Dýňová buchta se švestkami

30. srpna 2012

Přidávám jeden podzimní sladký recept, který by se vám mohl hodit. Je to vlastní recept, kombinace dýně a švestek, které se současně potkávají v našich bedýnkách. Dýňovou buchtu jsem vyzkoušela dnes, a doma ji hodnotíme jako výbornou. Příště bych klidně přidala na povrch buchty min. o polovinu více švestek, dýně a ořechů, a vyzkoušela i nějakou zdravější mouku.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
těsto: 420 g polohrubé mouky, 270 g dýně Hokkaido, 170 g cukru, 2 dcl podmáslí (mléka), 2 dcl oleje, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva
na povrch: 350 g švestek, 200 g dýně Hokkaido, 50 g vlašských ořechů, 45 g krystalového cukru, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého kardamomu

Dýni vč. slupky nastrouháme najemno, ořechy nasekáme nožem nahrubo. Do misky si připravíme dýni nakrájenou na kousky, švestky nakrájené na měsíčky, přisypeme skořici a kardamom a vše dobře promícháme.
Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny, přidáme olej a podmáslí (můžete použít i mléko). Přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rovnoměrně rozetřeme na hluboký plech vyložený pečícím papírem. Do misky kde máme připravené švestky a dýni, přidáme ještě hrubý krystalový cukr, promícháme a ihned poklademe na těsto. Navrch nasypeme vlašské ořechy a dáme na 40-45 min. péct nejprve na 220 st.C, později stáhneme na 185-200 st. C.

Dobrou chuť!

Read more...

Vysocké zelí a žlutomasý tuřín

28. srpna 2012

Mám tady nabídku vysockého zelí a žlutomasého tuřínu. Jedná se sice o konvenční zeleninu, ale peštovanou velmi šetrně, za použití jen nejnutnějších prostředků (herbicid žádný). Vysocké zelí je vyhlášené a je velmi křehké. K odběru by bylo pouze v termínu bedýnek. Podrobnosti o zelenině najdete na www.vysockezeli.cz.

Bílé špičaté zelí      30,- Kč/ks (cca 1300 g)
Žlutomasý tuřín       20,- Kč/ks (cca 700 g)

Read more...

6. bedýnka 2012 - skupina B

Dnes tu máme další bedýnku pro skupinu B. Myslím, že bedýnka byla velmi pestrá a velká. A i když byla padaná jablka, velké cukety a okurky do bedýnky navíc, myslím, že to potěší. Jablka spotřebujte brzy např. do štrůdlu.

V dnešní bedýnce byly: červené nebo žluté brambory, dýně Hokkaido, oranžová a žlutá mrkev, lahůdkové a velké cukety, polní salátové okurky, rajčata, fazolky nebo ředkvičky, švestky, hrušky, bazalka, petržel kudrnka, saturejka.

V některých bedýnkách jsme zahlédli kopr, takže skladba bylinek se může v jednotlivých bedýnkách trochu lišit.


Přejeme, ať se Vám dobře vaří!

Read more...

Čtení č. 14 aneb mohlo by Vás zajímat

27. srpna 2012

Houby
Nejaktuálnější zpráva je o houbách. Z důvodu předpovědi horšího počasí jsme se v neděli rozhodli, že nepojedeme na chalupu, ale že otestujeme jak to vypadá s houbami. Navzdory všem zprávám o tom, že houby nerostou, jsme vzali staršího syna a vyrazili na osvědčená místa. Z větší části jsme to pojali jako výlet, ale tajně doufali, že také něco najdeme. Počasí bylo parádní, žádné vedro, žádná zima ani déšť. Vlastně ani žádní houbaři :-) ....teda my potkali jen cyklisty.
Podařilo se nám najít zhruba půl košíku (běžná velikost). Nejvíce zabíral místo v košíku kotrč kadeřavý, ze kterého Pavel udělal falešnou držkovou polévku. Našli jsme ještě jednoho hřiba smrkového, hřiba žlutomasého, lišku obecnou a hřiby hnědé.


Kdyby včera místo hřiba žlučového rostl na stejném místě jedlý hřib, přinesli bychom asi tak 2 plné koše. Jinak se nenechte mást, opravdu by se dalo říct, že nerostou. Toto byl totiž výsledek po 4 hodinách poměrně náročným terénem. Tam kde obvykle bývá hromada hřibů nebylo zkrátka nic. Toto byly opravdu výjimky na těch nej místech. Ale září je teprve před námi, tak se snad ještě můžeme těšit z dobré houbařské sezóny.


Výlet to byl ale parádní, všude nádherně kvete vřes, ta úžasná vůně lesa..... Všichni jsme byli spokojení, a Martínek říkal: "....mě se nejvíc líbí ta houba, co vypadá jako houba na mytí nádobí" :-))) .....a už se ptá, kdy vyrazíme zase.

Domácí chléb
Za sebou mám další dvě pečení domácího žitno-pšeničného chleba. Tentokrát však celkem úspěšnější.
První z těchto dvou pečení dopadl, co do kynutí a výsledného tvaru, na jedničku. Ovšem při tom všem soustředění na kynutí, jsem do těsta zapomněla dát kmín a sůl. Chleba bez soli.... je hrozný :-) ...ale nakonec jsme ho i tak skoro celý snědli :-) Ovšem kynutí tohoto těsta mi ukázalo, že to jde zvládnout snadno a jen při pokojové teplotě za necelých 10 hodin včetně pečení.
Teď už vím, že úspěch a rychlost kynutí je ve správně načasovaném použití kvásku. Pokud ho použiji v nesprávný čas, můžu si pomoci zvýšením teploty, ale trvá to pak podstatně déle.


Druhý z těchto pokusů probíhal zpočátku také na výbornou, bohužel jsem nemohla včas přidat hladkou mouku a žitné těsto zřejmě překynulo, protože kynutí finálního bochníku trvalo opět velmi dlouhou dobu a musela jsem mu pomoci kynout v troubě. Výsledný bochník, tentokrát s dýňovými semínky, měl v průměru 25,5 cm a výška byla 7,5 cm, což považuji prozatím za úspěch :-)


Jediné co mi zatím nevyšlo, je čas pečení. Pokaždé jsem začínala v jinou dobu, a pokaždé mi pečení vyšlo na noc. Mám ty bochníky nějaké zakleté :-)
Zhruba před 14 dny jsem zkoušela založit nový kvásek, ale v posledních teplých dnech to zkrátka nešlo a musela jsem ho vyhodit.

Cukety
Často se ptáte na to, jaký je rozdíl mezi zelenou, žlutou nebo žíhanou cuketou. Ptala jsem se paní farmářky a také zkusila trochu pročíst internet. V zásadě se cukety moc neliší, na chuti se to až tak moc nepozná, přesto někteří pěstitelé vychvalují zejména žluté cukety. Jiní pěstují různé druhy pro jejich pestrobarevné použití v kuchyni. Někteří prodejci osiva se o žluté cuketě zmiňují jako o vhodném druhu pro přímý konzum např. do salátů. Naposledy jsem si také všimla u velké žíhané cukety, že měla velmi malá a měkká semínka, oproti jiným cuketám. Našla jsem to poznamenáno i v nějaké diskuzi.

Odrůdy cuket:
Ambassador F1 - tmavě zelená
Bětka F1 - smetanově bílá
Black Beauty - tmavě zelená
Gambit F1 - tmavě zelená matná
Goldena - zlatožlutá
Goldline F1 - žlutá
Giallo di Napoli - zelená žíhaná
Jigonal - tmavě zelená Kveta - bělavá
Nefertiti - tmavě zelená
Startgreen F1 - tmavě zelená
Striato di Napoli - tmavě zelená se světlými pruhy
Tapír - zelená se světlými pruhy
Tonda di Piacenza - světle zelená (kulatá)

Read more...

Žitno-pšeničný chléb (s droždím)

Dostala jsem mailem recept na žitno-pšeničný chéb od naší čtenářky, paní Hanky. Kdo se nehodlá vydat složitější cestou a učit se péct chléb z pravého kvásku, může zkusit variantu s droždím.
Paní Hanka píše, že výsledek byl vynikající a že se všichni doma shodli, že to byl zatím její nejlepší chleba. Také nám poslala fotky z jejího pečení plus recept na housky. Ten se však chystám otestovat a zveřejnit později.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Recept
1/2 kg chlebové hladké mouky, 1/2 kg chlebové žitné mouky, 2 lžičky soli, 3 lžičky kmínu, 3 lžíce octa, 3 lžíce oleje, 600+50 ml vlažné vody, 1 kostka droždí (42 g), (hl. mouka, vaječný bílek, voda, ocet)

Do větší mísy nasypeme obě mouky, sůl a kmín. Dále přilijeme ocet, olej a 600 ml vody. V cca 50 ml vlažné vody rozmícháme kostku běžného droždí a bez vyběhnutí přidáme do mísy. Těsto vypracujeme běžným ručním způsobem, jako každé jiné kynuté těsto. Zaprášíme hladkou moukou a necháme při pokojové teplotě kynout hodinu a půl.
Po té vyklopíme těsto na pomoučený vál, vytvarujeme požadovaný bochník a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Zapneme troubu na maximum a po dobu rozehřívání necháme chléb ještě na teplém místě dokynout. Bochník potřeme vaječným bílkem, a obráceným koncem vařečky do něj uděláme několik hlubších důlků. Chleba dáme do trouby vyhřáté na maximum spolu s hrnkem octové vody a  necháme péct 15 minut. Pak teplotu stáhneme na cca 160 st. C a necháme dopéct dalších 60 minut. Každých 15 minut chléb potíráme octovou vodou. Hotový chléb vyndáme, necháme ho cca 15 minut zchladnout, pak ho zabalíme do utěrky a strčíme do peřin, kde pomalu chladne a dopéká se tak až do rána.

Dobrou chuť!

Read more...

7. bedýnka 2012 - skupina A

24. srpna 2012

Ve včerejších bedýnkách se nám již objevily dýně Hokkaido. Letos je to o dost dříve opoti loňskému roku. Fazolky a oranžová mrkev pochází od paní Barešové z Popluže, rajčata od Filipa Marka z Ekofarmy Naděje ve Všeni.

V bedýnce tedy byla: dýně Hokkaido, polní salátová okurka, žlutá a oranžová mrkev, mladé cukety, mladý patison, zelené fazolky,


červené brambory (odr. Rosara), jablka, červená popř. i žlutá rajčata a petržel kudrnka.


Mám tu avizováno, že další bedýnky pro skupinu A, tj. 4.9., nám bude připravovat pan Petr Macháček z farmy v Huntířově, který má též certifikát Bio. Občas se nám v bedýnkách nějaká zelenina od pana Macháčka objevuje, tak se těším, a jsem zvědává jaké bedýnky budou.

Read more...

Cuketová buchta s polevou

21. srpna 2012

Minulý týden se nám tu začaly trošku množit cukety, a tak konečně došlo i na sladkou úpravu. Recept je velmi podobný receptu na stránkách Co nového na kopci. Nechala jsem se však od nich inspirovat a částečně použila celozrnnou mouku, a přimíchala i trochu špaldové, ale preferuji recepty s menším množstvím vajec. Buchta se vůbec nedrobila, jak se zmiňují o použití 2 vajec.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
těsto: 350 g cukety, 350 g polohrubé mouky (celozrnná nebo špaldová), 350 g moučkového cukru, 10 lžic oleje, 2 vejce, 1/4 l mléka, 1 prášek do pečiva

Starší cuketu oloupeme (mladou můžeme ponechat se slupkou) a nastrouháme najemno do mísy. Přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Těsto nalijeme na hlubší plech vyložený pečícím papírem popř. vymazaný a moukou vysypaný. Pečeme na 180 st. C dozlatova.

poleva: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce mléka, 3-4 lžíce kakaa

Do rozehřátého másla přidáme mléko, cukr a kakao, a za stálého míchání přivedeme k varu a odstavíme. Polevu rozetřeme na upečenou buchtu a v lednici necháme ztuhnout.

Dobrou chuť!

Read more...

Mangoldovo-cuketový koláč s ricottou

19. srpna 2012

Nesu další recept na zpracování mangoldu. Těsto je převzaté, náplň je vlastní recept.
Původní záměr byl, udělat mangoldový závin. Těsto z ricotty jsem dělala poprvé, a nevěděla jsem jak se s ním pracuje, tak jsem zvolila koláč do formy. Mangoldu je potřeba celkem hodně. Vycházela jsem z množství jaké bývá v našich bedýnkách a trochu ho nastavila cuketou. Místo cukety můžete použít třeba listy a řapíky z červené řepy (povařit spolu s mangoldem).
A hodnocení vlastního výtvoru :-) Náplň nám moc chutnala, ale mohla být o něco slanější. Množství soli jsem v receptu o malinko zvýšila, ale stejně závisí na množství a druhu sýru, které použijete. A těsto nás moc nenadchlo, chtělo by to zvolit jiné.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
Ricottové těsto: 200 g hladké mouky, špetka soli, 125 g másla, 125 g měkkého sýru Ricotta

Mouku dejte do mísy, přidejte změklé máslo a sůl, a nejprve vidličkou, pak rukou částečně spojte. Přidejte Ricottu, a na válu nebo pracovní desce vypracujte na hladké těsto. Zabalte do fólie a dejte na 40-50 min. odpočinout do lednice. Pak těsto vyválejte a vyložte jím dortovou formu.

Náplň: 300 g mangoldu, 200 g cukety, 125 g sýru Ricotta, 40 g parmezánu, 2 vejce, 150 ml smetany, 2 stroužky česneku (12 g), 2 zarovnané lžičky soli, mletý černý pepř, máslo

Na proužky pokrájený mangold  povaříme 10 min. ve vodě, scedíme a necháme vychladnout. Nahrubo nastrouhanou cuketu zasypeme 1,5 lžičkou soli a zalijeme trochou studené vody. Zamícháme a necháme cuketu pustit vodu. Po cca 10 min. ji scedíme a co nejlépe vymačkáme všechnu vodu, nejlépe přes sítko.
V míse vyšleháme žloutky s ricottou, přidáme vymačkaný mangold a cuketu, najemno nastrouhaný parmazán, prolisovaný česnek, 0,5 lžičky soli, pepř a smetanu. Vše promícháme a nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Směs nalijeme do formy vyložené těstem, poklademe tenkými plátky másla a dáme 40 min. péct na 200 st. C. Ke konci pečení zvedneme teplotu na 250 st.C a necháme vršek koláče lehce zezlátnout.

Dobrou chuť!

Read more...

5. bedýnka 2012 - skupina B

16. srpna 2012

Dnešní bedýnka byla sice o něco menší, zato více bylinková. Ale ještě nás čekají dýně, švestky, jablka a další podzimní zelenina a ovoce, takže se máme na co těšit. V bedýnce byl letos poprvé kopr a pažitka.

V bedýnce byla: oranžová a žlutá mrkev, červené brambory, rajčata nebo česnek, polní okurky, mladé cukety, jablka, kopr, šalvěj, pažitka, petržel kudrnka, měsíček lékařský.

Read more...

Buchta z červené řepy

Ještě jedna inspirace na zpracování červené řepy od paní Dany. Za recept děkujeme.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
250 g červené řepy, 60 g vlašských ořechů, 50 g hrozinek, 2 vejce, 120 g cukru krupice, 125 g rozpuštěného másla, 200 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva

Řepu oloupeme a nastrouháme na nudličky, ořechy nasekáme na hrubo a společně s hrozinkami a práškem do pečiva přidáme k řepě. Vejce rozšleháme s cukrem, pak postupně přidáváme mouku a rozpuštěné máslo. Vše přidáme k řepě a promícháme. Pečeme v dortové formě asi 40 minut. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Read more...

Červená řepa na másle (s kozím sýrem)

Paní Dana nám též zaslala recept na úpravu červené řepy. Inspirovala se v letáku Intersparu, kde jsou tipy od Zdeňka Pohlreicha. Zpočátku postupovala podle jeho recepru, ke konci použila ingredience, které měla zrovna k dispozici.
Za recept moc děkujeme.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
mladá řepa, listy z řepy, nať z jarní cibule, mořská sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, česnek, máslo, kozí nebo jiný sýr

Vyberte mladou řepu, tak jak je syrová i se slupkou, a položte na plátek alobalu. Zasypejte mořskou solí, přidejte celý pepř, nové koření a bobkový list. Vše zabalte, dejte do trouby a nechte asi 40 minut péct.
Potom řepu rozbalte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánev dejte rozehřát máslo, orestujte prolisovaný česnek spolu s pokrájenou natí z řepy a cibule. Nakonec přidejte prohřát řepu. Servírujte na talíř a posypejte kozím sýrem. Podávat můžete např. s bramborem.

Dobrou chuť!

Read more...

6. bedýnka 2012 - skupina A

15. srpna 2012

V úterý byla v našich bedýnkách jedna zeleninová premiéra, a to rajčata. Rajčata, švestky (odr. Čačanská lepotica) a myrabelky pochází od pana Filipa Marka z Ekofarmy Naděje ve Všeni. Fazole a červená mrkev je od paní Barešové z Popluže.

V bedýnce byla: cukrová kukuřice, mangold, červená a žlutá mrkev, rajčata, fazole, šalvěj a máta,


žluté brambory, zelená nebo žlutá cuketa, petržel kudrnka, švestky (odr. Čačanská lepotica), žluté nebo červené myrabelky. 


Velmi si cením toho, že naše paní farmářka se snaží sehnat do bedýnek i to, co sama vypěstovat nemůže. Letos to jsou např. rajčata, česnek, zelí, loni to byl třeba celer nebo broskve....
Tato bedýnka byla krásně barevná, tak si ji užijte stejně, jako zbytek prázdnin.

Read more...

Znojemské sterilované okurky

14. srpna 2012

A jedna klasika, recept na sterilované okurky. V dnešní době padá otázka, zda má smysl ještě zavařovat okurky, když jejich cena je celkem nízká. Pokud máte okurky vlastní nebo je můžete koupit z ekologického zemědělství, je to jasné. S paní Hudskou jsme letos udělali obchod - okurky za houby :-) takže jsem opět zavářela. Mám výborný osvědčený recept od  jedné známe, ale obsahuje 1 Deko. Letos jsem vyzkoušela nový neotestovaný recept, znojemské okurky z nevařeného láku. Vše se dává rovnou do sklenic. Jsem zvědavá jak okurky dopadnou a jestli budou dobré. Oproti původnímu znění jsem udělala tři změny - místo jedné lžíce cukru jsem dala 1 sacharin, nedala jsem koriandr a zalévala jsem je horkou vodou.
Recept 3 mám od jiné známé, ale ještě jsem ho nevyzkoušela.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept 1 - Znojemské okurky z nevařeného láku
Na jednu láhev 720 ml - 5 ks pepře, 2 ks nového koření, 20 ks koriandru, 4 lžíce cukru, 1 lžička soli, 1 větší bobkový list, pár plátků česneku, cibule, kopr, fenykl, mrkev, křen, 1/2 dl octa

Omyté okurky plníme do vymytých a suchých sklenic. Do každé sklenice dáme uvedené suroviny, doplníme studenou vodou a zavíčkujeme. Sterilujeme pri 80 st.C asi 10-15 min. Vyndáme a otočíme víčekem dolů a dáme do teplé trouby nebo do peřin. Po takových 12 hod. v teple jsou už krásně probarvené a cukr rozpuštený. Takto upravené okurky se nekazí a mají křupavou konzistenci.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept 2 - Znojemské okurky
3 l vody, 0,75 l octa, 30 dkg cukru, 20 ks spolarinu (umělé sladidlo), 20 ks pepře, 20 ks nového koření, 8 ks bobkových listů, 1 lžíce soli, 1 celé Deko, mrkev, cibule, kopr

Z uvedených surovin uvaříme lák. Omyté okurky plníme do vymytých a suchých sklenic, zaléváme lákem, zavíčkujeme. Sterilujeme pri 80 st.C asi 15-20 min. Množství je na 11 ks 3/4l sklenic.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept 3 - Znojemské okurky
nálev - 3 l vody, 1 l octa, 28 dkg cukru, 12 dkg soli, 36 ks sacharinu, 1 cm celé skořice
přímo do sklenic - 1 kolečko křenu, 1 kolečko mrkve, kousek bobkového listu, 1 celý pepř, 1 nové koření, 1 hřebíček, 1 kolečko cibule, trochu kopru, 1 malou lžičku hořčicového semínka

Omyté okurky plníme do vymytých a suchých sklenic. Nálev povaříme a po vychladnutí lijeme do naplněných lahví. Sterilujeme 20-25 min. na 90 st., nesmí se vařit.

Read more...

Cuketový salát

Další cuketovou inspiraci nám zaslala paní Petra Culková. Pro zpracování cukety se nechala inspirovat ZDE.
Její komentář: "Do salátu jsem dala klasické suroviny, jako dávám do vánočního bramborového salátu. Manžel nejdřív nechtěl ani vidět, ale nakonec ochutnal a chutnalo mu. Takže to je poklona nejvyššího kalibru :-)) Takže kdyby příště byly zase cukety, už vím, co z nich budu dělat ;-)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
cuketa, cibule, hrášek s mrkví ve slaném nálevu, kyselá okurka, vajíčka, gothaj, majonéza, hořčice, sůl, pepř

Oloupanou a jader zbavenou cuktetu, nakrájejte na malé kostičky. Ty povařte ve slané vodě cca 5 minut. Záleží na velikosti cukety - malé cuketky stačí jen spařit vodou, čím větší (starší) cuketa, tím to chce vařit o pár minut déle. Slijte a ihned zchlaďte studenou vodou, nechejte dobře okapat. Cuketa by měla být na skus jako vařené brambory.
Připravte si co máte rádi na salát. Cibuli, okurku a vajíčka nakrájejte na kostičky, přidejte k cuketě. Pokud budete dávat uzeninu, můžete ji také nakrájet nebo nahrubo nastrouhat. Přidejte ostatní ingredience tak, jak jste zvyklí. Záleží jen na vás, vaší chuti a stavu vaší ledničky :-)) Salát nechejte vychladit a můžete podávat.

Dobrou chuť!

Read more...

Matjesy z cukety

13. srpna 2012

Cuket je nyní v bedýnce dost, takže ještě jeden tip na jejich úpravu. Originál receptu najdete ZDE a vyzkoušela ho paní Dana, která ho hodnotí jako dobrý, ale doporučuje trochu ubrat soli.
(Rada: Pokud u vás nejí cuketu celá rodina, recept vyzkoušejte jen z poloviční dávky.)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
1 kg oloupané cukety bez jader, 10 lžiček soli, 6 velkých cibulí, 20 kuliček nového koření, 30 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 2 dl oleje

Do mísy dáme cuketu pokrájenou na proužky a cibuli na kolečka. Přidáme sůl, olej, koření. Vše dobře promícháme, naplníme do zavíracích sklenic a skladujeme v lednici. Necháme proležet, cuketa ještě pustí šťávu, a konzumujeme zhruba za 5 - 7 dní. Chutnají opravdu jako matjesy z ryb.

Dobrou chuť!

Read more...

Cuketa zapečená s česnekem a bazalkou

Přídávám recept, který nám zaslala paní Dana, a cituji její doprovodný text:
"Tuhle dobrotu u nás včera dělala švagrová a musím říct, že lépe upravenou cuketu jsem ještě nejedla. Dokonce i můj muž, který cuketu rozhodně nemusí, prohlásil, že by to nemusel jíst denně, ale že je to dobrý :-)"
Za recept moc děkujeme.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
cuketa, česnek, olivový olej, bazalka (čerstvá nebo sušená), sojová omáčka, sůl, pepř, tvrdý sýr

Do misky dáme olej, bazalku, sojovou omáčku, sůl, pepř a česnek nakrájený na kousky. Vše smícháme a vzniklou směs rozetřeme na plech. Navrch poklademe cuketu nakrájenou na plátky. Zapékáme 10-15 minut na 200 st. C, posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a ještě chvíli necháme zapéct.

Dobrou chuť!

Read more...

Mangoldová krémová polévka s cizrnou

10. srpna 2012

Vzhledem k tomu, že naše děti odmítají moji oblíbenou úpravu magoldu, rozhodla jsem se, že z něj nyní udělám polévku. Jak jsme se doslechli, někteří z vás ji dětem také připravují.
Mangold nám v bedýnkách perfektně nahrazuje chybějící špenát. Sice se píše, že pouhé rozmixování této zeleniny je cosi jako barbarství, podle mě je však důležitější taková úprava, aby všem chutnala a vyhovovala.
Takto úpravená polévka z mangoldu tedy chutná téměř steně jako špenátová. Náš menší Honzík si dal hned dva talíře této výborné polévky :-)
Při vaření jsem se snažila ušpinit pouze jeden hrnec (vaření cizrny nepočítám), postup můžete zvolit vlastní. Cizrnu jsem dala na zpestření (je potřeba ji 10-12 h. před vařením namočit). K polévce ještě dělám dětem na sucho v toustovači opečené kostičky z pečiva.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
270 g mangoldu, 80 g hladké mouky, 70 g másla, 1,5 l vody, 1,5 dcl smetany, cca 1,5 lžičky soli

Ve větším hrnci uděláme světlou máslovou jíšku. Zalijeme ji 1,5 l vody a přivedeme k varu. Povaříme ji zhruba 5-7 min. a pak do hrnce přidáme nahrubo pokrájený mangold a sůl. Za průběžného míchání vaříme dalších 10-15 min. Rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém, přidáme smetanu a necháme přejít varem. Pro zpestření můžeme do polévky přidat cizrnu uvařenou dle návodu na obalu.

Dobrou chuť!

Read more...

4. bedýnka 2012 - skupina B

8. srpna 2012

Úterní bedýnka byla opět parádní a byly v ní: červené brambory (odr. Rosara), oranžová a žlutá mrkev, mangold, malé lahůdkové cukety, velké cukety, fazolky, petržel kudrnka, letní jablka, švestky (odr. Čačanská lepotica).

Read more...

Bílé zelí s cuketou a červenou řepou

7. srpna 2012

A protože paní farmářka má samé dobré tipy a recepty na vaření, nesu od ní ještě jeden recept. V sobotu jsme u ní tuhle dobrotu ochutnali, a v neděli jsem ji hned udělala ke grilovanému masu. Je to výborné i jako studená zeleninová příloha.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
bílé zelí, cuketa, červená řepa (vše stejným dílem), umeocet, olej

Bílé zelí slabě nakrouháme, cuketu a řepu nakrájíme na slámu. Vše dohromady orestujeme na oleji, pak přiklopíme pokličkou a dusíme ve vlastní šťávě do poloměka. Nakonec dochutíme umeoctem.
Cuketa tu zeleninu zahustí, řepa dá barvu a spolu se zelím i chuť.

Dobrou chuť!

Read more...

Fazolový krém

V poslední bedýnce skupiny A, byly zelené fazole velmi vzrůstné a výnosné odrůdy, leč s vnitřní tuhou slupkou, jak se později ukázalo, obdobnou jako má některá odrůda hrášku. Paní farmářka nám tedy poslala jeden tip na jejich úpravu.
Recept jsem dnes vyzkoušela, a musím říct, že polévka byla výborná, i dětem moc chutnala. Z těchto fazolí jsem udělala 3 porce polévky. Jediné mínus dávám za nutné pasírování. Totiž, jak při vaření musím našpinit více jak jeden hrnec, začínám být trochu nervózní :-) ....ale tentokrát to stálo za to.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
cca 180 g zelených fazolí (odrůda s vnitřní tuhou slupkou), 1 větší stroužek česneku, máslo, smetana, hladká mouka, čerstvá saturejka (popř. jiné bylinky), sůl

Omyté a shora odříznuté fazole orestujeme na másle, přidáme česnek a ještě krátce orestujeme. Zalijeme vodou tak, aby byly fazole ponořené, osolíme a dusíme doměka. Pak fazole rozmixujeme do hladka a propasírujeme. Přidáme saturejku, přivedeme k varu, zahustíme smetanou smíchanou s hladkou moukou, a provaříme. Lze použít i světlou jíšku, provařit, a nakonec přidat smetanu.

Dobrou chuť!

Read more...

Kokosové řezy

Zbyl mi strouhaný kokos z kefírové buchty, a tak mě napadlo vyhledat nějaký kokosový recept. Při slovu kokos se mi vybavilo Raffaello, a tak jsem našla recept na Raffaello řezy a zkusila je upéct. Musím říct, že jsou opravdu výborné, i když s Raffaellem nemají zase až tak mnoho společného, proto jsem název receptu uvedla jen jako kokosové řezy. Pro lepší odměřování jsem převedla lžíce na gramy.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
těsto: 260 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 7 lžic mléka, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 3/4 sklenky oleje
na potření hotového piškotu: zavařenina (nejlépe rybízová)
krém: 4 dl mléka, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 Hera (1/2 Hery+1/2 másla), 1 vanilkový cukr, 150 g moučkového cukru, rum, 1-2 lžíce kokosu
na posypání řezů: cca 100 g kokosu

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mléko a olej. Postupně přimícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Dáme péct na 180 st. Vychladlý piškot potřeme zavařeninou a pomažeme krémem - ten uděláme svařením mléka a mouky na kaši, po vychladnutí kaše přidáme další suroviny a vše vyšleháme. Krém uhladíme a posypeme kokosem. Kokos lehce namačkéme do krému.

Dobrou chuť!

Read more...

5. bedýnka 2012 - skupina A

2. srpna 2012

Dnešní bedýnka byla výjimečně velká, a letos poprvé se nám v ní objevily švestky a patison. Bílé zelí, fazole a saturejka je z farmy pana Tachecího.

V dnešní bedýnce bylo: bílé zelí, červená řepa, salátová okurka, polní okurky, patison, cukety, fazole,


švestky (odr. Čačanská lepotica), letní jablka, červené brambory (odr. Rosara), saturejka.


Bedýnku si užijte, a ať se vám dobře vaří :-)

Read more...

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP