Uchování obsahu bedýnky

14. září 2011

Tento příspěvěk jsem se rozhodla vytvořit po té, co se mi Mizuna nechtěla vzpamatovat z převozu z farmy.
Mizunu i hořčici čínskou jsem seřízla a dala do vody, jako každou listovou zeleninu a bylinky. Mezitím co hořčice čínská krásně ožila, Mizuna byla ještě víc povadlejší. Rozhodla jsem se ji trochu prolít vodou, oklepat, dát do mikrotenového sáčku a do lednice. A ráno, světe div se :-) Mizuna byla v plné kondici.
Také stále sbírám zkušenosti, takže mi klidně můžete s tímto příspěvkem pomoci. Zkrátka a dobře, budu zde uvádět a postupně doplňovat, co prvotně udělat s obsahem bedýnky, když si ji přinesete domů a také jak kterou zeleninu nejlépe a nejdéle uchovat.
Přepravou nejvíce trpí saláty, bylinky a listová zelenina. Určitě toto vše nevyhazujte, ani nejezte povadlé.
----------------------------------------------------------------------------------------
Nať od zeleniny doma co nejdříve oddělte (kromě cibulové). Listy se stále snaží žít na úkor podzemní části a svou velkou listovou plochou zbytečně odpařují vodu. Bez natě zůstanou řepy, mrkve, ... déle čerstvé.

Brambory
Brambory nevyžadují v první chvíli žádnou zvláštní péči. Pouze je doporučujeme omýt až před zpracováním, nebudou se tak rychle kazit. My máme brambory v košíku v komoře a postupně je zpracováváme. Pokud chcete brambory uskladnit déle, měly by být v chladu, suchu a temnu, a měly by mít teplotu ..........doplním

Cibule
Pokud chcete cibulovou nať použít do vaření, oddělte ji, omyjte a uložte do lednice. Před zpracováním ještě prohlédněte vnitřky natě. Odříznuté cibule ponechte v suchu a chladu popř. jak jste zvyklí.

Cuketa
Uložte ji do lednice. Mladá cuketa vám vydrží několik dní. Starší cukety s tuhou slupkou vydrží v chladu i několik týdnů.

Červená řepa - kořenová zelenina
Odřízněte nať a bulvu uložte do lednice. U mladší řepy můžete pěknou nať použít do vaření - nať dobře omyjte, pokud ji nespotřebujete ihned, v mikrotenovém sáčku vám v lednici vydrží několik dní.

Česnek
Pokud máte česnek s natí, můžete do vaření spotřebovat i nať. Pouze je potřeba nať proříznout a vyndat a vyhodit dřevnatou část.

Česnekové výhonky
Výhonky vydrží několik dní volně (např. v komoře) popř. je můžete uložit do lednice. Před zpracováním je potřeba odříznout od špičky tužší část v délce cca 10 cm.

Hořčice čínská - japonská listová zelenina
Můžete ji trochu seříznout a dát do vody. Po pár hodinách se dostane znovu do kondice. Popř. ji můžete dát do mikrotenového sáčku do lednice. Druhý den můžete zpracovat.

Hrušky
Pokud jsou to již vyzrálé máslovky, dejte je do lednice a spotřebujte nebližší dny. Pokud se jedná o nějakou pozdnější odrůdu, která je ještě zelená a tvrdá, nechte je na míse při pokojové teplotě tzv. dojít.
Pokud si chcete uchovat hruškové pyré do příkrmů, tak oloupané a jádřince zbavené hrušky povařte, rozmixujte a vychladlé dejte do tvořítek na led zmrazit.

Jablka
Letní jablka můžete dát do lednice či na mísu a spotřebovat v nejbližší dny. Pozdní jablka nejlépe uchováte ...........doplním
Pokud si chcete uchovat jablečné pyré do příkrmů, tak oloupaná a jádřince zbavená jablka povařte, rozmixujte a vychladlá dejte do tvořítek na led zmrazit.

Kukuřice
Prozatím nemám jiný tip, než že nejbližší dny kukuřici oloupejte a dejte povařit do vody. Vařenou kukuřici můžete posolit a sníst nebo použít na jinou úpravu (např. do špízů), nebo ji povařenou a vychladlou dát zamrazit. Později si ji můžete dát třeba na gril.
Náš tip:
Až budete kukuřici loupat, nevyhazujte kukuřičné šustí, je to tradiční materiál, ze kterého se dají vyrobit různé figurky. Lupeny usušte a za chladných podzimních dní či dlouhých zimních večerů můžete zkusit s dětmi něco vyrábět. Kukuřičné šustí se před použitím musí namočit do vody, aby se s ním lépe pracovalo. Někde se pomocí síry ještě bělí.

Mangold - listová zelenina
Mangold řádně operte pod vodou, oklepejte a uložte do mikrotenového sáčku do lednice. Před zpracováním ještě pořádně listy prohlédněte.

Máta - bylinka
Mátu seřízněte, dejte do vody a nechte ji nabrat sílu. Pokud ji nespotřebujete do čaje nebo na sušení, můžete ji v té vodě nechat (nezapomeňte dolévat vodu) a ona vám pustí kořínky. Pak si ji můžete zasadit třeba do květináče a pěstovat dále.

Měsíček lékařský - bylinka
Okvětí měsíčku otrhejte a použijte do čaje popř. ho nasušte a uložte do čajové směsi na zimu.

Mibuna - japonská listová zelenina
Můžete ji seříznout a dát do vody, popř. trochu pokropit vodou a dát do mikrotenového sáčku do lednice.
Zpracujte v nejbližší dny nebo ihned jak nabere opět sílu.

Mizuna - japonská listová zelenina
Můžete ji trochu seříznout, lehce ji prolijte vodou, oklepejte a dejte do mikrotenového sáčku do lednice. Druhý den můžete zpracovat.

Mrkev - kořenová zelenina
Odřízněte nať a mrkve uložte do lednice.

Pažitka - bylinka
Pažitku můžete trochu seříznout, pokud je potřeba operte ve vodě a dejte do mikrotenového sáčku do lednice. Nejbližší dny zpracujte popř. nakrájejte nadrobno a dejte do uzavíratelné nádoby zmrazit. Pažitka v mrazáku rychle vysychá, takže ji spotřebujte brzy.
Z vlastní zkušenosti vydrží pažitka v lednici o mnoho déle než pouze ve vodě, kde rychle žloutne.

Petržel kadeřavá - bylinka
Petrželku pořádně operte ve vodě, oklepejte a dejte do mikrotenového sáčku nebo do misky a do lednice. Povadlejší petrželka nabere přes noc opět sílu. Pokud ji nestihnete zpracovávat, uložte si ji pokrájenou do mrazáku.

Pórek
Pórek lehce pokapejte vodou, dejte do mikrotenového sáčku a do lednice. Takto vám vydrží i více jak týden. Omývejte ho až před zpracováním. Pokud ho chcete uchovat déle, pořádně ho omyjte a nakrájejte na na tenké proužky a dejte zmrazit.

Ředkvičky
Odřízněte listy a ředkvičky uložte do lednice. Z pěkných listů můžete udělat polévku - najdete zde na našich stránkách.

Špenát - listová zelenina
Listy špenátu řádně operte ve vodě a uložte do mikrotenového sáčku do lednice. Pokud jsou povadlejší, nechejte je opět nabrat sílu a druhý den je můžete zpracovat. Pokud chcete uchovat špenát déle např. do příkrmů nebo na polévku, tak ho řádně vyperte nejlépe ve dvou vodách, nechte okapat a dejte klidně celé listy zmrazit. Listy natolik zkřehnou, že zmrazené se rozpadnou na malinké kousky, takže ho nemusíte nijak krájet.

Švestky
Dejte do lednice. Vydrží vám podle stádia zralosti min. 2-7 dní nebo i déle. Případně je můžete vypeckovat a dát do mrazáku. Pokud si chcete uchovat švestkové pyré do příkrmů, tak vypeckované švestky povařte, propasírujte, rozmixujte a vychladlé dejte do tvořítek na led zmrazit.

Tuřín (dumlík) - kořenová zelenina
Odřízněte nať a bulvu uložte do lednice. U mladších tuřínů můžete pěknou nať použít do vaření - nať dobře omyjte, pokud ji nespotřebujete ihned, v mikrotenovém sáčku vám v lednici vydrží několik dní.

Vodnice - kořenová zelenina

Odřízněte nať a bulvu uložte do lednice. U mladší vodnice můžete pěknou nať použít do vaření - nať dobře omyjte, pokud ji nespotřebujete ihned, v mikrotenovém sáčku vám v lednici vydrží několik dní.


.........dále jak budu mít čas :-)

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP