Pampeliškové víno

23. května 2011

Louky jsou nyní plné rozkvetlých pampelišek, takže je čas na výrobu pampeliškového vína. Pokud jste to nikdy nezkoušeli, mám pro vás jeden starý recept, který jsem kdysi dostala.
Nepotřebujete k tomu celkem nic zvláštního, dokonce ani demižon. Můžete použít jen 3l nebo 5l sklenici.

Recept
- na 5l láhev
1 kg pampeliškového květu (pouze květ bez stonku), 2 l vody+1 a 1/2 l vody, 180 dkg cukru, 1 pomeranč, 5 dkg rozinek, 6 dkg kvasnic, trochu bílého vína

Květy vypereme ve studené vodě, vymačkáme a spaříme ve 2 litrech vařící vody a necháme stát do druhého dne. Půl litru vody svaříme se 180 dkg cukru. Slijeme do 5 l láhve. Vymačkané květy jsou odpad. Přidáme na plátky nakrájený pomeranč a 5 dkg rozinek. Přidáme 6 dkg kvasnic rozpuštěných ve vlažném bílém víně (nechává se 1 den). To vše se smíchá do 5l láhve a zakryje mikrotenem a stáhne gumičkou. Necháme 2 měsíce kvasit a doplňujeme vlažnou vodou po hrdlo. Poté hadičkou stáčíme do láhví.

- na 3l láhev
600 dkg pampelišek, 1,2 l vody+0,9 l vody, 108 dkg cukru, ¾ pomeranče, 3 dkg rozinek, 3,6 dkg kvasnic, trochu bílého vína
----------------------------------------------------------------
Jiný recept z internetu
1 litr pampeliškových květů, 1 ½ kg cukru, 2 citrony, 2 pomeranče, 4 dkg droždí

Pampeliškové květy spaříme ve 2 1/2 l vroucí vody a necháme vylouhovat 24 hod. Potom přecedíme a výluh nalijeme do 5l demižonu nebo láhve. Svaříme 2 l vody a 1 ½ kg cukru, vychladíme a nalijeme na pampeliškový výluh. Potom 2 citrony a 2 pomeranče oloupeme a nakrájíme, přidáme do výluhu a vložíme droždí. Láhev nebo demižon přetáhneme celofánem a jehlou uděláme do celofánu vpichy. Na okně necháme asi 6 týdnů až pomeranče a citrony klesnou ke dnu. Poté hadičkou stáčíme do láhví. Necháme v chladu odležet minimálně 3 měsíce. Ale nejlepší je 2 roky. Po této době je víno jemně perlivé.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP