Slavnost jablka

30. září 2014

Tuto sobotu 4.10.2014 se na zámku Sychrov koná akce "Slavnost jablka".
Na slavnostech bude krom jiných prodávat BIO zeleninu paní Jitka Píchová. Loni a předloni jsme od ní měli zeleninu v mimořádných bedýnkách a letos máme do poslední bedýnky přislíbeno bílé zelí.
Pokud máte zájem o koupi čerstvé bio zeleniny dle vlastního výběru, určitě si nenechte akci ujít.
Zahlédla jsem i možnost přihlásit se do soutěže o nejlepší štrůdl. .......že by??? :-))))

Read more...

Česnek, houby a jiné....

Sadbový česnek
Po celkem pro mě úspěšném, letošním pěstování česneku, jsem si pro příští sezónu objednala sadbový česnek od pana Ing. Kozáka.
Dorazil zhruba před měsícem a byla jsem mile překvapena, jakým způsobem byl zabalen. Každá odrůda samostatně v pytlíčku, uvnitř lístek s názvem odrůdy a pytlík je opatřen šňůrkou, takže stačí jen zatáhnout a pověsit.
Pro velkopěstitele to určitě není :-) ....ale pro mě, jako nového odběratele to je moc fajn. Napříště už mohu žádat obyč. balení, pytlíčky použiji znovu.


Cukety
Letos jste si od nás opravdu užili cuket :-) Vysadila jsem zelenou, pruhovanou a žlutou.
Předchozí roky jste se nás často ptali, jaký je v nich rozdíl. Za letošní sezónu jsem stihla postřehnout jen to, že oproti zeleným mají žluté cukety kratší trvanlivost. Tedy, v případě skladování v bytě. Současně jsem nechala žluté cukety ve sklepě na chalupě, kde jsou celkem optimální podmínky, a tam vydržely 20cm cukety necelé 2 měsíce.
Nejhodnotnější jsou cukety sklízené ve velmi mladém stavu tj. 10-15 cm dlouhé, ideálně ještě s neodpadlým zbytkem květu. Ty však mají tenkou slupku a doba skladování je u nich krátká.


Pastinák
Jen pro zajímavost.....délka pastináku 53 cm. Je radost ho vytahovat ze země :-))


Houby
Na houby letos samozřejmě chodíme, ale máme pocit, že houby se letos odstěhovaly na hory. V nižších polohách, kam jsme často chodili to byla letos opravdu bída. S plným košem jsme odcházeli pouze z Ještědského hřebenu.

 
Z posledního houbaření bedla vysoká...... Byla nádherná a výborná :-)
 
 
 Moje první práce s hoblíkem a dlátem :-)
......když tedy opominu to, že hrubý řez dělal Pavel motorovou pilou. Naše chalupa má tzv. podstávky a ty byly již dříve poničeny, nejspíše v roce 1937 ?? při výměně oken. Další výměna oken proběhla loni na jaře a tak spolu s výměnou oken bude probíhat i oprava estetické části podstávek.
Nebyli jsme si jistí, jak přesně vyříznutá část oblouku vypadala, takže začátku práce předcházelo hledání fotek v místní kronice a pak objíždění okolních nejstarších chalup. Vzhled byl zřejmý pouze z jedné fotografie a našli jsme pouze jednu nedotčenou starou chalupu, kde byly stejné podstávky jako ty naše.

 
....tohle je finální výsledek.
 

Ještěrka živorodá
Podle fotek a popisu by se mělo jednat o ještěrku živorodou. Zahlédli jsme ji u nás na zahradě v jahodách. Píše se o ní, že patří mezi silně ohrožený druh, i přes to, že je její výskyt poměrně velký.

Read more...

Kukuřičný klas vařený

19. září 2014

Asi před týdnem mi kamarádka říkala, že koupila synovi kukuřici, že ji má rád. Pak se zmínila, že ji vařila asi 1,5 hodiny v tlakovém hrnci. V tu chvíli následoval rozhovor.....Já:"Tos měla nějakou krmnou kukuřici z pole, ne??? Ona: Nééé, normálně z krámu. Já: A kdes to koupila? Ona: Tady nahoře v zelenině. Já: Tý jo, tak to Ti normálně prodali nějakou krmnou kukuřici z pole..... Já vařím kukuřici v normálním hrnci asi 10 min.

Totiž, vaření běžné kukuřice z pole už mám také za sebou :-))) ....to je jak z té pohádky.. "...vařili, vařili a jestli ještě žijí, tak tam vaří dodnes :-))
Už je to dlouho, ale původně jsem si myslela nebo koloval názor, že se voda nesmí solit, podobně jako je to u luštěnin. Dnes už vím, že je tomu jinak.

Kukuřice, kterou jste nyní našli v bedýnce nebo je ke koupi v supermarketu, je kukuřice cukrová. Sklízí se ve stádiu mléčné zralosti. Můžete ji vařit v osolené vodě nebo na páře a pak ji dodatečně osolit. Zrovna včera jsme s jednou bedýnkující diskutovali o vaření na páře a ve vodě.
Vaření na páře je určitě zdravější, nicméně máme vyzkoušeno obojí a více mi kukuřice chutná, když natáhne trochu soli z vody a již se nemusí dodatečně solit.

Dobu varu samozřejmě může ovlivňovat zralost kukuřice. Kukuřice zmiňovaná v rozhovoru mohla být možná i cukrová, ale nejspíše přezrálá. Čím jsou zrna větší a více sytě žlutá, tím je třeba dobu varu protáhnout.
Dále je dobré připomenout, že kukuřičné klasy se nedají moc dlouho skladovat. Nevím jak v lednici, ale v komoře začnou již třetí den zrna příliš vysychat, proto s úpravou moc dlouho neotálejte.

Pokud má někdo jiné nebo další zkušenosti s kukuřičnými klasy (např. předváření a mrazení), může nám napsat.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
kukuřičné klasy, voda, sůl

Kukuřičné klasy zbavíme listů a vlasů :-) a vložíme vařit na páru popř. do osolené vody. Dle zralosti vaříme 10-20 min. Vařené klasy vyjmeme z hrnce a po mírném vychladnutí ihned konzumujeme.

Dobrou chuť!

Read more...

Závin s mangoldem

14. září 2014

V našich letošních bedýnkách se dost často objevuje mangold. Pokud už nevíte co s ním a nezkoušeli jste ještě závin, přidávám dvakrát odzkoušený recept.
Jednou s těstem z tohoto receptu a podruhé s tímto nově odzkoušeným. Doporučuji tuto verzi těsta. Přijde mi lepší a obsahuje méně tuku. Hodí se i pro sladké náplně.
Množství těsta je pro dvě "nohavice" a mangoldová náplň pro jednu, tzn. druhou nohavici naplňte něčím sladkým a máte ideální pohoštění pro hosty :-)
Místo mangoldu můžete dát špenát, lebedu popř. listy z mladé červené řepy. Pokud máte dostatek listů, pak z mangoldu použijte jen listy a řapíky si uložte pokrájené do mrazáku např. do číny.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
Těsto: 400 g hladké mouky, 120 g másla, 100 ml mléka, 1 vejce, 2 lžíce octa, špetka soli, vejce na potření

Náplň: 360 g mangoldu, 150 g balkánského sýru, 1 středně velká cibule, 50 g anglické slaniny, olej

Listy z mangoldu dobře omyjeme a do poloviny listu odkrojíme tuhé řapíky. Listy spaříme horkou vodou a pokrájíme. Řapíky pokrájíme najemno.
Na trošce oleje opečeme drobně nakrájenou slaninu a cibuli. Pokud používáme i řapíky z mangoldu, pak přidáme k slanině a cibuli a necháme krátce opéct.

Do mísy dáme všechny suroviny pro přípravu těsta a dobře vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na dva díly a z každého postupně vyválíme tenkou obdélníkovou placku.
První posypeme strouhaným balkánským sýrem. Navrch poklademe slaninu s cibulí popř. řapíky a navrch rozvrstvíme pokrájené spařené listy z mangoldu. Závin opatrně stočíme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Druhé těsto můžeme naplnit na sladko - např. 250 g tvarohu+cukr+vanilka+1-2 lžičky kukuřičného škrobu.

 
Dobrou chuť!

Read more...

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP