Zapékané brambory nazeleno
29. června 2011
Recept od paní farmářky.....
Recept
Brambory 1 kg (nejlépe i se slupkou), zeleninová nať (z červené řepy nebo tuřínu, kedlubny, kapusty, ...) - pořádný puget, utřený či pokrájený česnek - cca 5 stroužků, kousek másla - 2-5 dkg, sůl
Omyté brambory nakrájíme na kostičky (1-2 cm). Na nudličky pokrájíme nať i s řapíky. Nebojte se bramborám pořádně podestlat - dušením listy ztrácí na objemu. Vše smícháme v zapékací misce, poklademe plátky másla a pečeme pod pokličkou do měkka v troubě. Dle potřeby podléváme vodou tak, aby nakonec zbylo na dně trochu "omáčky" - ta je pak nejlepší. Na začátku a v závěru můžeme pokličku odrýt a dle libosti zapékat, dejte však pozor - zelenivo se snadno vysuší.
Takovýto základní jednoduchý pokrm je dobrý sám o sobě, můžeme však hned na začátku přidat:
- jakoukoliv vhodnou kombinaci zelenin (tuřín, mrkev, rajče, lilek, cibuli ...)
- tofu (nejlépe uzené) nebo tempeh
- syrové maso (kuřecí, mleté, vepř. kotlety ...)
- čerstvý zázvor nebo bazalku
- v závěru posypat sýrem či zalít vajíčkem
- podlévat můžeme též vývarem nebo smetanou
Nať od zeleniny doma co nejdříve oddělte (kromě cibulové). Listy se stále snaží žít na úkor podzemní části a svou velkou listovou plochou zbytečně odpařují vodu. Bez natě zůstanou řepy a mrkve déle čerstvé.
0 komentářů:
Okomentovat