Jidáše
28. března 2013
....moje první :-)
Nikdy mi moc extra nechutnaly, ale řekla jsem si, že tradice je tradice a letos je zvládám. Nemám žádný vlastní recept a tak základ obyčejného receptu jsem převzala a upravila si ho ke své spokojenosti. Jidáše nám s máslem a medem moc chutnaly.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
500 g polohrubé mouky, necelé 3 dcl mléka, 100 g rostliného tuku, 80 g cukru moučka, 1 vejce, 25 g droždí, špetka soli, citrónová kůra, vanilka (vanilkový cukr), (vejce na potření)
Na potření hotových jidášů: med, rozpuštěné máslo, rum
nebo k namazání hotových jidášů: máslo, med
Těsto zpracujeme jako bežné kynuté těsto. Z vykynutého těsta tvarujeme dlouhé copánky a splétáme - jidáše jsou různé pletence a motance a mnohdy mají symbolizovat provaz, na kterém se Jidáš oběsil.
Spletené jidáše dáme na plech a necháme ještě kynout. Před pečením je můžeme (nemusíme) potřít rozšlehaným vejcem. Pečeme na cca 200 st. dozlatova.
var. 1 - Pokud jste jidáše před pečením nepotírali vejcem, tak ještě teplé je můžete potřít rozpuštěným máslem smíchaným s medem a rumem - krásně pak voní.
var. 2 - Před pečením můžete jidáše potřít rozšlehaným vejcem - po upečení jsou krásně lesklé.
Tip: Do těsta můžete přidat rozinky nebo na jidáše potřené vejcem nasypat plátky mandlí.
2 komentářů:
Vypadají skvěle!
Díky :-)
Okomentovat