Bez černý (Sambucus nigra)

30. května 2011

Právě nám květe jedna z úžasně léčivých a široce použitelných bylin, tak jsem Vám zkusila o ní něco najít. Nezapomeňte si květ černého bezu také nasbírat a usušit do čaje.

Již od nepaměti je černý bez oblíbenou léčivou bylinou. O jeho významu svědčí i staré úsloví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Bez černý je léčivý celý od kořene přes listy, kůru, květy až po plody. Je to rostlina s velmi širokým spektrem uplatnění. Šťáva z bezinek se dříve používala k barvení látek, ze dřeva se pak vyráběly kolébky či píšťalky.


Popis a výskyt:
Bez černý je všeobecně známý keř nebo menší strom, který dobře snáší vyšší obsah dusíku v půdě. Proto se mu daří na okrajích pol či cest, na rumištích, pustých místech, u zdí i plotů. Má šedohnědou rozpraskanou kůru, větve jsou uvnitř vyplněny bělavou dření, které se lidově říká bezová duše“. Vstřícné listy vyrůstají již časně zjara. Od konce května do července bez kvete smetanovými silně vonícími květy, které jsou uspořádány do plošně rozložených květenství. Plody dozrávají koncem srpna. Jsou to drobné černofialové peckoviky nazývané obecně bezinky.

Užívaná část: květ, plod, list, kůra i kořen
Květy - vykvétají od konce května do července. Celá květenství se odstříhávají za slunných dní nejlépe kolem poledne a ukládají se do košíků, aby se nezapařily. Sušme je volně rozložené či zavěšené na stinném vzdušném místě. Dbáme na to, aby byliny nezahnědly, neboť tím ztrácí svou hodnotu. Čerstvé květy mají pronikavou vůni a slizovitou nasládlou chuť.

Plody - neboli bezinky se sbírají na podzim. Sušení musíme začít na slunci a dosoušíme umělým teplem tak, aby se daly sdrhnout stopky. Dobře usušené plody mají černofialovou barvu, lesknou se a mají nakysle svíravou chuť.

Léčivé účinky:
Květ - působí močopudně a potopudně, ochlazuje. Používá se při horečce, pomáhá při nemocech z nachlazení a při chorobách dýchacích cest. Teplý čaj můžeme pít při rýmě, kašli a zahlenění plic. Květ bezu obsahuje mimo jiné vitamíny P a C, které zpevňují cévní stěny, proto jej užíváme při nemocech cév, křečových žilách a hemeroidech.
Chladný neslazený čaj popíjíme při žaludečních nevolnostech a křečích, při žaludeční a střevní kolice, dále při menstruačních a neuralgických bolestech a migréně.
Vlažný neslazený čaj pijeme po šálcích proti vysokému krevnímu tlaku a při nemocech ledvin či močového měchýře. Zevně můžeme vlažný nálev používat jako kloktadlo při bolestech v krku, chrapotu, začínajícím kašli a při zánětu nebo otoku dásní. Bezový květ nemá žádné vedlejší nežádoucí účinky a mohou jej užívat i těhotné a kojící ženy.

Plody (bezinky) - obsahují vitamíny A, B, C a E. Neužívají se v syrovém stavu, protože mají projímavé účinky. Odvar ze sušených plodů má však účinek opačný. Bezinky příznivě ovlivňují celou nervovou soustavu, pročišťují - odstraňují z těla škodlivé toxiny, tiší bolest a mají protizánětlivé účinky. Používají se při neuralgiích, tedy bolestech páteře, kloubů a trojklanného nervu. Nadměrné požití nepřevařené šťávy či syrových plodů může způsobit nevolnost nebo příznaky otravy.

Listy - používají se jako obklad na bolestivé klouby a kolena. Čaj z listů čistí krev a pokožku.

Použití v kuchyni:
Z této léčivé byliny můžeme připravovat mnoho chutných a zároveň léčivých nápojů či pokrmů - například bezinkové víno nebo likér, bezinkový med, marmeládu či osvěžující limonádu.

Způsob použití:
Čaj, nálev z bezových květů - jednu vrchovatou lžičku byliny zalijeme ¼ litrem vroucí vody, necháme vyluhovat a přecedíme. Bezový květ můžeme při nachlazení kombinovat s květem lípy a divizny. Čaj popíjíme teplý vícekrát denně. Byliny smíchané ve stejném poměru zalijeme vroucí vodou a necháme krátce vyluhovat.

Bezinková marmeláda - z dobře vyzrálých bezinek odstředíme šťávu a připravíme marmeládu s želírujícím prostředkem, který zakoupíme běžně v obchodě. Postupujeme podle návodu na obalu.
Bezinková marmeláda má vynikající lahodnou chuť. Můžeme s ní ochutit jogurty či kaše, nebo si jí namazat na pečivo.

Bezinková šťáva - vymačkanou a vylisovanou šťávu ze zralých bezinek svaříme s cukrem (na 1 litr šťávy 80 dkg cukru). Šťáva musí procházet varem alespoň 5 minut. Potom jí plníme do lahví a ihned uzavřeme. Aby se šťáva nekazila, můžeme lahve ještě krátce sterilovat. Bezinková šťáva má osvěžující chuť a krásnou sytou barvu.

Babiččiny rady:
Kosmatice - jsou výborným nápadem pro rychlý a chutný jarní pokrm. Použijeme celá květenství i se stopkami. Vidličkou v misce našleháme řidší těstíčko jako na palačinky (vejce, mléko, mouka, špetka soli). Květenství držíme za stopky, namáčíme v těstíčku a smažíme pouze z jedné strany na pánvi v rozpáleném oleji. Silné stopky můžeme před podáním odstřihnout nůžkami. Dozlatova osmažené kosmatice podáváme s brambory posypanými zelenou pažitkou. Zdobme listy různých druhů jarního salátu či ředkvičkami.

K čištění krve - používá se odvaru z mladého listí, který se musí uvařiti dosti silně, po 3-4 neděle po koflíku ráno v poledne a večer. 15 až 20 g na 1/2 l vody. Při kašli, chrapotu, kataru nosním, prsním, průdušek, jakož i při zahlenění žaludku. Užívá se odvar z květu 5-15 g na ¼ l vody . K dosažení pocení pije se thé teplé před spaním. Nachlazením povstalé bolesti hlavy, uší a zubů odstraní se užíváním tohoto odvaru.

Zevně - při zduření mandlí, čípku a zánětu v krku: připraví se kloktadlo z květů, polijeme-li tyto vařícím mlékem. Při bolestech v uších a vředech v krku osvědčují se výborně lázně z bezového thé.
Ocet v němž byly květy naložené se používá na revmatizmus a bolestivé svalstvo.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP