Jablečný závin I.

23. února 2012

Jablečný závin neboli štrúdl má rád snad každý. Kdysi mi chutnalo listové těsto a byl to nejjednodušší způsob jak upéct závin. Jak šel čas, měnila se i moje chuť, dnes už listové těsto nemusím. U babičky se štrúdl dělal převážně z kynutého těsta a to také nemusím. To mi připadá spíše jako kynuté buchty s jablky.
Postupem času jsem se dopracovala k dobrému, jednoduchému a rychlému těstu jako je tento. Už nevím odkud ho mám, ale v záloze mám ještě lepší recept na těsto, je od manželovy tety, ale ten dám později.
Inspirovat se dalším těstem či náplněmi můžete i ZDE.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
500 g hladké mouky, 250 g tuku (Hera), 1 bílý jogurt (malý 150-200g)
Náplň: jablka, cukr, skořice, vlašské ořechy, rozinky

Všechny suroviny smícháme dohromady, vypracujeme hladké těsto, rozdělíme na polovinu a každý díl rozválíme. Těsto lehce posypeme strouhankou, nahrubo nastrouhanými jablky, cukrem a skořicí. Přidat můžeme nasekané vlašské ořechy a rozinky. Z jedné strany těsto přeložíme do výsledné šířky závinu, potom přehneme strany dovnitř a zbytek těsta stočíme tak, aby okraj ležel vespod závinu. Záviny přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180 st. do růžova.

(Tip: Klasický cukr můžete nahradit hnědým cukrem nebo medem. Jablka můžete najemno nakrájet i se slupkou, a ponechat tak ve štrůdlu dostatek vlákniny.)

Dobrou chuť!

Read more...

Květákovo-bramborové omelety

11. února 2012

Přidávám další vlastní, levný, bezmasý recept, který se hodí třeba pro rychlou večeři. Pokud vám omelety zbudou, i druhý den jsou krásně měkké.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept (cca pro 3 osoby)
370 g oloupaných brambor, 300 g květáku, 2 vejce, půl menší cibule, 2 dcl mléka, 3 lžíce petrželky, 80 g polohrubé mouky (4 lžíce), 2 lžičky prášku do pečiva, olej, sůl, špetka muškátového květu

Do osolené vody dáme na 15-20 min. vařit květák a rozpůlené brambory. Vodu slijeme a zeleninu necháme vychladnout. Do připravené mísy nahrubo nastrouháme brambory, pokrájíme květák a přidáme nadrobno pokrájenou petrželku. Na oleji lehce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme ji do mísy. Ve vyšší nádobě vyšleháme vejce a mléko, přimícháme mouku, prášek do pečiva a vše nalijeme do mísy. Přidáme ještě sůl a muškátový květ a celou směs lehce promícháme. Na rozpáleném oleji smažíme omelety o průměru cca 12-15 cm, aby se nám dobře otáčely. Podáváme nejlépe se zeleninovým salátem.


Dobrou chuť!

Read more...

Dušené kapustičky s houbami

Aby to nevypadalo, že se u nás nevaří, dávám dva vlastní bezmasé recepty. Doufám, že Vám budou chutnat jako nám.
Pozn.: Recepty jsem vymýšlela sama, nepopírám však, že byste něco podobného nemohli najít někde na internetu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept (pro 2 osoby)
400 g růžičkové kapusty, 1,5-2 hrsti sušených hřibovitých hub, 1/2 cibule, sůl, kmín, olej, hladká mouka (tmavá jíška)

Sušené houby dáme do misky, zalijeme je horkou vodou a necháme alespoň půl hodiny stát. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěné kapustičky a krátce orestujeme. Přidáme houby i s vodou, sůl a kmín. Dle potřeby přidáme ještě trochu vody a pod pokličkou dusíme doměkka. Na závěr nám v hrnci (pánvi) musí zbýt dostatek vývaru, který zahustíme moukou popř. tmavou jíškou.
Podávat můžeme např. s kuskusem, bramborem, br. kaší nebo jáhlami. 

Dobrou chuť!

Read more...

Jak vypěstovat čerstvou zeleninovou nať v zimě

5. února 2012

Mám pro vás jeden tip jak si doma vypěstovat čerstvou zeleninovou nať. Tento příspěvek jsem mohla napsat dříve, ale bohužel si na to také vždy vzpomenu až uprostřed zimy :-) Ale jak se říká, lepší pozdě než nikdy.
Pěstování je velmi jednoduché, stačí pár obyčejných květináčů, zemina a trochu místa u okna. A zelenina samozřejmě. Doma si takto můžete v zimě vypěstovat cibulovou, petrželovou a celerovou nať. Cibuli zasaďte celou, jen špičku nechte koukat. Z celeru a petržele stačí odříznout cca 2 cm od vrchu, a zasadit tak, aby koukala jen špička. Zeleninu pravidelně zalévejte a po několika dnech vám začne rašit mladá nať. Pokud máte možnost, vyberte si v obchodě nějakou pěknou zeleninu, třeba tu, která již raší. Může se stát, že některá cibule vám nevzejde a uhnije, proto doporučuji zasadit minimálně dvě.
Čerstvou nať můžete použít např. do polévek a do pomazánek.

Tak tohle je foto zruba po 20-ti dnech. Cibule je jasně nejrychlejší, petrželi to chvíli trvá a celer pustil jen kořínky, ale stále se nic neděje. Popravdě, celer letos zkouším poprvé, a tak teď váhám, zda vůbec takto lze vypěstovat celerovou nať. Celkově má zelenina málo světla, bohužel ji zrovna nemůžu umístit jinam než k severozápadnímu oknu.

Read more...

Dortový korpus

1. února 2012

Náš mladší syn slavil před pár dny první narozeniny, tedy slavili jsme více my než on :-) , a tak bylo potřeba opět upéct dort. V průběhu posledních tří let jsem vyzkoušela již asi čtvrtý recept na dortový korpus a tenhle mě vážně nadchl. Netvrdím, že jiné recepty na dortové korpusy jsou špatné, ale tenhle byl vážně moc dobrý a jednoduchý. Recept pochází z Dortománie a autorka ho nazývá - "Korpus, který mě nikdy nezklamal" .....a mě nezklamal též. Tímto autorce děkuji, a zřejmě u tohoto receptu na delší čas zůstanu. Kdo tedy potřebujete péct dort a nemáte recept, vyzkoušejte tento. Originál receptu je pro dortové formy o průměru 22 cm. Mám formu 26 cm, tak jsem si musela recept přepočítat.
Na webu Dortománie najdete velké množství receptů na korpusy, krémy, náplně, potahové hmoty a další.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept - forma o průměru 22-24 cm
150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 5 vajec, 1/2 skleničky (cca 1 dcl) vody, 1/2 skleničky oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr

Recept - forma o průměru 26 cm
180 g hladké mouky, 180 g polohrubé mouky, 240 g cukru, 6 vajec, cca 1,2 dcl vody, 1,2 dcl oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr

Žloutky ušleháme s cukrem, za stálého šlehání přidáme olej a vodu. Postupně zašleháme obě mouky smíchané s práškem do pečiva. (Když je těsto hodně husté, že to sotva utáhnou metly, přidáme trochu vody nebo oleje nebo obojího). Nakonec zamícháme ručně sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180-200 stupňů.

Pozn.:
Pokud chcete kakaovou nebo oříškovou variantu, dejte méně mouky podle množství kakaa nebo oříšků.

Read more...

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP