PF 2013

21. prosince 2012

Read more...

Čtení č. 16 aneb mohlo by Vás zajímat

19. prosince 2012

Rozhovor s naší paní farmářkou Annou Hudskou

Konečně tu máme slibovaný rozhovor ke konci další bedýnkové sezóny. ....letos o 3 dny dříve :-)
Nějak se nám spolu s paní farmářkou nedaří, v tom předvánočním shonu, najít lepší čas....

Tak tedy, položila jsem paní farmářce několik otázek, které by mohly třeba zajímat i vás, odběratele bedýnek.

Aničko, nejprve se Tě zeptám, jak hodnotíš letošní počasí? Z počátku sezóny jsme zaznamenali poměrně velké sucho, kvůli kterému se nekonala speciální 0., neboli špenátová bedýnka, což byla škoda.
No, ještě v květnu vlastně nebylo jisté, jestli vůbec nějaké bedýnky budou. Pak pršet začalo, ale ten handicap jarního sucha se s námi táhl až do podzimu.

Nejsem si jistá, zda má smysl nějak porovnávat letošní a loňské bedýnky. Jak jsi uvedla v předchozím rozhovoru, loňské počasí bylo výjimečné. Přesto, pokud se pokusíš obě sezóny porovnat, jak bys tu letošní úrodu hodnotila?
Letošní sezóna byla horší než loňská, ale pořád ještě jí hodnotím jako mírně nadprůměrnou. Pro naši oblast s písčitou půdou je pořád největší hrozbou sucho a to se nám už po několik let vyhýbá.
Ale abychom nesváděli všechno na počasí. Důležitá je i otázka úrovně pěstitele - především zda už zjistil, jak na plevele. Z předsevzetí typu „za rok bez plevelů“, jsem už uzdravená, ale předsevzetí, že každý rok to bude alespoň o něco lepší, jsem si letos splnila.

Doslova "okurková sezóna", tak by se možná dal charakterizovat letošní rok :-) Přesto nemám pocit, že by se v našich bedýnkách nějaká zelenina objevovala příliš často. Co se Ti tedy letos dobře pěstovalo a čemu se extrémně dařilo?
Letos téměř nebyly mandelinky, to mě moc bavilo. Jinak bylo tak nějak všeho přiměřeně. Jak asi všichni ví, bylo výjimečně jablek, nejvíc jsem se natrápila s mrkví.

Osobně musím pochválit letošní žlutou mrkev. Nejsem si jistá zda šlo o dvě odrůdy nebo jen o jednu, ale některá měla úžasnou žlutooranžovou barvu a byla z ní výborná polévka. Jde o nějakou zvláštní odrůdu?
Vždycky seji žlutou táborskou, což je údajně stará původní česká odrůda, která se tu konzumuje od nepaměti. Jestli byly mezi mrkvemi odlišnosti, bylo to půdou, nebo rozdílem v době sklizně.

Při jedné z kompletací bedýnek jsme spolu rozebíraly, zda dáváš do bedýnek tu či onu ředkvičku... ....někdy se totiž stane, že je některá zelenina prasklá nebo trochu okousaná. Dohodly jsme se, že bys chtěla uvést v rozhovoru Tvůj pohled a názor, proč se taková zelenina v bedýnce občas objeví.
To je jednoduché – já tu zeleninu do té bedýnky buďto dám a nebo jí vyhodím. Takže ona zelenina „druhé jakosti“ tam není na úkor té lepší, ale spíš navíc – jako takový bonus. Vím, že u někoho si tím spíš uškodím, ale často je to skutečně tak, že si nemůžu pomoct – pokud vidím, že je ta zelenina zdravotně nezávadná – beze stop plísně či hniloby, je mi jí líto vyhodit. Jsem takový typ člověka.

Na začátku letošní sezóny jsi se zmínila, že budeš provádět osev dle paní Maria Thun, tak se Tě chci zeptat, jestli máš pocit, že to mělo na pěstování nějaký vliv nebo zda jsi vůbec měla čas to nějak zkoumat a porovnávat s jinými roky, a jestli tento způsob setí budeš zkoušet i v dalším roce.
Ono je to vždycky tak, že na jaře jdu na pole s velikým nadšením a odhodláním provozovat vědu a výzkum. Všechno zaznamenám, označím, popíšu …, ale jak vyleze první plevel, jde najednou zelenině o záchranu holé existence a věda jde stranou. Všechny ty cedulky zarostou a záznamy přestanu vést. Letos jsem navíc měla s tím jarním suchem dlouho pocit, že jde do háje všechno, bez ohledu na termín setí. Ale čeká nás další jaro, tak jsem zase plná toho odhodlání … Zkus se mě, prosím, zeptat za rok :-)

Letos jsi nám dala možnost vyzkoušet dvě skupiny odběratelů. Jak jsi tento navýšený počet zvládala?
Spolupráce s Tebou byla perfektní, takže bez problémů. (Poznamenávám, že děkuji :-)

Někteří naši odběratelé se z médií doslechli o nepříjemné události, která se na farmě stala a ptali se nás, jak to celé dopadlo. Je mi jasné, že to byl velmi nepříjemný zážitek, který netřeba rozebírat, a že bedýnek se to netýká, tak jen jestli se můžeme zeptat na to, zda v rámci dobrých sousedských vztahů, alespoň došlo k nějaké změně či náhradě vzniklé škody?
K náhradě škody zatím ne, ale psi už ve vesnici nejsou.

Během sezóny má většina z nás čas, udělat si alespoň pár dní dovolenou. Jak to letos dopadlo s Tvojí dovolenou?
Byli jsme s mým mužem v říjnu 2 dny v Jizerkách, ale neměla jsem ještě zdaleka všechno hotovo, tak už mě to ten druhý den docela táhlo zpátky do Klokočí. Jo a v létě jsem byla 2 dny na Jizeře.

Máš nějaké plány na příští sezónu?
Moc... Chystám jeden zásadní, velký technický zlepšovák. Ale to by bylo na delší vysvětlování a taky nevím, jestli to vyjde – je to fakt experiment, tak se nechte, spolu se mnou, překvapit.

Jak Tě znám, tak moc neumíš odpočívat :-) Co budeš dělat kromě předení během zimy?
Chystáme s kolegy v Huntířově nějaké experimenty s konzervací uskladněného ovoce – především jablek. S jinou kolegyní trávíme vždy nějaký týden distribucí nemořených semínek …
Ale dost zabere péče o zvířata – zrovna tuhle mi zamrzlo dojení a hned bylo o zábavu postaráno na celý den.
No a snažím se vynahradit to splašené léto dětem a domácnosti.
Dřív jsem se v zimě zabývala hlavně zemědělskými evidencemi. To mě taky čeká, ale už méně a jak ti to tak vyprávím, uvědomuji si, že letos bude období mezi sezónami o poznání příjemnější a smysluplnější. Musím říct, že přesto, že se velmi těším na jaro, mám zimu rok od roku radši.

Ráda bych se Tě ještě zeptala, na pár věcí ohledně stravy a její přípravy.
V jednom ze čtení jsem nepřímo uvedla, že neuznáváš teflon. Mohla bys nám tedy říct, jakou úpravu zeleniny preferuješ a jaké používáš v domácnosti vymoženosti? :-) Co třeba keramický nůž nebo keramická pánev?
K tomu, že bych se v kuchyni vyhýbala kovu jsem zatím nedospěla, ale plastu (což teflon je), se vyhýbám vždycky, když to jen trochu jde. Nevěřím, že se z něj nic neuvolňuje, zvláště při tak vysokých teplotách. To, že můžeme koupit různé titanové a jiné drahé nádobí s tím, že je zdravé, zatímco je potažené teflonem, považuji za podvod. Ale je to názor čistě laický založený na intuici – třeba tomu bude rozumět někdo ze čtenářů …
Pánev používám zatím nerezovou, ale není to ideál – ten pořád hledám.

Letos Tvá nabídka zeleniny na uskladnění zahrnovala i konvenční brambory. Znamená to tedy, že neuznáváš pouze bio zeleninu a bio ovoce? A co třeba tropické ovoce?
Uznávám především zdravý rozum. Takže, pokud je něco vypěstované v místě – zvlášť něco tak objemného jako jsou brambory, dám jim přednost před ekologickými zdaleka. Ale do nabídky dávám zásadně zboží, o kterém přesně vím, jak se pěstuje. U každého takového zboží jsem schopná říct, kolikrát bylo chemicky ošetřeno a troufám si tvrdit, že to ošetření bylo nezbytné, jen ve výjimečných případech preventivní. Konvenční zeleninu uznávat musím, protože ekologickou bychom zatím u nás v množství potřebném pro všechny vypěstovat neuměli, ale věřím, že se to naučíme, a prozatím bude alespoň přibývat a postupně bude i cenově dostupnější.
Proti konzumaci ovoce, které u nás neroste, jako doplnění stravy, celkem nic nemám. Bylo by lepší se bez něj obejít, ale sami si ho jako rodina zatím odepřít nedokážeme. Třeba jednou nebude jeho dovoz tak samozřejmý jako dnes, ale před tím zbývá odbourat dovoz ovoce a zeleniny, kterou u nás produkujeme – i to bude asi nadlouho, jak to tak pozoruji.

Píše se, že bychom měli jíst pouze to, co se u nás aktuálně vypěstuje a skladuje. Ale co v zimě? Jaký máš názor na stravu v zimě?
Na zimu zásoby. Ve sklepě mám dýně, cukety, brambory, kořenovou zeleninu, různé ředkve, řepy a kedlubny…. Potom jablka, mošt, plný mrazák, kysané zelí, sušené ovoce, zavařeniny, něco uchovávám dlouho i v lednici a taky co nejdéle na poli. Ořu až těsně před mrazem, poslední ředkvičky, roketu a jiné salátky jsme letos měli v prosinci. Petrželka, kadeřávek, růžičková kapusta a pórek vydrží pod sněhem, určitě i spousta dalších.
A každý rok se něco nového naučím – například mošt – někdo ho konzervuje křenem, já jsem to letos zkusila se zázvorem, který mám ráda a šlo to. Chci taky vyzkoušet krechtování – různé formy zahrabávání do země – dřív se tak prý skladovaly i některé odrůdy jablek ....je to dobrodružství.
Pak celou zimu při vaření běhám po baráku a dost i po vsi, protože nejlepší sklep máme u dědy. Vždycky si vzpomenu na babičku mojí kamarádky, která říká, že při vaření správné bramboračky se prošoupou ponožky.
To jsou všechno takové venkovské nápady, v Liberci si díru na krecht asi hrabat nebudete, ale možnosti moderního skladování jsou dneska obrovské. České čínské zelí jsem vloni kupovala na jaře (české, čínské, to je dobrý :-). Byl to jediný český produkt na trhu, který jsem objevila, ale jak vidět – jde to. Takže můj názor je pořád dokola tentýž – pěstujme a skladujme u nás.
Sama se snažím prodávat zeleninu do co nejbližšího okolí a tak mě těší, že si nejsme daleko - ze svého pole vidím k vám na Ještěd.

Aničko, dovolím si jménem všech odběratelů bedýnek poděkovat za Tvůj čas a vyčerpávající odpovědi, a stejně jako loni, popřát Tobě i celé Tvojí rodině krásně prožité vánoční svátky, šťastný vstup do nového roku 2013 a především úspěšnou příští sezónu.

Read more...

Biozelenina z Horních Ředic

17. prosince 2012

Tento příspěvek patří paní Jitce Píchové z Horních Ředic jako poděkování za dodávku bio zeleniny. Jeji farma je celkem daleko, a tak jsme zajistili přepravu balíkovou službou. Množství zeleniny bylo limitováno počtem balíku a jejich váhou. Nebylo tedy možné dodat všem úplně celou objednávku, ale v rámci možností jsme dodali většinu.

Děkujeme tedy paní Jitce Píchové za ochotu, vstřícnost a rychlost, se kterou nám objednávku vyřídila.

Read more...

Adventní věnec

3. prosince 2012

Tak tu máme opět advent, krásný to čas.....
....a s ním i výrobu adventního věnce. Letos jsem zkusila vypustit červenou barvu. Ještě by to chtělo nějaký pěkný ubrus pod věnec. U nás se zatím ubrusy moc nevedou, ale ještě nějaký pátek a už to snad půjde :-)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na výrobu tohoto věnce potřebujete:
slaměný či jiný korpus, větvičky jehličnanů - pokud máte možnost použijte ještě listy mahonu nebo buxusu, vázací drát, kleštičky, 4 svíčky, zapichovací kalíšky pod svíčky, přírodní lýko, vlašské ořechy, háčkované hvězdičky, tavnou pistoli vč. náhradních nábojů.

Návod na obalení korpusu je tu z loňského roku.
Dále stačí vyrobit pár háčkovaných hvězdiček, lýko smotat do mašliček a vše přilepit tavnou pistolí.



Přejeme všem krásný adventní čas!

Read more...

Háčkované hvězdičky

Letos jsem si naplánovala udělat na adventní věnec háčkované hvězdičky. Háčkování jsem se nikdy moc nevěnovala krom zvonečků, protože to na můj vkus moc pomalu přibývalo, narozdíl od pletení :-)
Udělala jsem tedy na internetu jeden hledací pokus o návod, a objevila moc pěkný blog. Prozatím jsem se nechala inspirovat pouze těmi vločkami. Vyzkoušela jsem jednu, byla však moc veliká. Potřebovala jsem malé. Vypustila jsem tedy druhou řadu a místo ní pokračovala ihned jednoduchými cípy. Po vzoru uvedeného blogu jsem se snažila udělat návod, třeba se to někomu bude hodit..... A doporučuji dělat hvězdičky 6-ti cípé, ty 5-ti nejsou nic moc.
Kdo je zkušený "háčkař", prosím, na provedení mých vloček moc nekoukat :-)))
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Read more...

Papírové vločky

2. prosince 2012

Tak plánovaný rozhovor s p. Hudskou se nám bohužel opět opozdí :-), tak zatím přidávám alespoň pár vánočních tipů.
Tento je na tvoření s dětmi. Inspirací byly kytičky (vločky) ze stejně dlouhých proužků, uprostřed sešité sešívačkou (viz foto-vlevo) a lepené směrem ke středu. Po vyzkoušení několika vloček jsem upustila od sešívání, a zkusila udělat jen lepené z užších, různě dlouhých proužků.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na výrobu potřebujeme:
bílé a barevné papíry, sešívačku, lepidlo na papír, nůžky popř. stolní řezačka, (tavná pistole)

1. varianta: Z delší strany A4 papíru nastříháme 4-5 proužků cca 2 cm širokých. Rozstřihneme je na polovinu a sesadíme k sobě. Uprostřed prošijeme sešívačkou. Jednotlivé proužky ohýbáme směrem ke středu a na konci přilepíme.

2. varianta: Z delší strany A4 papíru nastříháme proužky 1 cm široké. Délky proužků a lepení můžete zvolit dle vlastní fantazie. V našem případě to bylo tuším 9 a 13 cm. Proužky jsme lepili na čtvrtiny, a čtvrtiny k sobě přilepili pomocí tavné pistole.

Read more...

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP