Rybízové víno

16. srpna 2011

Přibližně před 14ti dny jsme na chalupě sklidili poslední rybíz, který opět putoval na výrobu domácího rybízového vína. Letos si dám konečně i já :-) Před 3 lety jsme dělali rybízové víno poprvé, dle přiloženého návodu ke kvasinkám. Víno bylo dobré, ale na mě hodně kyselé. Loni jsme tedy dali více cukru a bylo vyborné. Takže doufám, že i tentokrát se nám povede.

---------------------------------------------------------------------------
Recept
Na 10 l vína - 3,5 l rybízové šťávy, 2,75 kg cukru, 5 l vody, kvasinky Vinflora (nebo jiné)
Na 20 l vína - 7 l rybízové šťávy, 5,5 kg cukru, 10 l vody, kvasinky Vinflora (nebo jiné)
Na 25 l vína - 8,75 l rybízové šťávy, 7 kg cukru, 12,5 l vody, kvasinky Vinflora (nebo jiné)

Připravíme si kvasinky dle přiloženého návodu - v našem případě 3 dny dopředu si dáme rozkvasit rybízovou drť - do 0,7 l sklenice dáme do 3/4 rybízovou drť a přisypeme živnou sůl rozpuštěnou ve třech lžicích vlažné vody a zároveň přilijeme obsah lahvičky. Lehce nasadíme víčko (neuzavíráme) a postavíme do tepla 27-30 st. C po dobu 72 hodin.
Po třech dnech opereme rybíz a necháme okapat. Pomocí odšťavňovače získáme šťávu, kterou nalijeme do čistého a suchého demižonu. Vodu svaříme s cukrem a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Vychladlou vodu nalijeme do demižonu a nakonec přidáme rozkvašené kvasinky. Obsah demižonu řádně promícháme a uzavřeme korkovým špuntem s kvasnou trubičkou naplněnou do 3/4 vodou. Demižon by měl být zaplněn do 9/10 celkového objemu. Víno necháme kvasit cca 6-8 týdnů při pokojové teplotě 20-25 st. C. Po skončení bouřlivého kvašení se demižon doplní ochlazenou převařenou vodou, opět uzavře a ponechá se do konce kvašení. Po skončení kvašení se stočí víno do jiné nádoby a nechá se ještě 2 měsíce stát. Po té následuje stáčení vína přímo do lahví.
Uvedené množství šťávy můžeme snížit, ale každý litr musíme nahradit 1 l vody svařené s 250 g cukru.
------------------------------------------------
My si práci opět zjednodušujeme a nestáčíme 2x, ale do lahví až po celkové době, tj. asi po 4 měsících.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP