Česnek medvědí (Allium ursinum)

13. května 2011

U nás na chalupě roste velké množství této úžasně léčivé byliny, tak jsem se rozhodla pro vás o ní něco napsat resp. najít, protože právě nyní je čas na její sběr.

Medvědí česnek je velmi stará léčivá rostlina s velikou škálou léčivých účinků na lidský organismus a byla známá už Germánům a Keltům. Může nám obohatit jídelníček již brzy na jaře a zároveň posloužit jako prostředek pro jarní očistnou kúru. České lidové názvy jsou cikánský česnek, česnek planý, lesní česnek, divoký česnek, hadík, lenek. Medvědí česnek má podobné vlastnosti jako česnek kuchyňský, avšak voní o něco jemněji a jeho léčivé účinky jsou výraznější.



Kde roste medvědí česnek
Medvědí česnek najdeme v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhkých místech již v dubnu, kvete ale i v květnu a červnu. Je to asi 30 cm vysoká vytrvalá rostlina s cibulkou. Má drobné bílé květy na delší stopce a jasně zelené podlouhle široké listy, které po odkvětu hynou. V lese medvědí česnek vytváří v době květu bujný koberec. V době, kdy má česnek jen listy je záměna možná s jedovatými listy konvalinky vonné. Česnek medvědí však poznáme podle typické česnekové vůně, kterou konvalinka nemá.

Jak chutná medvědí česnek
Chuť má medvědí česnek mírně štiplavou, česnekovou. Údajně tuto rostlinu rádi vyhledávají medvědi po zimním spánku, aby si jím pročistili žaludek, střeva a krev, odtud zřejmě jeho název. Tento česnek však není oblíben mezi sedláky, neboť dává mléku jejich krav nezaměnitelný pach.

Kdy sbírat medvědí česnek
Listy sbíráme v době, kdy je rostlina před rozkvětem tj. v dubnu až květnu. Pro zachování účinných látek používáme listy výhradně čerstvé.

Medvědí česnek a jeho léčivé účinky
V medvědím česneku jsou obsaženy vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, allin a další sloučeniny, působící příznivě na lidský organismus. Česnek medvědí se hojně využívá v lidové medicíně na léčbu různých onemocnění, jako jsou chřipka, nachlazení, záněty horních cest dýchacích, bronchitida a angína. Jako mírné antibiotikum působí proti zánětlivým onemocněním, má fungicidní a baktericidní účinky, ničí tedy plísně, bakterie a mykózy. Napravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu, užívá se při střevních onemocněních a proti střevním parazitům. Medvědí česnek potlačuje kandidózu a působí proti nadýmání a křečím. Je vhodný na zácpu a při akutním a chronickém průjmu, provázeném plynatostí a kolikami. Celkově zlepšuje průchodnost střev. Medvědí česnek také příznivě působí při cukrovce. Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a brání kornatění cév, jelikož zabraňuje ukládání vápníku v jejich stěnách. Medvědí česnek dobře čistí krev, proto je vhodný při dlouhodobých problémech s kůží. Jeho čerstvé listy pročišťují ledviny a močový měchýř a mají močopudné účinky. Rostlina má rovněž příznivý vliv na žaludek. Kdo má citlivý žaludek, měl by si nejdříve medvědí česnek spařit mlékem a pít po doušcích až po 2-3 hodinách.

Upozornění....
Česnek medvědí stejně jako klasický česnek obsahuje česnekové silice, které můžou způsobit alergickou reakci. Nadměrné užívání česneku může vyvolat průjem, nadýmání i záněty ledvin. 

Medvědí česnek v kuchyni
Listy medvědího česneku mají typickou česnekovou příchuť, jsou však méně aromatické, než česnek setý. Usušením a vařením ztrácí svoji vůni i chuťové vlastnosti, ale zmrazení nevadí. Nejlépe se medvědí česnek hodí nakrájený na chléb, do salátů, sendvičů, na chlebíčky, můžeme ho přidat do polévek a omáček, posypat jím vařené brambory, přidat do amolet nebo jej připravit na způsob špenátu. Může se dát do pomazánek a tvarohů, do pesta a do bylinkového oleje. Pesto z medvědího česneku připravíme tak, že listy nakrájíme na malé kousky a naložíme je do oleje. Takto můžeme použít i cibulky medvědího česneku. Očistné účinky rostliny se zvýší smícháním s listy mladé kopřivy, která se též výborně hodí pro jarní detoxikaci.

Medvědí česnek – tinktura a víno
Pokud chcete zachovat léčivou sílu česneku medvědího po celý rok, můžete si připravit tinkturu nebo víno. Tinkturu vyrobíme tak, že nadrobno nasekané listy nebo cibulky medvědího česneku vložíme do láhve a zalijeme je 38 – 40 % domácí lihovinou nebo vodkou. Poté necháme 14 dní odstát na sluníčku nebo na teplém místě. Užívá se denně 10-15 kapek smíchaných s vodou. Tinktura se užívá při poruchách trávení, při nachlazení a na odhlenění dýchacích cest.
Víno z medvědího česneku připravíme tím způsobem, že nakrájíme hrst listů, vložíme do hrnce, zalijeme čtvrt litrem bílého vína a krátce povaříme. Nápoj osladíme medem a každý druhý den vypijeme pár doušků.

Jak pěstovat medvědí česnek
Pokud si chcete medvědí česnek vysadit sami, najděte polostinné místo, například pod keři nebo živými ploty, s vlhkou, vápenitou, humózní půdou. Půdu nepřihnojujte. Nejlepší je sehnat si mladé rostliny česneku medvědího a vysadit je od března do dubna do řádků s odstupy 10-20 cm. Můžete také zasadit na podzim cibulky medvědího česneku v trsech po cca 10 kusech. Rostlina je samovýsevná a lehce zplaňuje.

Jak uchovat česnek medvědí
V jedné diskuzi se mi podařilo najít tento příspěvěk:

Sušení - nedoporučuje se - je to dáno povahou látek které dělají medvědí česnek medvědim česnekem.
Mrazení - jednoduchá a dobrá varianta - dobrý poměr investovaný čas/výsledek.
Naložení do oleje - pracná, ale asi nejlepší varianta - v jistém smyslu jde o základ na pesto. Při kvalitním provedení v lednici v pohodě vydrží rok. Je to neuvěřitelně koncentrovaný a delikátní přípravek. Kritický faktor je však příprava.
Odzkoušený postup:
1) Čistění a vysušení - oschlé listy vyřadíme. Zbylé se pečlivě omyjí (prevence parazitů), nechaji okapat a pak jednotlivě osuší. Zbude-li na povrchu vlhkost, vyplatí se nechat česnek pár minut doschnout. Nenechte však listy uvadnout. Toto je nejpracnější a nejkritičtější bod celé přípravy. Pokud na listech zbude voda výsledek nebude dobrý a navíc se rychle zkazí.
2) Nasekani na jemno - chce to ostrý nerezový nebo keramický nůž či sekáček. Listy se nasekají tak najemno, že připomínají kaši. Z umyvadla listů je tak sklenička takové pasty.
3) Nalozeni do oleje - vyžaduje umyté a suché ruce. Do skleničky se napěchuje vrstva česneku tak, aby neobsahovala vzduch. Optimální tloušťka je zhruba 2 cm, když česnek pod tlakem uvolní tekutinu. Pak stačí troška oleje a následuje další vrstva. Před naplněním sklenice zbývá poslední přídavek oleje tak, aby česnek byl ponořený.
Ktery olej vybrat?
Jde o delikátní věc - nedá se vyrobit s olejem za 30 Kč/litr. Pro italskou kuchyni nelze než doporučit kvalitní panenský olivový olej. Jemnější varianta je kvalitní olivový rafinovaný. Trochu nešťastný je trend hodnotit jej jako olej druhé kategorie, chuťově může být pro řadu lidí přijatelnější; nemá hořkou příchuť panenského oleje. Tam, kde je vhodný chuťově neutralní olej je dobré použít palmový (má červenou barvu a je bez chuti/zápachu) nebo (podle mě lepší možnost) sáhnout po oleji vyrobeném ze směsi, která vám vyhovuje. Nedávno se objevil (Kaufland) "Brandle vita Omega3 rostlinný olej". Má dobré složení, je zdravější než palmový a chutná téměř neutrálně; chuť neruší a je trochu máslová. Z tohoto důvodu bych doporučil zkusit i použití při grilování lilku.
Použití - tepelné zpracování jen krátké.

Další informace si můžete přečíst např. zde: http://cesnekmedvedi.blog.cz/
Zde najdete recepty z česneku medvědího: http://icesnek.cz/recepty-cesnek/#medvedi-cesnek

4 komentářů:

Unknown 12. července 2012 v 9:12  

Medvědí česnek jsem dostala na jaře od známého. Krásné listy. Jen nevím, jestli jsem ho nezničila svým zpracováním. Nekoukla jsem nikam na internet, ani do chytrých knih, a naložila jsem ho do oleje. Jenže bez toho, abych ho předem posekala na jemno. Mám naložené celé listy (v panenském olivovém oleji). Čeká v lednici a vlastně ani nevím, co teď s ním? Kam ho přidat, kde použit? :-(

Lenka 12. července 2012 v 15:24  

Jestli byly listy dobře omyté a osušené, tak bych řekla, že to vůbec nevadí. Jen bude patlačka ho ještě před vařením nakrájet. Ideálně bych to viděla do nějaké sekané, karbanátků apod.
Osobně, od té doby, co jsem si přečetla o hlášeném případu botulismu (z m. česneku - uchovávaného), takto uskladněný ho používám výhradně do jídel, které projdou varem nebo pečením.

Lenka 12. července 2012 v 15:29  

A na konci tohoto příspěvku je odkaz na recepty, tak se můžete podívat i tam. Docela mě zaujal ten chleba s medvědím česnekem, asi to vyzkouším jak bude čas.

Anonymní,  28. července 2016 v 10:26  

Medvědí česnek trhám ve velmi čistém prostředí daleko v lese. Nemyju ho a hned po donesení domů ho zpracovávám na pesto. Nakrájím, potom mixuju s trochou mořské soli a přikapávám kvalitní olej. Kvalitní řepkový, slunečnicový, sezamový. Naplním jím čisté suché sklenice, asi 1,5 cm pod víčko a nahoru ještě kápnu trochu oleje. Zavřu a v lednici (chladném sklepě) vydrží i dva roky.

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP