Jarní cibule na kari
3. června 2014
Přidávám jeden vlastní, jednoduchý recept pro zpracování jarní cibule. Každý rok se v prvních bedýnkách objevuje mladá cibule s natí, a receptů s cibulí je tu zatím pomálu. (Na fotu zatím svazek cibule z trhu).
Jarní cibuli je samozřejmě nejlepší sníst syrovou třeba na chleba, ale když je té cibule více a už nevíte kam s ní, a navíc chcete ze zeleniny uvařit něco teplého, může se takový tip na vaření někomu hodit. Na kari se dělá kde co, takže to není žádná novinka, ale je to moc dobré. Nevegetariáni=masožravci si můžou přidat drůbeží maso. Pro toho, kdo má obavy z nadýmání je v receptu saturejka. Může se však vynechat. Množství vody jsem zapomněla odměřit, takže zkrátka od oka :-)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: svazek jarní cibule s natí, olej (cca 5-6 lžic), 1,5 lžičky směsi koření kari (Curry), saturejka, sůl, 2 zarovnané lžíce hl. mouky, voda, smetana (rýžové mléko)
Omytou cibuli pokrájíme - cibulky na silnější kolečka, nať na širší proužky. Cibulky velmi krátce orestujeme na rozpáleném oleji, přidáme hl. mouku, kari a případně i saturejku. Za stálého míchání ještě chvilku orestujeme a zalijeme horkou vodou stejně jako při přípravě jíšky.
Rozmícháme, přidáme cibulovou nať, sůl a krátce povaříme. Ke konci varu přidáme trochu smetany příp. rýžového mléka. Hotovou cibulku podáváme s rýží.
Tip: Uvedený postup je vhodný pro našpinění jednoho hrnce, ideální je však vyměnit zbytečně dlouhé restování cibule s moukou, za předem připravenou světlou jíšku.
1 komentářů:
Cibule je bezpochyby základ české kuchyně. Škoda ale, že spoustě lidem nedělá dobře. Dost často pak řeší, že potřebují balzám na dermatitidu a tak se prostě mažou a přitom jim nedělá dobře něco v tom jídle jako takovém. Prostě zkrátka a dobře musíme koukat na to, co v dnešní době plné chemie jíme.
Okomentovat