Salát z černého kořene s jablkem a mrkví
25. října 2012
Po pročtení několika receptů a návodů, jak zacházet s čeným kořenem, přidávám jeden vyzkoušený a upravený recept na salát. Salát nám moc chutnal, takže ho určitě zase někdy udělám. Nicméně ještě jsem si trochu černého kořene nechala na další experiment.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept (množství je na jednu větší porci)
85 g černého kořene, 1 malé jablko, 1/2 malé mrkve, šťáva z citronu, med, sůl, olej, čerstvá petrželka
Černý kořen oškrábeme pod tekoucí vodou, a pak ho ponoříme do vody okyselené trochou octa, aby nám nezčernal. Přivedeme k varu parní hrnec nebo vodu v klasickém hrnci, určeném pro vaření v páře. Černý kořen vyjmeme z vody a dáme na 10-15 min. povařit do páry.
Povařený kořen nakrájíme na 0,5cm až 1cm kolečka a dáme do misky. Přidáme omyté, jádřince zbavené, pokrájené jablko, a najemno nastrouhanou mrkev. Salát dochutíme solí, šťávou z citronu a medem. Nakonec přidáme trochu oleje (druh oleje zvolíme dle chuti) a pokrájené petrželky. Vše dobře promícháme a podáváme.
(Tip: S množstvím petrželky šetřete, je v salátu hodně výrazná. Doporučuji množství jako na fotce, kde je pouze na povrchu.)
3 komentářů:
To je výborný nápad - do ovocného salátu. Já dala černý kořen do zeleninového salátu (jen oškrábaný, nevařený).
Ahoj Leni, dnes jsem zkoušela tenhle salát. Překvapilo mě, že černý kořen tak dlouho vydržel (jaksi jsem na něj zapomněla) a taky mi moc chutnal i syrový i vařený. No a salát byl taky moc dobrý, takže díky za recept :-)
Není zač :-) Zkoušela jsem ještě variantu s kukuřicí, mrkví, roketou, bílým jogurtem a lžicí majonézy, a musím říct, že tento mi chutnal víc. L.
Okomentovat