Jáhly se zeleninou a krůtím masem (jáhlové "rizoto")

14. dubna 2012

Našla jsem tu jeden již dlouho připravený, ale nepublikovaný recept .....

Jáhly patří mezi zdravé a dobré potraviny, bohužel prý z 99 % pocházejí z Číny. Vzhledem k pravidelnému odbytu je doporučuji koupit především v prodejnách zdravé výživy. Pokud budou čerstvé je předpoklad, že nebudou hořké. V jedné knížce jsem vyčetla, že počáteční spařování není nutné a ani nemá efekt (os. vyzkoušeno). Pokud už jsou jáhly špatné, spařováním již hořkost neodstraníte.
Pokud jste tedy ještě jáhly neochutnali, máte možnost vyzkoušet tento jednoduchý recept.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
Bio jáhly - požadované množství uvaříme dle předpisu (1 díl jáhel + 2 díly vody, sůl, trošku oleje - vaříme cca 15 min. bez míchání)
krůtí maso (prsní), mrkev, hrášek, cuketa, cibule, petrželka, Solčanka, kukuřičná mouka hladká, olej, tvrdý sýr na strouhání

Maso nakrájíme na malé kousky, cibuli na kostičky a mrkev na tzv. slámu nebo sirky. Na oleji osmahneme cibulku do sklovata, přidáme maso a orestujeme. Zalijeme vodou popř. vývarem, přidáme Solčanku dle chuti a cca 10-15 min. dusíme. Po té přidáme ostatní zeleninu a dále dusíme. Pokud je zelenina i maso již  měkké, lehce zahustíme kukuřičnou moukou (můžete použít i pšeničnou hladkou). Zeleninová směs by měla zůstat stále s takovým sosem (omáčkou), aby jídlo nebylo suché. Po uvaření smícháme jáhly se zeleninou (poměr dle chuti). Malou miskou můžete na talíře tvořit kopečky, které posypete strouhaným sýrem a ozdobíte čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

Dobrou chuť!

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP