Za posledních 14 dní....

19. srpna 2013

Brusinky...... a kupodivu taky houby
Před chvíli jsme v TV zaslechli, že nejsou houby. Tak vás jdu přesvědčit o opaku :-)
V sobotu jsme se vydali na plánované brusinky. Už po nekolik sezón mi totiž brusinky "utekly" a tak jsem si je letos konečně pohlídala.
Odpoledne jsme tedy vyrazili, a cestou jsme při sběru brusinek narazili na jednoho křemeňáka. V tu chvíli se nám sběr brusinek zvrhl ve sběr hub :-) Ale zašli jsme se podívat jen na osvědčená místa, kde jsme houby předpokládali. Nakonec to dopadlo tak, že houby nebylo kam dát a tak  musel Pavel sundat tričko. Brusinky se nakonec podařilo nasbírat, ale mohlo jich být i víc.....nebýt těch hub :-)
Ale jinak je les hodně suchý a tak nás ty houby celkem překvapily.


Sklízíme
Za posledních 14 dní jsme sklidili pár mrkví včetně fialové, spoustu mangoldu, pár fazolek, pár mladých lusků hrachu a menší červené řepy.




Fialová mrkev je spíše temně rubínová než fialová a uprostřed obyčejně oranžová. Paní farmářka říkala, že je to takový podvod na lidi ta barva. ....bereme to s humorem :-) Určitě to není mrkev, kterou by mělo smysl pěstovat. Byla to taková zkouška a zpestření.

Housenka lišaje vrbkového
Do sbírky nám přibyla nová housenka. Pěkná, černá, s ostnem na ocase a zúženou hlavou (na fotu je hlava zatažená). Jde o housenku lišaje vrbkového, jednoho z našich největších nočních motýlů a údajně nejhezčích z lišajů. Tento lišaj dosahuje při rozpětí křídel až 6,5 cm a má růžovo-hnědou barvu. Housenka měří až 8 cm.


Sušíme
......co se dá. Bylinky do čaje, bylinky na vaření, houby, trochu borůvek a poprvé i česnek. Česnek jsem si vzala na chalupu, protože ten jsem se neodvážila sušit v paneláku :-)
Jediné co nám letos chybí je lípa. Ta nejbližší je dost nemocná a jinam jsme se nedostali.
Jinak doufám, že příští rok už se větší část sušení obejde bez sušičky.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP