Kynutý švestkový koláč

8. srpna 2011

Velmi dlouho jsem se bránila kynutému těstu. Ani ne tak pro jeho "složitost", spíše z důvodu kynutí...... mého :-))) Po zjištění, že kynutým těstem to asi nebude :-)) a inspirací od mé tety jsem začala s oblibou toto těsto dělat. Není to o nic moc složitější, než těsto lité. Navíc, kdo má domácí pekárnu, tuším, že v některých lze kynuté těsto také připravovat. Přípravu jsem si ještě zjednodušila tím, že místo žloutku dávám celé vejce a kvásek nechávám vykynout rovnou v míse. Takže na řadu přišly opět švestky.

Recept
těsto - 340 g polohrubé mouky, 30 g cukru, 33 g tuku (Hera), 20 g droždí, 1 vejce, 125 ml mléka, citronová kůra, sůl, skořice - na švestky
drobenka - máslo, cukr, polohrubá mouka, mleté vlašské ořechy
na plech - olej

Do větší mísy dáme mouku ve které uděláme důlek. Do důlku nasypeme trochu cukru, zbytek po okraji. Na okraj vyklepneme také vejce, přidáme citr. kůru a sůl. Na cukr do důlku rozdrobíme droždí a zalijeme trochou mírně teplého mléka. Odstavíme a necháme kvásek vykynout. Mezi tím si rozehřejeme tuk. Po vykynutí kvásku nalijeme do těsta tuk a zbytek mléka. Větší vařečkou řádně vypracujeme těsto. Pokud se i po chvilce dost lepí, přidáme ještě trochu mouky. Mícháme dlouho, dokud těsto nezačne tzv. "šeptat" .....jak říká moje teta. Vypracované těsto zakryjeme utěrkou a necháme v teple min. 2 hodiny kynout. Někdo po vykynutí těsto ještě jednou trochu prohněte, ale nedělám to a taky to jde.
Na větší plech nalijeme trochu oleje a rukama rozprostřeme těsto. Olejem také můžeme trochu pomazat okraje koláče. Poklademe švestkami, posypeme trochou skořice a cukrem a zasypeme drobenkou. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 st.C dokud koláč nemá zlatohnědé okraje - cca 20 min.

Dobrou chuť!

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP