Jeřabinový kompot s jablky

27. září 2011

Při hledání jeřabinových receptů jsem narazila na jeřabinový kompot s jablky. Nepochopila jsem však dle mého zdlouhavý postup a zbytečné vylévaní vody po krátkém převaření jeřabin a jablek. Rozhodla jsem se tedy recept vyzkoušet a upravit dle svého. (I v knize Zelená kuchyně je napsán recept na kompot s jednoduchým postupem).
K tomuto příspěvku se ještě vrátím zhruba kolem Vánoc, až jeden kompot otevřu a otestuji. A pokud to bude nutné tak ještě recept doupravím.
--------------------------------------------------------------------------------------
Recept (množství na 3 "okurkové" sklenice)
900 g červených jeřabin ze sladkoplodého jeřábu, 500 g cukru, 5 větších jablek, 5 g kyseliny citronové, 500 ml vody

Přebrané, otrhané a řádně oprané jeřabiny dáme do hrnce. Zasypeme cukrem a přilijeme vodu. Oloupaná jablka, nakrájená na čtvrtky a zbavená jádřinců odložíme do studené vody, aby nám nehnědla. Jeřabiny přivedeme k varu a necháme povařit 2-3 minuty. Po té přisypeme kyselinu citronovou a jablka nakrájená na širší plátky. Necháme přejít varem a odstavíme. Kompot plníme do čistých a suchých sklenic a zavíčkujeme. Sterilujeme  asi 20 min. na 80 st. C.

Pokud nám kompot bude chutnat, tak bych příště zkusila vynechat kyselinu citronovou.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP