9. bedýnka 2012 - skupina B

27. září 2012

Dnes obdobná, ryze podzimní bedýnka též pro skupinu B.

V bedýnce byla: oranžová a žlutá mrkev, brambory, červená řepa, cibule, jablka (dvě odrůdy - napsáno na sáčku), hrušky, čerstvý jablečný mošt, lichořeřišnice.


Pro ty, kteří se s lichořeřišnicí v našich bedýnkách setkávají poprvé, uvádím, že to není kytička do vázy, ale jedlá rostlina, s chutí podobnou ředkvičce, vhodná na chleba nebo do salátu. Více se můžete o lichořeřišnici dočíst např. ZDE.

Read more...

10. bedýnka 2012 - skupina A

25. září 2012

Dnes tu máme typicky podzimní bedýnku a v ní i čerstvý jablečný mošt. Letošní mošt je vyroben převážně z jablek odr. Nonetit (sladká odrůda).

V bedýnce byla: dýně Hokkaido, brambory, mrkev, hrušky, 2 odrůdy jablek (vpravo Nonetit, vlevo Malináč), kopr, petržel kudrnka, máta a čerstvý jablečný mošt.

Read more...

Hruškový kompot

23. září 2012

Jeden klasický hruškový recept..... U nás zatím z hrušek nic nápaditějšího nevzniklo, ale tenhle kompot má úspěch. Je vhodný zejména pro tvrdé hrušky.
Tvrdší hrušky lze také před konzumací krátce povařit na páře.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
hrušky, voda, hřebíček (cca 3 ks na 3 hrušky), kousek celé skořice, cukr (hnědý cukr nebo med)

Omyté hrušky zbavíme jádřinců popř. i slupek. Zalijeme vodou, přidáme koření a přivedeme k varu. Hrušky povaříme dle chuti, nejlépe do poloměkka. Kompot dle chuti přisladíme (med dáváme až po vychladnutí).

(Tip: pokud se rozhodnete hrušky oloupat, tak slupky nechejte povařit spolu s hruškami a před podáváním je vyjměte.)

Dobrou chuť!

Read more...

Ručně vyrobené přání

22. září 2012

Jedna malá inspirace na výrobu jednoduchého přání :-)
Starší syn musel nutně oškubat všechny slunečnice, tak vznikl malý nápad na využití okvětních lístku. Přání vznikalo na rychlo, tak snad se příště s provedením polepšíme :-)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na výrobu potřebujeme:
okvětní lístky ze slunečnice - lisované a vysušené v knize, celý pepř, čtvrtka A4, štětec, vodové nebo temperové barvy, lepidlo Herkules, tavnou pistoli, staré noviny.

1. Připravíme si vše co budeme k práci potřebovat (vč. starých novin na stůl).
2. Čtvrtku přehneme napůl.
3. Vodovými nebo temperovými barvami si namalujeme jaký chceme mít pod slunečnicí podklad.
4. Po zaschnutí barvy naneseme tavnou pistolí na střed lepidlo, a ihned namačkáme kuličky černého pepře jako střed slunečnice. Pracujeme rychle než nám lepidlo z pistole ztuhne.
5. Pomocí štětce a Herkulesu nalepíme kolem středu vylisované a suché okvětní lístky.
6. Slunečnici můžeme domalovat stonek a listy dle vlastní fantazie.

Read more...

Odrůdy jablek (jabloní)

20. září 2012

Na konci sezóny je vždy možné přiobjednávat na uskladnění jablka, a někteří z vás, stejně jako já, se prozatím zcela nevyznají v jejich odrůdách a trvanlivosti. Snažila jsem se tedy udělat takový malý přehled o nabízených odrůdách jablek, který se bude v případě potřeby aktualizovat či doplňovat. Doufám, že nám všem dobře poslouží. Prozatím se mi však některé odrůdy nepodařilo zjistit.
Uvedená délka trvanlivosti jednotlivých odrůd je za předpokladu ideálních skladovacích podmínek.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Baumannova reneta - stará odrůda
původ - stará odrůda z roku 1800 původem z Belgie, velmi rozšířená, úrodná
druh -
plod -
barva -
dužina -
sklizeň -
konzumní zralost -
trvanlivost -
využití - všestranné, zejména pro zpracování (přímý konzum, vhodná na sušení, .....)
odolnost jabloně -
pěstování -

Bohemia
původ -
druh - zimní, pupenová mutace odrůdy Rubín
plod - velký, kulovitý
barva - žlutá, krycí jasně červená
dužina - krémová, jemná, chruplavá, velmi šťavnatá, aromatická, chuť sladká, výborná
sklizeň - koncem září
konzumní zralost -
trvanlivost - do března
využití - přímý konzum, vhodná na sušení
odolnost jabloně - střední
pěstování -

Grahamovo
původ -
druh -
plod -
barva -
dužina -
sklizeň -
konzumní zralost -
trvanlivost -
využití -
odolnost jabloně -
pěstování -

Kožená reneta - stará odrůda
původ - oblíbená stará odrůda, pravděpodobně z Francie, kde byla pěstována již kolem roku 1650. Známá též jako „Kožuchy“, „Koženky“, „Koženáče“
druh - zimní
plod - plody jsou střední, lehce zploštěle kulovité
barva - šedě rzivá, špinavě zelená občas se slabým hnědočerveným líčkem, s koženou slupkou
dužina - chutná nakysle, renetovitě, dobře, plody mají vysokou cukernatost
sklizeň -
konzumní zralost - od prosince
trvanlivost - do června
využití - stolní odrůda, dobrá i na moštování, výrobu povidel a pálení - přes svou kyselejší chuť obsahuje více cukrů než oblíbená Jadernička moravská
odolnost jabloně - odolnost stromu proti mrazu je dobrá, strupovitostí i padlím trpí málo
pěstování - velmi vhodná odrůda do vlhčích a vyšších poloh, nejraději má těžší a dostatečně hluboké půdy, v lehkých má mnoho opadu, v teplých polohách zase drobnější ovoce. Sklízet se má co nejpozději. Stromy rostou bujně a vytváří mohutnou zploštělou korunu. Dožívají se dlouhého věku. Plodí později, středně, ob rok hojněji. Odrůda vhodná pro sady i zahrady, i k cestám.

Lord Lambourne Red
původ - odrůda byla vyšlechtěna ve VŠÚO v Holovousích jako mutant odrůdy ´Lord Lambourne´. Původní odrůda byla získána křížením odrůd ´James Grieve´ x ´Worcesterská parména´ v Anglii
druh - podzimní až ranně zimní
plod - středně velký, kulovitý až ploše kulovitý, pravidelný a souměrný bez zřetelného žebrování
barva - červená - základní zelenožlutá, téměř celá překrytá tmavě červeným rozmytým líčkem
dužina - je běložlutá, jemná, velmi šťavnatá. Chuť je navinule sladká, aromatická, výborná
sklizeň - koncem září
konzumní zralost - začátkem listopadu
trvanlivost - prosinec až leden
využití -
odolnost jabloně - střední, strupovitostí i padlím trpí nepatrně
pěstování - teplé až střední polohy, odrůda je cizosprašná, sama je dobrým opylovačem, plodnost je velmi raná, většinou velmi vysoká a pravidelná

Malinové - stará odrůda
původ - stará, pravděpodobně holandská odrůda, známá z 19.století.
druh -
plod - střední až větší, v kalichu žebrovaný
barva - základní barva žlutozelená, krycí červenovínová
dužina - sladká, silně aromatická, velmi dobrá
sklizeň - v polovině září
konzumní zralost -
trvanlivost - do konce ledna
využití -
odolnost jabloně - dobrá odolnost proti chorobám, odolnost proti mrazu je střední až vyšší
pěstování - růst stromu je bujnější, vytváří kulovité koruny

Malinové holovouské - stará odrůda
původ - velmi oblíbená stará česká odrůda, objevená v Holovousích koncem 18. století
druh - ranně zimní
plod - střední až velký, kulovitý
barva - karmínově červená s občasným prosvítáním olivově zelené, lesklá, výrazným znakem je svalec ve stopeční jamce
dužina - chuť je velmi dobrá, šťavnatá, sladce navinulá s výraznou malinovou příchutí
sklizeň -
konzumní zralost - od listopadu
trvanlivost - do únoru
využití - využívá se především jako stolní ovoce, ale dá se i dobře moštovat a sušit
odolnost jabloně - odolnost proti mrazu má dobrou, ke strupovitosti je středně náchylná – především na nevhodných polohách
pěstování - dá se pěstovat ve všech jabloňových oblastech, lépe však prosperuje ve vyšších a vlhčích polohách. Nejlépe vyhovují střední hlinité až těžší půdy. Je značně odolná proti rakovině. Strom roste bujně, proto si vyžaduje dostatečný prostor a není příliš vhodný pro stromořadí k silnicím. Jinak se hodí pro zahrady i sady, pastviny.

Matčino (Nonnetit) - stará americká odrůda
původ - stará americká odrůda
druh - podzimní až ranně zimní
plod - středně velký, kulovitě kuželovitý, s mírnými oblými žebry, nápadně voní
barva - základní zelenožlutá, překrytá tmavě červeným pruhováním a mramorováním
dužina - krémová, pevná, šťavnatá, chuť jemně kořenitá, sladce navinulá, výborná
sklizeň - v polovině září
konzumní zralost - říjen až prosinec
trvanlivost - do konce prosince
využití -
odolnost jabloně - střední
pěstování -

Panenské české - stará česká odrůda
původ - velmi stará česká odrůda
druh - podzimně zimní
plod - malý až střední
barva - červená, případně s žíhaným líčkem
dužina - šťavnatá, sladce navinulá, typická renetovitá, aromatická chuť
sklizeň -
konzumní zralost - září až duben
využití - přímý konzum, výroba moštů, vín a pálenek, dá se povidlovat i sušit
vlastnost plodů - jablka po otlačení nehnijí, nevadnou, jsou výborně uchovatelná
odolnost jabloně - vysoká odolnost proti mrazu, netrpí strupovitostí ani padlím
pěstování - vyžaduje těžší, vlhčí půdu, patřičně hlubokou a úrodnou. Strom roste sředně bujně, vytváří však slabší kmeny. Tvoří pravidelné, vznosné vysoce kulovité koruny. V pozdějším věku je pro stromy typické samozmlazování v podobě vlků. Plodí, později, hojně, pravidelně. Hodí se do zahrad, sadů, pastviny, výborně se hodí pro stromořadí a aleje. Panenské české patřilo v minulosti k jedné z nejrozšířenějších odrůd u nás, ceněno pro své chuťové i tržní vlastnosti.

Parména zlatá (zlatá reneta) - stará odrůda
původ -
druh - podzimní
plod - střední
barva - žlutá, krycí oranžová, žíhaná
dužina - krémová, chruplavá, kořenitá, typicky renetovitá
sklizeň - září
konzumní zralost -
trvanlivost - prosinec
využití - přímý konzum, vhodná na sušení
odolnost jabloně - střední
pěstování -

Rubín
původ - odrůda vznikla křížením odrůd Lord Lambourne a Golden Delicious v roce 1960. Vyšlechtěna byla panem Otou Loudou ve Střížovicích (okres Turnov). V roce 1983 byla registrována do Listiny povolených odrůd.
druh -
plod - větší až velký, šířeji kulovitý, ke kalichu zúžený, hladký, se žebry v kališní části
barva - slupka středně tlustá, mastná, se základní barvou zelenavě žlutou, později oranžově žlutou, s krycí barvou jasně zářivě červenou s tmavšími rozmytými pruhy pokrývajícími většinu povrchu plodu a s nápadnými tečkami
dužina - středně tuhá, středně šťavnatá, v konzumní zralosti rozplývavá a jemná, příjemně sladce navinulá, aromatická, osobitá, výborná, žlutavě bílá
sklizeň - v druhé polovině září až v první polovině října
konzumní zralost - v listopadu
skladování - nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu)
trvanlivost - do ledna až března
využití - přímý konzum, vhodná na sušení
odolnost jabloně - středně odolná ke strupovitosti, dosti odolná k padlí
pěstování - vhodná pro různé polohy (i vyšší)

Smiřické vzácné - stará česká odrůda
původ - stará česká odrůda, pochází ze semenáčů z bývalé zámecké zahrady ve Smiřicích u Hradce králové, z r. 1870
druh - zimní, dobře skladovatelný
plod - střední až velký, zploštělý
barva - citrónově žlutá, s nápadnými světle rzivými tečkami, může mít i nenápadné skořicové líčko
dužina - šťavnatá, sladce navinulá, chutná
sklizeň -
konzumní zralost - od prosince
trvanlivost - do března
využití - všestranné využití - moštování, sušení, kompotování
odolnost jabloně - odolná proti mrazu i nemocem, středně náročná na polohu
pěstování - žádá půdy vlhčí a výživnější, vhodná do zahrad, sadů i svahů, ne pro aleje u cest. V extrémně suchých půdách poskytuje drobné ovoce. Strom roste bujně, zdravě, vytváří řidší rozložité koruny. Do plodnosti vstupuje později, plodnost bývá dobrá, ob rok hojnější.

Spartan
původ - tato odrůda byla vyšlechtěna ve výzkumné stanici v Kanadě v roce 1926 R. C. Palmerem, křížením odrůd Mac Intosh a Yellow Newton Pippin. Odrůda byla následně rozšířena i do USA. V Evropě je pěstována v od roku 1960 a o 10 let později byla u nás povolena
druh -
plod - menší až středně velký, kulovitý až ploše kulovitý, souměrný, hladký
barva - zelenožlutá, později žlutá, s krycí tmavě červenou barvou, někdy rozmytě nanesenou po celém povrchu, s málo nápadnými, zastřenými, světle žlutými lenticely
dužina - bílá, jemná, šťavnatá, aromatická, chuť navinule sladká, velmi dobrá
sklizeň - druhá polovina září až začátek října
konzumní zralost - začátek listopadu až prosinec
skladování - nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu)
trvanlivost - do února, někdy i do března
využití -
odolnost jabloně - střední
pěstování -

Šampion
původ - odrůda vznikla úmyslným křížením odrůd Golden Delicious a Coxova reneta. Byla vyšlechtěna panem Otou Loudou ve Střížovicích (okres Turnov)
druh -
plod - středně velký až velmi velký, kulovitý, u kalichu zúžený, lehce vlnitý
barva - slupka hladká až mírně drsná, tenká, pružná, zelenožlutá s červeným líčkem s nápadným pruhovaným žíháním a tečkami
dužina - středně pevné konzistence, středně šťavnatá, navinule sladká, dobrá až výborná, krémová až žlutavě bílá
sklizeň - od poloviny do konce září, někdy i později
konzumní zralost - v listopadu
skladování - nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu)
trvanlivost - do ledna
využití - všestranné, zejména pro zpracování
odolnost jabloně - strupovitostí trpí silně, padlím málo
pěstování - vhodná i do vyšších poloh

Vilémovo
původ - Německého původu z roku 1864
druh -
plod -
barva - rzivé tečky po celém plodu
dužina -
sklizeň -
konzumní zralost -
trvanlivost -
využití - přímý konzum, vhodná na sušení (nehnědne)
odolnost jabloně - odolná chorobám i škůdcům
pěstování - vhodná do zatravněných sadů, velké stromy mají pěkné kmeny a dosahují dlouhého věku


(Zdroj informací: http://www.stareodrudy.org/ovocny-strom, http://www.ovocnaskolka.cz/ovocnestromky, http://www.ovoce-ploskovice.cz)

Read more...

8. bedýnka 2012 - skupina B

18. září 2012

V dnešní podzimní bedýnce byla: dýně Hokkaido, brambory, červená řepa, žlutá a oranžová mrkev, hrušky, jablka (na obr. odr. Nonety, Spartan), zelená popř. i fialová kadeřavá kapusta, petržel kudrnka.

Read more...

Produkty z farmy v Huntířově

Přiobjednané bio produkty z farmy pana Petra Macháčka v Huntířově budou k odběru spolu s těmito bedýnkami:

sk. A, 25.9.2012 úterý

sk. B, 27.9.2012 čtvrtek

Prosím, pokud budete mít o jeho nabídku zájem, přiobjednávejte s předstihem na tyto termíny. Děkuji.

Read more...

Možnost přiobjednání zeleniny a ovoce

17. září 2012

Dle čerstvých infomací od paní farmářky, budou naše bedýnky pokračovat až do konce října. Pokud by v tomto směru došlo k nějaké nenadálé změně, budeme vás včas informovat.

Dále je tu možnost přiobjednání zeleniny a ovoce na uskladnění dle tohoto rozpisu (viz také záložka Info pro odběratele) - z nabídky jsou již odstraněné nedostupné produkty:

Zeleninu a ovoce na váhu, objednávejte v množství 2, 5, 10, 20, ..... kg

Jablka
- z neošetřovaných zahrad v Klokočí                                   22,- Kč/kg
Odr. Nonetit (Matčino), Rubín

Jablečný mošt, PET láhev 1,5 l, čerstvý, nefiltrovaný         43,- Kč
- vyrobeno z neošetřovaných a BIO jablek, Anna Hudská, Klokočí
Mošt je lisovaný vždy 1 den předem a v lednici vydrží min. 3 dny.
Mošt je z velké části vyroben z odrůdy Nonetit tzn. že je přirozeně sladký.

Jablečný mošt, 1 l, pasterovaný, nefiltrovaný                     prozatím nedostupné
- vyrobeno z neošetřovaných a BIO jablek, Anna Hudská, Klokočí


Brambory
- BIO, Jiřina Barešová, Popluž u Ž. Brodu                               17,- Kč/kg

Brambory
- konvenční (pěstované rozumným a šetrnným způsobem)
Jindřich Kněbort, Vesec                                                         9,- Kč/kg

Mrkev
- BIO, Jiřina Barešová, Popluž u Ž. Brodu                                27,- Kč/kg

Tuřín
- Zdeněk Vondrák, Sklenařice, www.vysockezeli.cz                 17,- Kč/kg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
od 25.9.2012 také produkty z farmy v Huntířově:

Jablka
- BIO, Petr Macháček, Huntířov                                              24,- Kč/kg
Převážně staré odrůdy jako je např. Baumannova reneta, Kožená reneta, Smiřické vzácné, Grahamovo, Šampion, dále zimní odrůda nezámého původu-vydrží velmi dlouho, možná více než smiřické; pak jablíčka, co jsou moc dobrá již teď, ale konzumní zralost mají cca v půli října, Panenské české.

Jablečný mošt, 1 l, pasterovaný, nefiltrovaný
- BIO, Petr Macháček, Huntířov                                              27,- Kč
                                                                              (+3 Kč v případě zálohy)

Dýně Hokkaido (velikost 2-3 kg/ks)
- BIO, Petr Macháček, Huntířov                                              25,- Kč/kg

------------------------------------------------------------------------------------------------------
od října (prozatím neupřesněno):

Dýně Hokkaido (velikost 1-2 kg/ks)
- BIO, Karel Tachecí, Budyně nad Ohří                                   30,- Kč/ks!

Zelí vysocké, špičaté, červené
- Zdeněk Vondrák, Sklenařice, www.vysockezeli.cz                 17,- Kč/kg

Čerstvě krouhané vysocké zelí červené
- Zdeněk Vondrák, Sklenařice, www.vysockezeli.cz                 20,- Kč/kg

Kysané vysocké zelí bílé - 4,5kg plast. kyblík
- Zdeněk Vondrák, Sklenařice, www.vysockezeli.cz                125,- Kč

Kysané vysocké zelí červené - 4,5kg plast. kyblík 
- Zdeněk Vondrák, Sklenařice, www.vysockezeli.cz                145,- Kč

Kysané zelí bílé, 3l láhev
- BIO, Petr Macháček, Huntířov                                            110,- Kč
                                                                                     + záloha za lahev?

Jablka
- BIO, Anna Hudská, Klokočí                                                  22,- Kč/kg
odr. Vilémovo - vhodná k uskladnění cca do prosince
odr. Bohemia
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prosím všechny, kteří budou chtít ukončit bedýnkování dříve než na konci října, aby mi dali předem vědět. Poslední obsah bedýnky dostanete v nevratném obalu a bude Vám vrácena záloha za tašku. Děkuji.

Read more...

Houby podruhé

Snad tento pohled nikoho nenaštve :-), ale naopak inspiruje k tomu, aby vyrazil na houby. Úplně poprvé jsem viděla tolik křemenáčů pohromadě. Najít křemenáče je pro mě svátek, a tak tohle bylo teda něco.... Navíc jsme našli kromě křemenáčů březových, také jednoho křemenáče hnědého.
Ve vysokém lese jsme toho našli celkem málo, většina je z poměrně velkého houští.

Read more...

Houby

14. září 2012

.....tak už konečně zase rostou, otázka je, jestli to není letos naposledy.......?
Dnes odpoledne jsme s dětmi vyrazili alespoň na chvilku. Za 2 hodiny nasbíráno, ale kdyby nebylo jednoho parádního místa, tak jsme toho zase tak moc nepřinesli. Houby evidentně jsou, ale také mraky houbařů. V pátek odpoledne stálo u lesa spousta aut. O víkendu to bude asi mazec, ale vyrážíme také, tentokrát bez dětí. Nemáme letos nasušeno nic, a ještě dlužíme houby paní farmářce. Tak všem, kdo se chystá o víkendu na houby, přejeme parádní úlovky :-)

Read more...

Čtení č. 15 aneb mohlo by Vás zajímat

13. září 2012

Bazalka
Pro někoho to možná nebude nic nového, ale mým novým objevem je to, že nespotřebovaná bazalka z bedýnky, pustila ve vodě kořínky. ......to se nám to rýmuje :-)
Pokud se vám tedy bazalka nehodí ihned, nevadí, můžete si ji klidně takto nechat ve vodě zakořenit a pěstovat v zemině dál, a použít kdy je libo. Bazalek je sice více druhů, ale předpokládám, že tuto schopnost rozmnožování mají všechny druhy.

Slimáci
Nedávno jsme v okolí chalupy našli tento zvláštní druh slimáka.


Při úplném natažení byl přibližně 20 cm dlouhý. Dle dostupných informací a fotografií to vypadá na slimáka popelavého, a ten patří mezi naše největší plže. Více informací např. ZDE.
Při snaze o určení druhu tohoto slimáka, se mi podařilo najít zajímavý souhrn informací o invazním a nechvalně známém slimáku španělském. Soubor je vytvořen jako prezentace v PPT a její součástí jsou i různé tipy na hubení techto slimáků, poměrně zajímavá je ta s tím pivem :-)

Pastovaný med
Letos jsem poprvé ochutnala pastovaný med. Dle dostupných informací je pomocí této technologie v medu uchováno více cenných látek než u běžného medu. Info o přípravě pastovaného medu najdete např. ZDE nebo ZDE. Mě osobně tento med moc nenadchl, tato konzistence medu je pro mě velmi neobvyklá. Moje chuťové buňky jsou už po mnoho let zvyklé na hladký med, ale staršímu synovi chutná. Malé děti chutě a konzistence jídel teprve objevují, a pokud jim tato úprava medu má přinést více cenných látek, bylo by určitě dobré se tohoto medu úplně nevzdávat.
Letošní rok paní farmářka nebude nabízet tmavý med, prý ho bylo velmi málo.

Mrkev
Naše mini políčko zatím neobjevili žádní velcí škůdci a tak jsme zhruba před týdnem sklidili několik pěkných mrkví. Na jaře jsme seli hodně pozdě, tak žádné obr mrkve letos nečekáme a petržel je ještě dost malá.


Ošatky na chleba, pečení chleba v květináči
Při hledání vhodné ošatky na kynutí chleba jsem našla jednu zajímavost, a to recept na pečení chleba v květináči. Pro mě zajímavá a úsměvná novinka :-)


Kdo by měl zájem o koupi ošatky na kynutí chleba ze stránek Pekařský ráj, může napsat mail, a je možné udělat hromadnou objednávku.

Pekárna chleba ETA
Stále mě dohání myšlenka na koupi domácí pekárny, a dnes jsem šla městem kolem podnikové prodejny ETA, a ve výloze viděla akci na pekárnu ETA Harmony a Eta Delicca.
Nedalo mi to, a zašla jsem dovnitř s několika dotazy. Zjistila jsem, že akční cena Harmony je neuvěřitelných 1300,- Kč, což byla dobrá zpráva, a Eta Delicca nestála o moc víc. Chtěla jsem srovnání obou pekáren. Pak jsem si všimla úplně nového modelu pekárny ETA Duplica Vital, a velmi ochotná paní mi ráda tuto pekárnu krátce popsala. A tak se mi pekárna zase trochu vzdálila, protože model, který bych chtěla, stojí pouhé 4 tisíce :-)

Nový model pekárny ETA Duplica Vital má celkem 13 programů, mezi nimi nové exkluzivní programy, jako je řízené rychlohnětení žitného těsta, kynutí přírodního kvásku, ohřev jídel do 20-50 st.C, výroba sýrů, sladů, jogurtů, dvojfázové kynutí a pečení. Má dvě nádoby - jedna velká a jedna dělená a 6 hnětacích háků. Ve velké nádobě je možné úpect chleba o váze 1,6 kg.

S paní farmářkou jsme měly naposledy debatu zrovna o domácí pekárně a ona říkala, že by ji nechtěla. Na otázku proč, odpověděla, "....kvůli tomu, že má teflonovou nádobu, teflon je přeci plast." Prý neví o žádné pekárně, která by měla nerezový vnitřek.
A protože razím heslo "líná huba...." :-) zeptala jsem se paní v obchodě, zdali neví, že by existovala pekárna s nerezovou nádobou. Dostala jsem odpověď, že by údajně měla k této pekárně jít objednat od pána, který tuto pekárnu sestrojil (či vynalezl?). Je to sice nezaručená zpráva, ale dobrá zpráva, že už o tom někdo přemýšlí. Říkala, že v případě koupě by mi kontakt zjistila.
A já jsem nyní zjistila, že jde o pana Otto Reisse, který se na vývoji této pekárny podílel, a u něhož je možné dokoupit jak nerezovou formu za 1590,- Kč, tak nerezové hnětače á 290,- Kč.
Další informací je, že pouze na internetu lze koupit vylepšenou verzi této pekárny ETA Duplica Vital PLUS. Tato pekárna má oproti sériové ETA Duplica Vital vylepšeno toto:
Některé šroubky, které často rezly, jsou nahrazeny nerezovými. Průzor není plastový, ale skleněný. Pekárna je připravena na automatické hlídání teploty uvnitř pečící formy (to je důležité zejména při zrání sýrů) - na zadní stranu pekárny je připravena zástrčka, kam stačí jen umístit přídavný teploměr s čidlem (teploměr není součástí dodávky).
Dlaší informace a rady ohledně pečení v nerezu najdete v komentářích na stránkách Moje pekárna

Houby
......prý už konečně rostou :-) Tak my vyrážíme alespoň v pátek odpoledne, když to nejde jinak.... 

Read more...

9. bedýnka 2012 - skupina A

Dnešní bedýnku nám opět sestavoval pan Petr Macháček z farmy v Huntířově. Pan Macháček pěstuje i zeleninu, kterou naopak naše paní farmářka nemá, tak jsme v bedýnkách měli úplnou novinku, kozí rohy.

V dnešní bedýnce byla: oranžová a žlutá mrkev, červená řepa, patison nebo cuketa, polní salátová okurka, fazolky, česnek,


hrušky, brambory, paprika, kozí rohy.

Read more...

Čtvrteční bedýnka

11. září 2012

Z důvodu nepřítomnosti paní farmářky v tomto týdnu, nám bude čtvrteční bedýnku pro skupinu A opět celou sestavovat pan Petr Macháček z farmy v Huntířově.

Read more...

Medovo-cuketová bábovka

Stále se na nás z bedýnek valí cukety, a zatím se mi nechce recepty opakovat, tak dávám jeden vlastní nový  recept na sladké pečení.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
350 g špaldové polohrubé mouky (pšeničné polohrubé), 250 g cukety, 150 g medu (5 lžic), 90 g másla, 40 g cukru, 2 vejce, 1 dl mléka, 1/2 lžičky skořice, prášek do pečiva, (rozinky, ořechy)

Do většího hrnku dáme teplé mléko a rozmícháme v něm med a máslo. V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přimícháme k nim obsah hrnku (mléko, med, máslo), skořici a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme nahrubo nastrouhanou cuketu popř. i rozinky a ořechy. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a dáme péct na 200 st.C na 30 min. Pak stáhneme na 180 st.C a pečeme dalších 30 min.

Dobrou chuť!

Read more...

7. bedýnka 2012 - skupina B

6. září 2012

Dnešní bedýnka pro skupinu B byla pestrá a velká, a byla k ní opět i slunečnice na ozdobu. K bedýnce bylo možné přikoupit i cukrovou kukuřici.

V dnešní bedýnce byly: žluté brambory (odr. Karin), červená řepa, oranžová a žlutá mrkev, jablka, hrušky (dva druhy), cukety popř. i patison, polní salátové okurky, fazolky nebo ředkvičky, rajčata, kopr, šalvěj nebo pažitka, petržel kudrnka,


a slunečnice.


Jeden druh hrušek je prý lépe před konzumací nechat odležet.

Read more...

8. bedýnka 2012 - skupina A

5. září 2012

Obsah celé úterní bedýnky pocházel od pana Macháčka, což je sousední farma. Paní Hudská a pan Macháček spolu úzce spolupracují, takže v průběhu letošní sezóny jsme některou zeleninu od něho v bedýnkách již měli.
Součástí bedýnky byla i slunečnice určena do vázy na ozdobu, což některé z vás velmi potešilo.

V úterní bedýnce tedy byla: cuketa (různé druhy), červená řepa, oranžová a žlutá mrkev, polní salátová okurka, paprika,


červené nebo žluté brambory, fazolky, česnek, chilli papričky,


a slunečnice do vázy.

Read more...

Dýňová pomazánka s tvarohem

4. září 2012

V poslední době jsem se zaměřila na vlastní kuchařské experimenty, protože hledáním receptů na internetu jen ztrácím čas a ve většině případů nejsem spokojená s uvedenými ingrediencemi. Přidávám proto jeden vlastní recept na pomazánku z dýně. Vyzkoušela jsem ji dnes a myslím, že je opravdu dobrá. ....alespoň nám moc chutná :-)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
200 g dýně Hokkaido, 150 g polotučného tvarohu, 40 g másla, 1 menší paprika, 1 menší mrkev, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička soli, olej, cca 7 lžic vody, špetka muškátového květu

Na trošce oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne cibule zlátnout, přidáme orestovat  na kostky pokrájenou dýni, na kolečka mrkev a česnek. Pak přidáme očištěnou a pokrájenou papriku, muškátový květ, sůl, a podlijeme 7 lžícemi vody, dusíme doměkka. Hotovou zeleninu rozmixujeme dohladka a necháme vychladnout. Přidáme rozměklé máslo a tvaroh a dobře promícháme. Pomazánku mažeme nejlépe na celozrnný chléb. ......ideálně na domácí :-)

Dobrou chuť!

Read more...

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP