2 - od Prof. RNDr. Anny Strunecké, DrSc.
Doporučuji ke čtení tomu, komu není jedno jak žije, čím se obklopuje a co konzumuje. A také kdo se zajímá o očkování. Zapůjčit si ji můžete např. ve velké knihovně v Liberci.
Konkrétně v Době jedové 2, mě zaujala kapitola o různých sladidlech, kde je vysvětleno jejich vstřebávání a vliv na zdraví. Zaujalo mě, že se nedoporučuje konzumovat zejména fruktóza, která je obsažena krom ovoce i v javorovém sirupu, a kterou jsou dnes ve velkém přislazovány téměř všechny nápoje a šťávy. Samozřejmě nejde o konzumaci samotného ovoce, to je v pořádku, ale jde např. o pití 100% džusů.

Kapari z pampelišek
Zaznamenala jsem u Kláry z kopce recept na kapari z pampelišek. Na poslední chvíli jsem posbírala poslední poupata a naložila je, abych zjistila, jestli je to něco, co stojí za to udělat každé jaro. Pravé kapari jsem jedla asi dvakrát, a popravdě, není to nic, bez čeho bych nemohla žít :-)
Od výsledku tak nějak nečekám žádné zázraky, ale víc se mi zamlouvá možnost udělat kapari z poupat lichořeřišnice, tak uvidíme, jestli na to budu mít dost poupat.

Read more...

Bábovka z kvásku

15. května 2013

Na webu Co nového na kopci mě zaujalo sladké pečení z kvásku. Rozhodla jsem se vyzkoušet bábovku. Nicméně jsem si řekla, že si pojedu recept dle svého, jen se částečně odrazím od množství žitného kvásku.
První pokus byl hned v počátku na likvidaci :-) Žitný kvásek jsem ihned z lednice chtěla převychovat na pšeničný, což byla zřejmě chyba. Po několika hodinách se ani nehnul.
Druhý pokus byl celkem úspěšný. Vynechala jsem cukr v první fázi a rozhodla jsem se nechat bábovku čistou, bez ořechů, rozinek apod. Těsto mi ale utíkalo z formy, takže bylo třeba snížit množství surovin.


Po cca 40 min. pečení na 200 st. byla bábovka zespodu bledá a uvnitř málo dopečená.
Třetí pokus byl úspěšný i v pečení. Jen to možná chtělo ještě trochu déle kynout. Vyšlo by to ale na noc, takže šup s ní do trouby.

Celkově spokojenost. Ve složení jsou určitě další rezervy, ale tuto bábovku nelze porovnávat s práškovými bábovkami. Kvásek je zkrátka kvásek, i kdyby byl jen pšeničný. Chutí to trochu připomínalo zde zmiňovaný vatikánský chléb. Bez přidaných ořechů, čokolády a rozinek není bábovka nic moc. Je fajn vědět, že to jde, že to funguje, ale už ji zřejmě péct nebudu. I když, popravdě mě láká vyzkoušet varinatu např. s tvarohem nebo větším počtem vajec, ale teď bude zkrátka sladká kvásková pauza neb rodina by to už asi nevydržela :-)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
1. fáze: 150 g oživeného žitného kvásku (nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin), 120 g hrubé špaldové mouky, 140 g hladké pšeničné mouky, 240 g vlažné vody

Z vedených surovin vypracujte hladké těsto a nechte pod utěrkou kynout. Těsto by mělo min. zdvojnásobit objem a utvořit dostatečný počet bublinek. (Druh mouky není závazný).

2. fáze: 280 g hladké pšeničné mouky, 200 g cukru, 1 vejce, 60 g másla, 120 g mléka, citronová kůra, vanilka, (1/2 lžičky skořice), nasekaná čokoláda, roziny, ořechy, špetka soli

V míse vyšleháme do pěny vejce a cukr. Přidáme rozpuštěné máslo, mléko, větší část mouky a ostatní suroviny. Smícháme s nakynutým těstem z fáze 1 a přidáme zbytek mouky. Těsto dobře prohněteme a dáme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Necháme v teple dostatečně nakynout.
Vykynutou bábovku dáme péct do rozpálené trouby na 220 st. Po 15 min. stáhneme na 180 st. a pečeme do celkového času 50-60 min. Hotovou bábovku necháme krátce vychladnout a opatrně ji překlopíme na talíř. Před krájením je třeba ji nechat vychladnout úplně, aby se nezdrcla.

Dobrou chuť! :-)

Read more...

Kuřecí maso zapečené s medvědím česnekem

13. května 2013

Původně to měly být česnekové závitky. Velké listy medvědího česneku k tomu úplně vybízely.


Tato varianta se však neosvědčila. Listy medvědího česneku nejsou pro tuto úpravu moc vhodné. Po zapečení byly listy velmi houževnaté. Na podruhé jsem tedy zvolila stejný postup, ale listy česneku medvědího jsem najemno nakrájela.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
2 ks kuřecích prsou (cca 30 dkg), cca 30 listů česneku medvědího, 100 g tvrdého sýru, 6 lžic oleje,  2 mrkve, 1 cibule, 1 vejce, 120 g smetany (30%), 1 lžička uzené papriky, sůl, pepř

V hlubším kastrolu rozpálíme olej, na kterém osmahneme najemno nakrájenou cibuli a nadrobno pokrájené nebo mleté kuřecí maso. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev popř. ještě jinou zeleninu, osolíme, opepříme, přidáme uzenou papriku a krátce podusíme.
Do mísy si připravíme najemno pokrájené listy medvědího česneku a nahrubo nastrouhaný sýr. Smícháme s horkým masem a dáme do vymazané a vysypané zapékací mísy. Dáme do trouby na 5-7 min. na 250 st. Po té zalijeme rozšlehaným vejcem se smetanou a cca 10-12 min. zapečeme. Podávat můžeme např. s bramborem nebo kuskusem.

Dobrou chuť!

Read more...

Brambory s mědvědím česnekem

2. května 2013

Čas česneku medvědího je tady. Přidávám jednoduchý tip na použítí. Když to zvládnu, během pár dní přidám ještě nějaké recepty. Česnek je dobré použít ihned po utrhnutí, jinak ztrácí svoje aroma.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
4 středně velké brambory, 1/4 cibule, 10-12 listů česneku medvědího, sůl, olej

Oloupané brambory uvaříme do měkka popř. můžeme brambory uvařit ve slupce a oloupat. Na pánvi rozehřejeme cca 2 lžíce oleje a osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli do sklovata. Přidáme dobře omyté, nadrobno pokrájené listy česneku medvědího, jen velmi krátce otočíme na pánvičce a ihned přidáme na kostičky pokrájené brambory a sůl. Dobře promícháme a můžeme podávat jako přílohu.

Dobrou chuť!

Read more...

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP