Čtení č. 4 aneb mohlo by Vás zajímat

10. března 2012

Přástky - na farmě Pod dračím kamenem

Díky naší paní farmářce jsem se dostala do seznamu žen, které mají možnost se pravidelně účastnit tzv. přástek. Zde se můžete dočíst co kdysi znamenaly přástky.
Dnešní přástky nejsou striktně jen o předení, především jde o scházení žen, povídání a vyměňování zkušeností. Naše paní farmářka chová ovečky a vede kurzy předení, jak se můžete dočíst na našich stránkách, takže na některých přástkách se opravdu přede.
Tento týden se konaly přástky na farmě Pod dračím kamenem, a já jsem měla možnost se konečně osobně seznámit s Alenou a Hynkem. Ráda čtu jejich stránky, takže mě zajímaly některé detaily ohledně jejich stylu života. Nestihli jsme probrat všechno, ale věřím, že se ještě někdy příležitost najde.
Sešlo se nás 7 žen a několik dětí, plus pan domácí :-) Někdo předl, někdo pletl rukavice či ponožky, a někdo jen tak relaxoval.

Tyto přástky byly zaměřeny především na informace ohledně stáčení javorové mízy a výroby javorového sirupu vč. ochutnávky zmrzliny z javorového sirupu a javorového koláče - recepty ZDE.
S manželem jsme si na příští rok objednali několik kohoutů na stáčení mízy a chceme to také vyzkoušet.

Součástí přástek byla i prohlídka zvířat :-) Musím říct, že všechna zvířátka se u nich mají velmi dobře. Nejvíce je to vidět na králících. Nevím co je to za plemeno, ale jsou to pořádní macci :-)
Nejroztomilejší byla mladá jalovička Karlička, která se moc ráda nechává drbat. Ovečky se též hlasitě hlásily o drbání :-)

Přástky jsou především zimní záležitost. Zazněl však návrh proč se nescházet i nadále, takže se moc těším i na ty další.
Byl to pro mě velmi příjemně strávený čas, Aleno, Hynku, děkuji.

Též děkuji babičce za hlídání. Napříště bych ráda vzala staršího syna.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP