Konzervace cukrem

5. srpna 2013

Jsme uprostřed sezóny a tak zavařujeme a konzervujeme přebytky ovoce, děláme zásoby na zimu.
Jedna z možností uchování potravin je konzervace cukrem.
Vysoký obsah cukru velmi dobře konzervuje vitamín C. Používá se pro kompoty, džemy, marmelády, rosoly, ovoce ve vlastní šťávě apod. Marmelády a rosoly mají mít správně o něco tužší konzistenci než džemy. Ke správnému zahuštění džemů, rosolů a marmelád je třeba vhodný poměr cukru a pektinu.
Pektin je obsažen v samotném ovoci, ale některé ovoce ho má více a některé málo. Proto je třeba k některému ovoci další pektin ještě přidat. A to buď přírodní pektin nebo práškový přípravek z obchodu (např. Gelfix aj.).
Ovoce s malým obsahem pektinu: meruňky, jahody, švestky, ostružiny, renklódy.
Ovoce s vyšším obsahem pektinu: rybíz, angrešt, nezralá jablka, kdoule.
Obsah pektinu v ovoci klesá s dozráváním, proto je třeba přidat pektin zejména k přezrálému ovoci.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
VÝROBA PŘÍRODNÍHO PEKTINU
Přírodní pektin si tedy můžete vyrobit doma, nejlépe z nezralých jablek, angreštu, rybízu nebo kdoule.
1. Plody opereme, nakrájíme nebo namačkáme, podlijeme trochou vody - na 1 l ovoce dáme 1/3 l vody.
2. Pod pokličkou rychle uvedeme do varu a asi 40 min. zvolna vaříme a mícháme.
3. Pak propasírujeme přes síto na protlak - pro přípravu džemu nebo marmelády nebo jen přecedíme pro přípravu rosolu.
4. Získaný pektin můžeme ihned použít do směsi s jiným ovocem v poměru 1:4 nebo zakonzervujeme pro pozdější použití.

Kromě pektinu je třeba přidat cukr a dle kyselosti ovoce ještě citrónovou šťávu nebo kyselinu citronovou.
Je třeba ještě poznamenat, že teploty do 50 st.C poškozují pektin. Při přípravě tedy bereme v úvahu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Další z možností zahuštění marmelád, džemů a rosolů je místo pektinu použít agar.

1 komentářů:

Anonymní,  9. srpna 2013 v 13:55  

Ještě prý rozmixované lněné semínko má hodně pektinu a skvěle zahušťuje :), zatím jsem to nezkoušela :).
Nela

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP