Lokše
13. února 2013
Tento recept určitě všichni znáte, je to typické staročeské jídlo. Já jsem ho poprvé jako dítě ochutnala u známých mojich rodičů. Je to moje oblíbené jídlo, ale moc často ho neděláme. Je to trochu zdlouhavá a nečistá práce :-) Nejlépe se to dělá ve dvou. Jeden válí placky a druhý peče, ideálně na dvou pánvích. Původně se tyto placky pekly přímo na kamnech. Podávají se na slano nebo nasladko.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
830 g brambor vařených ve slupce a oloupaných, 300 g hladké mouky (popř. polohrubé) + mouka na válení, sůl, máslo (sádlo) + česnek
Ve slupce vařené, oloupané brambory nastrouháme najemno a zapracujeme do nich mouku. Těsto musí být vláčné. Z těsta oddělujeme kuličky, které vyválíme na tenké placky a ty opatrně přenášíme na suchou rozpálenou pánev. Pečeme z obou stran dokud se nám neobjeví tmavé puchýře. Průběžně čistíme pánev od mouky.
Ještě teplé placky potíráme máslem popř. sádlem smíchaným s utřeným česnekem nebo nasladko.
2 komentářů:
Myslím, že na toto vzpomíná můj táta, že to dělala jeho mamka přímo na kamnech, tuším, že se zmiňoval i o povidlech.
Dneska je prodávají i různě na trzích, bohužel za nic moc cenu :-(
Okomentovat