1. bedýnka 2012 - skupina A
21. června 2012
Konečně nám začala sezóna a máme tady první letošní bedýnku.
V bedýnce byl: tuřín (vlevo), vodnice (vpravo), máta, petrželka, sušené švestky, měsíček lékařský,
mangold, česnekové výhonky, salát.
Někteří s námi bedýnkují poprvé, takže tady jsou nějaké rady a tipy:
O tuřínu se můžete dočíst něco málo ZDE. Můžete z něj uvařit třeba výbornou polévku.
Jestli se nemýlím, tak vodnice je naše bedýnková premiéra a prozatím jsem o ní nepsala.
Sušené švestky pochází z Ekofarmy Naděje z Mokrého u Všeně. Jak jste se mohli dočíst, jde o Čačanskou lepoticu (bez pecky) a o Švestku domácí - pravá, pozdní (s peckou). V případě zájmu je možné tyto švestky přiobjednat.
Máta je letos trochu jiná, netuším co je to za druh - zkusím zjistit.
Loňská máta, při ponechání ve vodě, zapustila kořínky a bylo možné si ji dále pěstovat v květináči.
Měsíček lékařský dává paní farmářka hlavně na ozdobu, ale je možné si z něj udělat čaj nebo ho nasušit a přidat k ostatním bylinkám do zimní čajové směsi.
Mangold již v loňské bedýnce byl. Je to vyborná zelenina a připravuje se podobně jako špenát. Jeden recept ZDE. Omytí mangoldu byla náročná práce, ale jídlo z něj bude stát za to :-)
Česnekové výhonky vidím poprvé. Zkusila jsem je zadat do vyhledávače, a opravdu se to jí, a dokonce celkem draho prodává. Tak na to jsem zvědavá.
Ne každý má čas nebo se chce ihned pouštět do vaření jakmile bedýnku přiveze domů, a tak jsem loni začala sestavovat takový návod, co se kterou zeleninou udělat, jak ji uložit, aby vydržela - odkaz.
S paní farmářkou jsme trochu probíraly, že téměř nikdo nepíše žádné komentáře (tipy, recepty.....). Byla by ráda za nějakou odezvu, jak jste s bedýnkami spokojení, co jste z nich dobrého uvařili apod. Když to půjde, ráda se přizpůsobí nějakým požadavkům třeba v další sezóně.
Prozatím tu není mnoho receptů, a tak si myslím, že spousta začínajících odběratelů by uvítala nějaké tipy.
Ani na sousední farmě se moc nediskutuje na téma bedýnky, a to mají odběratelů daleko více.
Takže bych vás ráda vyzvala k nějaké diskuzi, klidně můžete napsat, že jste tu či onu zeleninu zkrátka jen hodili do polévky :-)
4 komentářů:
Měla bych být ve skupině B jako nováček, takže už se těším na první bedýnku a pak se pokusím napsat nějaký koment, co jsem s bedýnkou udělala ;-)
Děkuji za tento příspěvek, s prvními bedýnkami mám vždycky trochu problém - jak je zpracovat. Právě jsem si přečetla článek a jdu na to. Asi zkusím i dumlíkačku :) Díky Marcela P.
Taky jsem zařazená jako nováček do skupiny B. A slibuju, že budu komentovat :) Jen škoda, že si na naši první bedýnku musíme počkat až do července, ale kdo si počká, ten se dočká. "Áčkařům" přeju dobrou chuť.
Petra K.
Ahoj všem, jsem ráda, že se konečně objevily nové komnetáře, díky.
Ano, bohužel, příští týden se termín ruší, ale nemusíte být smutní, další bedýnka bude zase o něco plnější. Také se pokusím zajistit k přikoupení k bedýnce i jinou zeleninu. Prozatím nic neslibuji, je to v jednání. Lenka
Okomentovat