Zapékané brambory nazeleno

29. června 2011

Recept od paní farmářky.....

Recept
Brambory 1 kg (nejlépe i se slupkou), zeleninová nať (z červené řepy nebo tuřínu, kedlubny, kapusty, ...) - pořádný puget, utřený či pokrájený česnek - cca 5 stroužků, kousek másla - 2-5 dkg, sůl

Omyté brambory nakrájíme na kostičky (1-2 cm). Na nudličky pokrájíme nať i s řapíky. Nebojte se bramborám pořádně podestlat - dušením listy ztrácí na objemu. Vše smícháme v zapékací misce, poklademe plátky másla a pečeme pod pokličkou do měkka v troubě. Dle potřeby podléváme vodou tak, aby nakonec zbylo na dně trochu "omáčky" - ta je pak nejlepší. Na začátku a v závěru můžeme pokličku odrýt a dle libosti zapékat, dejte však pozor - zelenivo se snadno vysuší.

Takovýto základní jednoduchý pokrm je dobrý sám o sobě, můžeme však hned na začátku přidat:
- jakoukoliv vhodnou kombinaci zelenin (tuřín, mrkev, rajče, lilek, cibuli ...)
- tofu (nejlépe uzené) nebo tempeh
- syrové maso (kuřecí, mleté, vepř. kotlety ...)
- čerstvý zázvor nebo bazalku
- v závěru posypat sýrem či zalít vajíčkem
- podlévat můžeme též vývarem nebo smetanou

Nať od zeleniny doma co nejdříve oddělte (kromě cibulové). Listy se stále snaží žít na úkor podzemní části a svou velkou listovou plochou zbytečně odpařují vodu. Bez natě zůstanou řepy a mrkve déle čerstvé.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP